Ελλαδα

Ψευτογιατρός: Πώς δρούσε ο 66χρονος που παρίστανε τον νευρολόγο και υποσχόταν θαύματα στους ασθενείς του

Οι αρχές αναζητούν θύματά του - Στη Γερμανία ο συνεργός του

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιατρός κρατά στηθοσκόπιο
© Pixabay / tungnguyen0905

Ψευτογιατρός: Η δράση του 66χρονου φυσικοθεραπευτή, η αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας με βλαστοκύτταρα, οι πέντε θάνατοι και ο Γερμανός γιατρός

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη νέα υπόθεση ψευτογιατρού. Ο 66χρονος φυσικοθεραπευτής που παρίστανε τον νευρολόγο και υποστήριζε ότι θεράπευε τη σκλήρυνση κατά πλάκας, προσέγγιζε ασθενείς –εκ των οποίων οι πέντε έχασαν τη ζωή τους– λέγοντάς τους ότι ανάμεσα στους θεραπευόμενούς του βρίσκονται πρόσωπα από πολιτικών, καλλιτεχνών, αλλά και παγκοσμίου φήμης αθλητών. Σύμφωνα με μαρτυρία κόρης ασθενούς, ο ψευτογιατρός υποστήριζε ότι κούραρε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. 

Ο 66χρονος ψευτογιατρός, όσο και ο 72χρονος Γερμανός γιατρός, που φέρεται να είναι συνεργός του, κατηγορούνται για απάτη σε βάρος τουλάχιστον 15 ασθενών που έπεσαν στην παγίδα τους, ενώ πέντε εξ αυτών πέθαναν. Η δράση των δύο κατηγορουμένων φέρεται να ξεκίνησε το 2009. Ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, συνήθως, σε προχωρημένο στάδιο, και άλλες νευρολογικής φύσεως παθήσεις, πείστηκαν να υποβληθούν στη θεραπεία που πρότεινε ο ψευτογιατρός, διακόπτοντας τις φαρμακευτικές αγωγές που ακολουθούσαν μέχρι τότε, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις εκτιμάται ότι η διακοπή αυτή συνέδραμε στο να επισπευσθεί η επέλευση του θανάτου του ασθενούς.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cpx3zckx243t)

Φαίνεται δε πως ο 66χρονος φυσιοθεραπευτής –που άλλοτε συστηνόταν ως φυσίατρος ή νευρολόγος κι άλλοτε με την πραγματική του ιδιότητα– ήταν τόσο πειστικός που ασθενείς μετέβαιναν με δικά τους έξοδα στο ιατρείο του 72χρονου Γερμανού γενικού γιατρού (συστηνόταν ως γενετιστής ή νευρολόγος) στην περιοχή της Στουτγκάρδης για να υποβληθούν σε εξέταση και να λάβουν την έγκριση για την έναρξη της δήθεν θεραπείας, η οποία ξεκινούσε με την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Στην πραγματικότητα οι ενέσεις που αναλάμβανε να κάνει ο Έλληνας φυσιοθεραπευτής ήταν, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Αστυνομία, φιαλίδια με αμινοξέα «που δεν κάνουν ούτε καλό ούτε κακό», ενώ οι υποτιθέμενες ενέσεις βλαστοκυττάρων φαίνεται πως ήταν αμπούλες… γλυκόζης. Ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα των παθόντων, τα φιαλίδια χρεώνονταν από 200 έως 300 ευρώ το καθένα, ενώ οι ενέσεις με τα δήθεν βλαστοκύτταρα κόστιζαν από 10.000 έως 25.000 ευρώ, ανά δόση.

Νέα υπόθεση ψευτογιατρού: Πώς αποκαλύφθηκε η δράση του

Κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου από την Ελλάδα για την υπόθεση, ο διευθυντής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Σταύρος Κεσελίδης, επισήμανε ότι οι αστυνομικές έρευνες ξεκίνησαν το Δεκέμβριο του 2020 από το Τμήμα Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος Θεσσαλονίκης, όταν ο αδελφός ενός εκ των θυμάτων που κατέληξε, κατήγγειλε τη δράση τους. Όπως διευκρίνισε ο ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ, αυτός δεν ήταν ο πρώτος χρονικά καταγεγραμμένος θάνατος, καθώς είχαν προηγηθεί σε προγενέστερο στάδιο κι άλλοι θάνατοι.

Ο κ. Κεσελίδης ανέφερε ότι ο 66χρονος, κάτοικος Αθηνών –που εξεταζόμενος ως ύποπτος στο πλαίσιο της διενεργηθείσας προκαταρκτικής εξέτασης αρνήθηκε όσα του αποδίδονται– είχε καταγγελθεί το 2016 για ανάλογη απάτη. «Είχε υποβληθεί τότε μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, κατέστη κατηγορούμενος και του επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της εμφάνισης τρεις φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του», σημείωσε ο κ. Κεσελίδης. Αυτό δεν πτόησε όμως τον «ψευτογιατρό» που συνέχισε την αναζήτηση θυμάτων μέχρι το τέλος του 2021 οπότε καταγγέλθηκε από το τελευταίο θύμα. «Διατήρησε το φυσιοθεραπευτήριό του μέχρι και το 2022 και συνέχισε να κάνεις συνεδρίες» σημείωσε ο ταξίαρχος, ενώ ερωτηθείς για τη γνωριμία του με τον συγκατηγορούμενό του γιατρό ανέφερε ότι γνωρίστηκαν μέσω της Ελληνογερμανίδας συζύγου του 66χρονου. Ο 72χρονος Γερμανός φέρεται να είχε αποκτήσει ΑΦΜ στην Ελλάδα παράσχοντας ακόμη και υπηρεσίες στο χώρο εργασίας του φυσιοθεραπευτή.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cpx3713jxii9)

Νέα υπόθεση ψευτογιατρού: Έρευνες σε Ελλάδα και Γερμανία για τα θύματά του

Τα θύματά τους, σύμφωνα με την έρευνα, εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, και μεταξύ αυτών στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα, τη Χίο, την Ηγουμενίτσα και σε περιοχή της Πελοποννήσου. Μάλιστα, οι ίδιοι οι παθόντες «από στόμα σε στόμα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κεσελίδης, μάθαιναν για την προτεινόμενη θεραπεία και τούς αναζητούσαν με την ελπίδα της υποσχόμενης πλήρους ίαση.

Για τη διερεύνηση της δράσης τους, πραγματοποιήθηκαν έρευνες τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία, στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, σε σπίτια και κλινικές, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν φιαλίδια με σκευάσματα τα οποία κατόπιν εργαστηριακών εξετάσεων προέκυψε ότι δεν είχαν καμία φαρμακευτική χρήση, φάκελοι με ονόματα ασθενών που περιείχαν ιατρικές εξετάσεις, ένα πιστόλι κρότου λάμψης, ένα δίκανο και χρηματικό ποσό. Παράλληλα, έχει ενημερωθεί η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, όπως επισήμανε ο διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ενώ ζητήθηκε η δημοσιοποίηση των στοιχείων ταυτότητας του 66χρονου με εισαγγελική διάταξη, αίτημα που έγινε δεκτό, αλλά κατά της διάταξης προσέφυγε ο κατηγορούμενος φυσιοθεραπευτής. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να αποφανθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Σκοπός της δημοσιοποίησης είναι να αναγνωριστεί από τυχόν άλλα θύματα και πιθανόν να ακολουθήσουν κι άλλες καταγγελίες εις βάρος τους.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cpx1vej01y15)
Νέα υπόθεση ψευτογιατρού: Τι υποστηρίζουν θύμα του 

Ένα από τα θύματα του, ο κος Μιχάλης, μιλώντας στο Live News είπε πως ο ψευτογιατρός ισχυρίστηκε ότι το πρόβλημα με το ισχίο του ήταν μεγάλο και θα χρειαζόταν να κάνει επέμβαση, το κόστος της οποίας ανερχόταν στα 5.000 ευρώ. «Το 2019 είχα προβλήματα με το αριστερό μου ισχίο και απευθύνθηκα στον κύριο αυτό, γιατί εκείνη την εποχή ήταν κοντά τα σπίτια μας. Έκανε κάποιες ασκήσεις, μου πρότεινε να κάνω αξονική, την έκανα και του την πήγα να την δει. Είπε ότι έχω μεγάλο πρόβλημα και πρέπει να κάνω μία επέμβαση, λέγοντάς μου “με ένα πεντοχίλιαρο λύνεται και όλα καλά, σε δικό μου γιατρό”» είπε ο κος Μιχάλης.

«Ψάχνοντας μετά είδα ότι την εποχή εκείνη με 1.500 ευρώ μπορούσα να κάνω την επέμβαση» συμπλήρωσε. Γείτονας του ψευτογιατρού δήλωσε στο MEGA πως οι περίοικοι έβλεπαν πανάκριβα αυτοκίνητα να μπαινοβγαίνουν, ενώ γνώριζαν πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος ήταν αθλίατρος.

O αδερφός 53χρονου ασθενή σε δηλώσεις του στο Mega αναφέρθηκε στην πρώτη επαφή με τον ψευτογιατρό, τα χρήματα που χάθηκαν και την παγίδα με τη δήθεν πρωτοποριακή θεραπεία των βλαστοκυττάρων. «Ο συγκεκριμένος εμφανίστηκε μέσω κάποιου γνωστού μου. Παρουσιάστηκε ως γιατρός που μπορεί να κάνει καλά τον αδερφό μου και του έδωσε ελπίδες, οι οποίες αποδείχτηκαν ψεύτικες».

Ο 58χρονος ήταν απελπισμένος και μαζί του, ολόκληρη η οικογένεια. Ο ψευτογιατρός το βλέπει και αρχίζει να υπόσχεται θαύματα. «Ότι μπορεί να τον κάνει καλά και θα περπατήσει. Εκείνο το διάστημα υπήρχε μια ελπίδα παγκοσμίως με τα βλαστοκύτταρα για τη συγκεκριμένη ασθένεια, που όμως ήταν πειραματική». Ο ασθενής διακόπτει τη θεραπεία και η οικογένειά του αρχίζει να πληρώνει. «Μας προέτρεψε να σταματήσει κάθε θεραπεία που έπαιρνε με χημικά, φάρμακα, γιατί δεν οδηγούσε πουθενά και με τα βλαστοκύτταρα και με τη θεραπεία που θα του έκανε αυτός θα γινόταν καλά». Ο ψευτογιατρός παρουσιάζει μπουκαλάκια που, όπως έλεγε, είχαν μέσα τα θαυματουργά βλαστοκύτταρα. Οι δήθεν πρωτοποριακές θεραπείες ξεκινούν και πολύ γρήγορα ο 53χρονος χάνει τη ζωή του. «Μας πήρε περίπου 60.000 ευρώ» δηλώνει ο αδελφός του θύματος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Mega

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ