Ελλαδα

Επιστροφή στα σχολεία - Εκτιμήσεις για αύξηση των κρουσμάτων γρίπης και κορωνοϊού

Ποια η κατάσταση στα παιδιατρικά νοσοκομεία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παιδάκι με τη σχολική του τσάντα μπαίνει στο σχολείο του
© ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

Σχολεία: Τα κρούσματα κορωνοϊού και γρίπης στα παιδιά, το ζήτημα επιστροφής της μάσκας και η κατάσταση στα παιδιατρικά νοσοκομεία

Τα σχολεία άνοιξαν σήμερα (9.1) μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή για την έξαρση του κορωνοϊού και της γρίπης. Οι επιστήμονες ανησυχούν εκτιμούν ότι η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες, σημειώνοντας ότι στον αριθμό των κρουσμάτων θα προστεθεί το «αποτύπωμα των εορτών». 

Βάσει εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας, δεν θα προσμετρώνται μέχρι και πέντε ημέρες, οι απουσίες των παιδιών που νοσούν από εποχική γρίπη.

Γρίπη και Κορωνοϊός: Ποια η κατάσταση στα παιδιατρικά νοσοκομεία

Η πληρότητα στις ΜΕΘ των παιδιατρικών νοσοκομείων της Αθήνας κυμαίνεται στο 50%, την ώρα που η προσέλευση των παιδιών με γρίπη και βραγχιολίτιδα αυξάνεται. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο «Αττικόν», στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστημιακό «Ηρακλείου» η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 100%.

Το «Αγλαΐα Κυριακού» που εφημέρευε το Σάββατο, κατέγραψε 389 προσελεύσεις, και πραγματοποιήθηκαν 32 εισαγωγές, εκ των οποίων 2 εισαγωγές με κορωνοϊό και 3 με γρίπη, ενώ 5 περιστατικά επιβεβαιωμένα γρίπης νοσηλεύονται στο «Αγλαΐα Κυριακού».

Στο Παίδων «Αγία Σοφία» νοσηλεύονται 6 παιδιά με γρίπη και 7 με κορωνοϊό και στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης νοσηλεύονται 2 παιδιά με κορωνοϊό και 4 με γρίπη.

Γρίπη και Κορωνοϊός - Γιώργος Παυλάκης: «Να επιστρέψει η μάσκα στα σχολεία»

Ο ιατρός – ερευνητής, Γιώργος Παυλάκης, σε δηλώσεις του για το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές, ότι θα έπρεπε να γίνει υποχρεωτική και πάλι η χρήση της μάσκας και εκτίμησε ότι τα μισά περίπου περιστατικά όχι μόνο με τον κορωνοϊό αλλά και τις άλλες ιώσεις θα είχαν αποφευχθεί αν τα παιδιά φορούσαν μάσκες στο σχολείο.

Ο κ. Παυλάκης αναφέρθηκε στην έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα και τόνισε ότι η μετάλλαξη «Κράκεν» είναι αυτή που ευθύνεται κυρίως σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς είναι πιο μεταδοτική από όλα τα στελέχη του ιού που γνωρίζαμε μέχρι τώρα σε ένα ποσοστό περίπου 20%. «Ο ιός αλλάζει περιτύλιγμα κάθε λίγο, είναι ένας διαρκής αγώνας δρόμου», τόνισε ο κ. Παυλάκης, υπεραμυνόμενος της χρησιμότητας των εμβολίων τα οποία δεν αποτρέπουν την νόσηση, αλλά «μετριάζουν τις καταστροφές που προκαλεί ο ιός στο σώμα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ