Ελλαδα

Θρήνος για τον Νότη Μαυρουδή - Πέθανε ο γνωστός συνθέτης και κιθαρίστας

Το «Ίσως φταίνε τα φεγγάρια», o «Παλιάτσος» και τα υπόλοιπα τραγούδια που έγραψε

Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Πέθανε ο Νότης Μαρουδής - Ο συνθέτης, μουσικός και βιρτουόζος της κιθάρας έχασε τη ζωή του, πέφτοντας από ύψος μετά από ατύχημα

Τραγικό θάνατο βρήκε ο Νότης Μαυρουδής νωρίς το βράδυ της Τρίτης (03/01), ενώ βρισκόταν στο σπίτι του στην Κουκουράβα, έξω από τον Βόλο.

Όπως έγινε γνωστό, ο γνωστός συνθέτης, κιθαρίστας και μουσικός πέθανε μετά από πτώση από ύψος. Ο Νότης Μαυρουδής βρισκόταν στο σπίτι με τη σύζυγό του στο Πήλιο.

Το δημοσίευμα στο magnesianews αναφέρει ότι ο καλλιτέχνης είχε έρθει για διακοπές στο σπίτι του στην Κουκουράβα. Λίγο μετά τις 20:30 το βράδυ, ο Νότης Μαυρουδής έβαλε ένα ξύλο στα κάγκελα της αυλής του σπιτιού του και πάτησε πάνω, προκειμένου να εκτελέσει μια εργασία. Έχασε την ισορροπία του και έπεσε στο κενό, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

Ο Νότης Μαυρουδής μπήκε στη δισκογραφία το 1964 με το τραγούδι «Άκρη δεν έχει ο ουρανός», σε στίχους του Γιάννη Κακουλίδη με ερμηνευτή τον Γιώργο Ζωγράφο. Από τότε μέχρι και σήμερα, δημιούργησε τραγούδια αλλά και έργα που έμειναν αναλλοίωτα στον χρόνοΑπό τη μελοποίηση του έργου του Οδυσσέα Ελύτη «Άσμα ηρωϊκό και πένθιμο για τον χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας» το 1968 μέχρι τον δίσκο του 1990 «Ίσως φταίνε τα φεγγάρια».

Το «Πρωινό τσιγάρο», «Φώναξέ με», «Άκρη δεν έχει ο ουρανός», «Ίσως φταίνε τα φεγγάρια», «Ο Παλιάτσος», «Κάθε μια νύχτα», «Η Ωραία Αδριάνα», «Αυτό το αγόρι», «Είναι αβάσταχτο να φεύγεις» είναι μόνο κάποια από τα πολύ αγαπημένα τραγούδια που αφήνει πίσω του ως παρακαταθήκη ο δημιουργός.

Νότης Μαυρουδής: Η πτώση από ύψος και το χτύπημα στο κεφάλι

Ο 77χρονος συνθέτης και καθαρίστας έπεσε από ύψος τριών μέτρων και βρήκε με το κεφάλι σε πέτρα.

Η σύζυγός του, μη μπορώντας να πιστέψει τι είχε συμβεί, κάλεσε το ΕΚΑΒ. Κινητή μονάδα με γιατρό πήγε στο σημείο και βρήκε τον Νότη Μαυρουδή μέσα στα αίματα. Όπως διαπιστώθηκε, ο συνθέτης είχε αφήσει την τελευταία του πνοή.

Η σορός του Νότη Μαυρουδή μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του.

Το συγκινητικό αντίο από τον γιο του Νότη Μαυρουδή, Χάρη

Ο γιος του, Χάρης Μαυρουδής, αποχαιρέτισε τον πατέρα του με μια συγκινητική ανάρτηση στο Facebook, γνωστοποιώντας ότι η πολιτική κηδεία θα γίνει στο Χαλάνδρι.

«Αν κάτι χαρακτήριζε τον πατέρα μας, Νότη Μαυρουδή, ως άνθρωπο, ήταν η καλοσύνη του, το ήθος και η σεμνότητά του. Με τον ίδιο σεμνό τρόπο σας ανακοινώνουμε τον ξαφνικό θάνατό του. Η πολιτική κηδεία του θα γίνει στο Χαλάνδρι τις επόμενες ημέρες. Η γυναίκα του Βάσω, τα παιδιά του Ροδή και Χάρης και τα εγγόνια του Ιάσωνας, Αριάδνη, Έλλη και Οδυσσέας».

Ο Νότης Μαυρουδής με τον γιο του, Χάρη © NDP

Ποιος ήταν ο Νότης Μαυρουδής

Ο Νότης Μαυρουδής γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Ιουλίου 1945. Τα δυο πρώτα χρόνια της ζωής του τα έζησε στη φυλακή δίπλα στη μητέρα του, που ήταν πολιτική κρατούμενη.

Για περισσότερες από 6 δεκαετίες διέγραψε µια πολυσχιδή πορεία στη μουσική, ως συνθέτης, ως δεξιοτέχνης της κλασικής κιθάρας και ως δάσκαλος. Ειδικότερα: 

  • Το 1958 ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας στο Εθνικό Ωδείο με καθηγητή τον Δημήτρη Φάμπα και πήρε το δίπλωμα το 1969 με Άριστα.
  • Το 1970 εγκαταστάθηκε στην Ιταλία, όπου του ανατέθηκε η έδρα κλασικής κιθάρας στη Scuola Ciciva di Milano, στην οποία δίδαξε έως το 1975.
  • Το 1970 επίσης παρακολούθησε τα μαθήματα της Ακαδημίας Santiago de Compostella στην Ισπανία με τον Jose Tomas.
  • Το 1975 εγκαταστάθηκε οριστικά στην Αθήνα και από αυτήν τη χρονιά και μετά δίδαξε κλασική κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο.

Ως συνθέτης και σολίστ έδωσε πολλά ρεσιτάλ σε πολλές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Φινλανδία, Ελβετία, Γερμανία, Ουγγαρία, Αυστρία, Κούβα). Ως καθηγητής στο Εθνικό Ωδείο Αθήνας είχε μαθητές αρκετούς δημοφιλείς καλλιτέχνες, όπως οι Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Σωκράτης Μάλαμας, Παναγιώτης Μάργαρης, Γιώργος Μελάς, Λάμπρος Ντούσικος, Δημήτρης Σωτηρόπουλος

Ο Νότης Μαυρουδής επέδειξε µια γενικότερη, δυναµική παρουσία στα µουσικά και κιθαριστικά δρώµενα της Ελλάδας:

  1. Αρθρογραφώντας σε εφηµερίδες και περιοδικά,
  2. συνεργαζόµενος µε ραδιοφωνικούς σταθµούς και
  3. οργανώνοντας σηµαντικές συναυλίες µε παγκόσµιας φήµης κιθαριστές.

Το 2019 ο Νότης Μαυρουδής είχε μιλήσει για τη ζωή και την καριέρα του σε τηλεοπτική εκπομπή στην ΕΡΤ:

Ο Νότης Μαυρουδής είχε αναλάβει κατά καιρούς υπεύθυνες θέσεις σε κρατικά ιδρύµατα και οργανισµούς και διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής σε διάφορα µουσικά φεστιβάλ.

Το 1965 τιμήθηκε με το Α' βραβείο στο Φεστιβάλ τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, το 1969 με το Α' βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό κιθάρας στο Μιλάνο, ενώ το 1990 βραβεύεται δικό του τραγούδι στον διεθνή διαγωνισμό παιδικού τραγουδιού στη Λισσαβόνα. Την ίδια χρονιά η Πρεσβεία της Βραζιλίας στην Ελλάδα του απένειμε το βραβείο «Heitor Villa-Lobbos» για την προσφορά του στη διάδοση του έργου του Βραζιλιάνου συνθέτη στην Ελλάδα.

Από το 1983 έως το 1987 ο Νότης Μαυρουδής εξέδιδε και διηύθηνε το µοναδικό περιοδικό κιθάρας στην Ελλάδα, το Tar, το οποίο, από τον Οκτώβριο του 2006 επαναλειτουργεί σε διαδικτυακή µορφή.

Η ανάρτηση στο περιοδικό κιθάρας Tar για τον θάνατο του Νότη Μαυρουδή

Το 2002 ο Νότης Μαυρουδής ίδρυσε τη δισκογραφική ετικέτα «Corifeo» στην «Eros music», της οποίας υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής ως το 2006, και η οποία διακρίθηκε για τις εξαιρετικές εναλλακτικές εκδόσεις σε πολυποίκιλους µουσικούς δρόµους.

«Ίσως φταίνε τα φεγγάρια» και τα υπόλοιπα τραγούδια που έγραψε ο Νότης Μαυρουδής

Ο διάσημος συνθέτης έγραψε τη μουσική σε πολύ γνωστά τραγούδια, όπως το «Ίσως φταίνε τα φεγγάρια» που ερμηνεύει η Ελένη Βιτάλη και το «Ερωτικό» από τη Γλυκερία.

Ο Νότης Μαυρουδής συνεργάστηκε με σπουδαίους ποιητές όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιάννης Κακουλίδης, ο Ηλίας Πετρόπουλος, ο Άκος Δασκαλόπουλος, Μάνο Χατζιδάκι, και τραγουδιστές όπως Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Γιώργος Ζωγράφος, Αρλέτα, Πόπη Αστεριάδη, Ελένη Βιτάλη, Γιώργος Μουφλουζέλης, Γιάννης Σαμσιάρης, Νένα Βενετσάνου, Πέτρος Πανδής, Κώστας Θωμαΐδης, Σταμάτης Κραουνάκης, Τάνια Τσανακλίδου, Μανώλης Μητσιάς, Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Νταλάρας, Γλυκερία, Παντελής Θαλασσινός, Έλλη Πασπαλά και Αναστασία Μουτσάτσου.

Η πλούσια δισκογραφία του (25 προσωπικοί δίσκοι) περιλαμβάνει έργα για κλασική κιθάρα και συνθέσεις του με δημοφιλείς τραγουδιστές. Από το 2000 ξεκίνησε (με τον συνεργάτη του, Παναγιώτη Μάργαρη) τη δισκογραφική σειρά σε μορφή κιθαριστικού ντουέτου «Café de l' art», διασκευάζοντας και ηχογραφώντας διάφορα μουσικά είδη και εποχές, φτάνοντας τους έξη δίσκους.

Το 2005 και 2006 του απονεμήθηκε το βραβείο «Αρίων» για τους δίσκους Cafe de l' art - Cinema και Cafe de l' art - Τσιτσάνης - Βαμβακάρης.

Τον Φεβρουάριο του 2008 εκδίδεται το πρώτο του βιβλίο με κείμενα περί μουσικής και πολιτισμού, με τίτλο «Ηχολογήματα» (εκδ. Νεφέλη). Η είδηση για τον θάνατο του Νότη Μαυρουδή, βύθισε στο πένθος συγγενείς, φίλους και θαυμαστές του.