Ελλαδα

Στο ψηφιακό πορτοφόλι Gov Wallet και η ψηφιακή κάρτα ΔΥΠΑ

Πώς λειτουργεί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η κάρτα ΔΥΠΑ το τέταρτο έγγραφο που μπορεί να αποθηκεύεται στο gov wallet
Η κάρτα ΔΥΠΑ το τέταρτο έγγραφο που μπορεί να αποθηκεύεται στο gov wallet © Pixabay

Gov Wallet - Μπαίνει και η ψηφιακή κάρτα ΔΥΠΑ μετά την ταυτότητα, το δίπλωμα οδήγησης και την κάρτα αναπηρίας

Μέσα στις επόμενες ημέρες η ψηφιακή κάρτα ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), μπορεί να αποθηκεύεται στο κινητό και στην εφαρμογή του Gov.gr Wallet.

Η ανακοίνωση αναμένεται να γίνει μέσα στον Ιανουάριο από τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ειδικότερα, η ψηφιακή κάρτα ΔΥΠΑ θα είναι διασυνδεδεμένη και θα ενημερώνεται καθημερινά από το Ψηφιακό Μητρώο, ώστε να υπάρχει σαφήνεια για το ποιος δικαιούται ποια επιδόματα. Πρόκειται για το τέταρτο κατά σειρά έγγραφο στο ψηφιακό πορτοφόλι του πολίτη στο Gov.gr Wallet (μετά την ταυτότητα, το δίπλωμα οδήγησης και την κάρτα αναπηρίας).

Μέσω του μηχανισμού επαλήθευσης Gov.gr Wallet, «σαρώνοντας» το barcode και φυσικά με την άδεια του δικαιούχου, γίνεται άμεσα αντιληπτό το τί είδους παροχές, επιδόματα, βοηθήματα ή διευκολύνσεις δικαιούται ο εκάστοτε κάτοχος της νέας Ψηφιακής Κάρτας Ανεργίας.

Η νέα ψηφιακή κάρτα ΔΥΠΑ θα αντικαταστήσει την έντυπη μορφή της κάρτας ανεργίας και θα έχει παρόμοια χαρακτηριστικά και λειτουργία με την ψηφιακή κάρτα αναπηρίας, η οποία μπήκε στην εφαρμογή Gov.gr Wallet του κινητού τηλεφώνου από τον περασμένο Νοέμβριο και σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

Λειτουργεί όπως το φοιτητικό πάσο, αποδεικνύοντας την ταυτότητα του κατόχου της και την ιδιότητά του ως ατόμου με αναπηρία έναντι κάθε δημόσιας αρχής και τρίτου. Με την επίδειξή της, οι κάτοχοί της ήδη εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού, χρησιμοποιώντας την ως δικαιολογητικό, αντί της πιστοποίησης αναπηρίας, χωρίς να απαιτείται να μοιραστούν τα ευαίσθητα προσωπικά -και ιδίως ιατρικά- τους δεδομένα.

Πιερρακάκης: Αποστολή μας η οριζόντια βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης έχει επαναλάβει την προσήλωση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε δράσεις και πολιτικές που βελτιώνουν οριζόντια την καθημερινότητα όλων των πολιτών, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στο να παράγουν προστιθέμενη αξία για τους συμπολίτες μας που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Όπως έχει τονίσει η προτεραιότητα που δίνουν τα δύο υπουργεία σε έγγραφα που αφορούν σε δύο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (ΑμεΑ, άνεργοι) αντανακλά αυτό που έχει αναφέρει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ότι «η ψηφιακή πολιτική είναι μια κοινωνική πολιτική».

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία για το ψηφιακό πορτοφόλι Gov Wallet - Πόσα έγγραφα έχουν αποθηκευτεί

Μέχρι στιγμής, στο Gov.gr Wallet έχουν αποθηκευτεί:

  • 929.866 ταυτότητες,
  • 766.104 διπλώματα οδήγησης και
  • 5.905 Ψηφιακές Κάρτες Αναπηρίας.

Υπενθυμίζεται ότι το Gov.gr Wallet δημιουργεί νέες δυνατότητες τόσο στην ταυτοποίηση των πολιτών, όσο και στην εξυπηρέτησή τους από διάφορες υπηρεσίες.

Η εφαρμογή λειτουργεί ήδη ως δεύτερο επίπεδο ταυτοποίησης για την έκδοση εξουσιοδότησης και υπεύθυνης δήλωσης, καθώς ο πολίτης μπορεί να επιλέξει είτε να λάβει με SMS το OTP για την έκδοση του εγγράφου, είτε να συναινέσει με ειδοποίηση που θα λάβει στην εφαρμογή.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.