Ελλαδα

Ανοίγουν αύριο τα σχολεία χωρίς υποχρεωτική μάσκα για τους μαθητές

Πώς σβήνονται οι απουσίες λόγω εποχικής γρίπης και κορωνοϊού

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα εν μέσω της έξαρσης ιώσεων
Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα εν μέσω της έξαρσης ιώσεων © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σχολεία - Κανονικά το άνοιγμα τη Δευτέρα (9/1) - Η Νίκη Κεραμέως για μάσκες και απουσίες

Τα σχολεία ανοίγουν κανονικά αύριο Δευτέρα (9/1), ξεκαθάρισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, την ώρα που ορισμένοι ειδικοί εμφανίζονται προβληματισμένοι για την έξαρση των ιώσεων και είχαν προτείνει το άνοιγμα των σχολικών μονάδων να γίνει μετά από μια εβδομάδα.

«Τα σχολεία μας ανοίγουν κανονικά τη Δευτέρα» τόνισε η Νίκη Κεραμέως, υπογραμμίζοντας: «Τα παιδιά θα βρεθούν και πάλι στις τάξεις, οι εκπαιδευτικοί μας επίσης».

Αναφορικά με τις μάσκες στα σχολεία, η υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι το μέτρο δεν είναι υποχρεωτικό, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αν κάποιο παιδί θέλει να φοράει μάσκα, είναι δικαίωμά του. Δεν υπάρχει όμως καμία συζήτηση για μάσκα ούτε με το Υπουργείο Υγείας ούτε με την επιτροπή των ειδικών».

Για τις απουσίες των μαθητών λόγω γρίπης και κορωνοϊού, η κα Κεραμέως υπενθύμισε: «Ανταποκρινόμενοι και στην αγωνία των γονιών για την εποχική γρίπη, εκδόθηκε τις προηγούμενες ημέρες εγκύκλιος, η οποία προβλέπει δυνατότητα απουσιών μέχρι 5 ημέρες για όσους νοσούν από την εποχική γρίπη».

Και διευκρίνισε: «Η περίοδος εφαρμογής είναι από τον περασμένο Νοέμβριο έως και τον Μάρτιο. Να μην ανησυχούν οι οικογένειες, αν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα».

Πώς σβήνονται οι απουσίες λόγω εποχικής γρίπης και κορωνοϊού - Τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Το Υπουργείο Παιδείας έχει δώσει στη δημοσιότητα τον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές μπορούν να «σβήσουν» απουσίες που οφείλονται σε νόσηση από εποχική γρίπη και κορωνοϊό.

Ειδικότερα, η διαγραφή των απουσιών γίνεται με την προσκόμιση από τους ενδιαφερόμενους μαθητές πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας.

Σημειώνεται ότι οι απουσίες αυτές είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών στα σχολεία

Κόπτσης: Οι μαθητές με συμπτώματα να παραμένουν σπίτι

«Πρέπει να είμαστε απόλυτα σαφείς τόσο για τους γονείς όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για κλείσιμο των σχολείων» είχε δηλώσει μια ημέρα νωρίτερα από τη μεριά του ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης, προσθέτοντας: «Είμαστε πανέτοιμοι. Τα σχολεία ανοίγουν κανονικά, τη Δευτέρα».

«Λειτουργούμε πάντα μετά από γνωμοδοτήσεις της επιτροπής των ειδικών και απόφαση του Υπουργείου Παιδείας. Το μόνο που ισχύει αυτή τη στιγμή σχετικά με τη γρίπη είναι η υπουργική εγκύκλιος, η οποία εξεδόθη πριν από λίγες μέρες και η οποία καθορίζει πως με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα έως πέντε εργάσιμες ημέρες» ανέφερε επίσης.

Σχετικά με τη μάσκα μετά το άνοιγμα των σχολείων, διευκρίνισε: «Αυτήν τη στιγμή στο υπουργείο Παιδείας δεν υπάρχει καμία άλλη συζήτηση. Προτείνεται οι μαθητές που εμφανίζουν συμπτώματα να παραμένουν στο σπίτι για την προάσπιση τόσο της δικής τους όσο και της δημόσιας υγείας».

Αλέξανδρος Κόπτσης στην ΕΡΤ: Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά | 06/01/2023 | ΕΡΤ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ