Ελλαδα

Απουσίες στο σχολείο λόγω γρίπης και covid - Πώς σβήνονται και ποιες δεν δικαιολογούνται

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Απουσίες στα σχολεία λόγω γρίπης και covid «σβήνονται» και δικαιολογούνται με χαρτί γιατρού
Απουσίες στα σχολεία λόγω γρίπης και covid «σβήνονται» και δικαιολογούνται με χαρτί γιατρού © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Σχολεία - Πώς σβήνονται οι απουσίες μαθητών λόγω γρίπης και covid - Ποιες δεν δικαιολογούνται - Τι συμβαίνει όταν υπάρχει νοσηλεία σε νοσοκομείο - Το χαρτί γιατρού και οι υπόλοιπες περιπτώσεις

Τα σχολεία άνοιξαν και πάλι, με τους μαθητές να επιστρέφουν στα θρανία. Ωστόσο, η εποχική γρίπη και ο κορωνοϊός βρίσκονται σε έξαρση, με αποτέλεσμα μαθητές να μένουν σπίτι, αυξάνοντας τις απουσίες τους.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει φροντίσει να δώσει στη δημοσιότητα τι ισχύει με τις απουσίες λόγω εποχικής γρίπης και covid, καθώς και το πώς σβήνονται.

Σε ερώτηση για τις απουσίες των μαθητών στα σχολεία, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι υπάρχει πρόβλεψη ώστε να μην προσμετρώνται τόσο για περιπτώσεις που η απουσία του μαθητή οφείλεται σε εποχική γρίπη όσο και όταν πρόκειται για κορωνοϊό. Βασική προϋπόθεση για να σβηστούν οι απουσίες είναι οι μαθητές να έχουν νοσήσει, να νοσούν ή να νοσήσουν στο χρονικό διάστημα Νοεμβρίου 2022 - Μαρτίου 2023.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cpiot8vedp1l)

Πώς «σβήνονται» οι απουσίες μαθητών λόγω γρίπης

Στις 3 Ιανουαρίου 2023 το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε εγκύκλιο για τις απουσίες μαθητών που νοσούν με γρίπη.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, που έχει σταλεί στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας, οι απουσίες έως πέντε εργάσιμες ημέρες (μια σχολική εβδομάδα) θα καταχωρούνται αλλά δεν θα προσμετρώνται. Αυτό που έχουν να κάνουν οι μαθητές, είναι να προσκομίσουν:

  • Πρόσφατη βεβαίωση δημόσιου νοσοκομείου ή
  • πρόσφατη βεβαίωση ιδιωτικού νοσοκομείου ή
  • πρόσφατη βεβαίωση ιδιώτη γιατρού.

Σε αυτήν τη βεβαίωση πρέπει να πιστοποιείται το είδος και η διάρκεια της ασθένειας.

Η εγκύκλιος για τις απουσίες στο σχολείο λόγω γρίπης © Υπουργείο Παιδείας
Η εγκύκλιος για τις απουσίες στο σχολείο λόγω γρίπης © Υπουργείο Παιδείας

Και με χαρτί γιατρού δικαιολογούνται οι απουσίες των μαθητών στο σχολείο

Για το ζήτημα των απουσιών από γρίπη και κορωνοϊό τοποθετήθηκε και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης.

«Οι πέντε μέρες, αυτές που δώσαμε τώρα με την εγκύκλιο προ ημερών, είνα από οποιοδήποτε γιατρό. Δημόσιο, ιδιωτικό φορέα αλλά και από ιδιώτη γιατρό» τόνισε.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο η μάσκα στα σχολεία να γίνει υποχρεωτική. «Αυτήν τη στιγμή, στο Υπουργείο Παιδείας δεν υπάρχει καμία άλλη συζήτηση. Προτείνεται οι μαθητές που εμφανίζουν συμπτώματα να παραμένουν στο σπίτι για την προάσπιση τόσο της δικής τους όσο και της δημόσιας υγείας».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cpjb2e5pq1eh)

Η διαδικασία για το «σβήσιμο» των απουσιών από το σχολείο λόγω κορωνοϊού

Υπενθυμίζεται ότι σε ισχύ παραμένει η ΚΥΑ, που εκδόθηκε σε ΦΕΚ τον Σεπτέμβριο 2022, για τον τρόπο που «σβήνονται» και δικαιολογούνται οι απουσίες από το σχολείο λόγω κορωνοϊού.

Στο Άρθρο 3, στην ενότητα για τις «Απουσίες μαθητών/τριων λόγω νόσησης από κορωνοϊό COVID-19», διευκρινίζεται «να μη προσμετρηθούν οι απουσίες μαθητών/τριων που είναι επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19 και τίθενται σε κατ’ οίκον απομόνωση για πέντε (5) ημέρες, οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών ή ίδιοι αν είναι ενήλικοι/ες επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα (gov.gr - EΨΠ), και αφού αυθεντικοποιηθούν με τη χρήση των κωδικών - διαπιστευτηρίων της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. (taxisnet), σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4727/2020 (Α’ 184), εκδίδουν τη βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου».

Στη συνέχεια οι γονείς καλούνται να «υποβάλουν σχετική υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 επιδεικνύοντας ταυτόχρονα στον/στην Διευθυντή/ντρια -Προϊστάμενό/ή τους την αντίστοιχη βεβαίωση θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) ή μοριακού ελέγχου (PCR)».

Αυτή η διαδικασία αφορά μαθητές που απουσιάζουν από το σχολείο λόγω κορωνοϊού και νοσούν στο σπίτι.

Η ΚΥΑ για το πώς δικαιολογούνται οι απουσίες από το σχολείο λόγω κορωνοϊού
Η ΚΥΑ για το πώς δικαιολογούνται οι απουσίες από το σχολείο λόγω κορωνοϊού
Απουσίες στο σχολείο λόγω κορωνοϊού - Πώς δικαιολογούνται όταν υπάρχει νοσηλεία σε νοσοκομείο

Εφόσον η απουσία του μαθητή από το σχολείο λόγω κορωνοϊού ξεπερνά τις 5 ημέρες και υπάρχει νοσηλεία σε νοσοκομείο, η ΚΥΑ αναφέρει τα ακόλουθα για τις απουσίες και το πώς δικαιολογούνται:

«Οι απουσίες του καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται για όλο το χρονικό διάστημα νοσηλείας του/της, με την υποβολή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 και την επίδειξη ταυτόχρονα στον/στην Διευθυντή/ντρια - Προϊστάμενό/ή των σχετικών εγγράφων του νοσοκομείου».

Ειδικοί επισημαίνουν ότι η επιστροφή στα σχολεία αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων γρίπης και κορωνοϊού το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς οι αναπνευστικοί ιοί κυκλοφορούν στον γενικό πληθυσμό.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cpnx8ovb2cbt)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ