Ελλαδα

Market Pass: Η αίτηση στο gov με βάση τον ΑΦΜ - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα (βίντεο)

Οι δικαιούχοι και τα ποσά που καλύπτει - Σε ποια μαγαζιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί

Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Market Pass - Οδηγός για την αίτηση στο gov - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Η πρώτη πληρωμή και οι δικαιούχοι

Για το Market Pass δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συγκεκριμένη ημερομηνία μέσα στον Φεβρουάριο που ανοίγει η πλατφόρμα για την αίτηση από τους δικαιούχους του επιδόματος για τις αγορές σε σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, φούρνους, ιχθυοπωλεία κ.α.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι πρώτες αιτήσεις αναμένονται τον Φεβρουάριο, και συγκεκριμένα στις αρχές του μηνός.

Τότε είναι που θα ανοίξει η πλατφόρμα στο gov.gr για το Market Pass, ώστε οι δικαιούχοι να κάνουν την αίτηση. H πληρωμή του Market Pass θα γίνεται στις αρχές κάθε μήνα. Σημειώνεται ακόμη:

  • Το Market Pass διαρκεί 6 μήνες. Το επίδομα, δηλαδή, για τις αγορές σε σούπερ μάρκετ και άλλα μαγαζιά καλύπτει αγορές που θα γίνουν από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Ιούλιο του 2023.
  • Το Market Pass αφορά οικονομική ενίσχυση, ύψους 10%, επί των αγορών των νοικοκυριών.
  • Όσοι επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα στο κινητό τους, δεν θα έχουν μείωση στο Market Pass.
  • Όσοι επιλέξουν την κατάθεση του ποσού στον τραπεζικό τους λογαριασμό, θα δουν μειωμένο το επίδομα (κατά 20%).

Αίτηση για το Market Pass - Η διαδικασία με βάση τον ΑΦΜ

Οι δικαιούχοι του Market Pass, όπως έγινε και με προηγούμενες κρατικές ενισχύσεις σε άλλους τομείς (π.χ. Fuel Pass), δεν θα μπορούν να κάνουν όλοι ταυτόχρονα την αίτηση στην πλατφόρμα του gov.

Ειδικότερα, όταν ανακοινωθεί η ημερομηνία που ανοίγει η πλατφόρμα μέσα στον Φεβρουάριο, οι δικαιούχοι θα έχουν πρόσβαση για την αίτηση με βάση τον λήγοντα ΑΦΜ.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα για το Fuel Pass 2 είχε ανοίξει ως εξής:

  • Αρχικά, αίτηση έκαναν τα ΑΦΜ που έληγαν σε 0 και 1
  • Ακολούθησαν τα ΑΦΜ σε 2 και 3
  • Στη συνέχεια τα ΑΦΜ με λήγοντα σε 4 και 5
  • Σειρά πήραν τα ΑΦΜ σε 6 και 7
  • Η διαδικασία για την αίτηση στην πλατφόρμα ολοκληρώθηκε με τα ΑΦΜ που έληγαν σε 8 και 9.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι και στο Market Pass θα υπάρξει μια «ανοιχτή» ημερομηνία τον Φεβρουάριο όπου οι δικαιούχοι, ανεξαρτήτως ΑΦΜ, θα μπορούν να κάνουν την αίτηση.

Ποια στοιχεία είναι απαραίτητα για την αίτηση του Market Pass στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr

Η αίτηση για το Market Pass από κάθε δικαιούχο φυσικό πρόσωπο (σ.σ. ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ένας εκ των δύο συζύγων/μελών σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης) γίνεται μετά την είσοδο στην πλατφόρμα gov.gr με τους κωδικούς Taxisnet.

Στη συνέχεια οι δικαιούχοι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα:

  1. Στην έκδοση της ψηφιακής κάρτας ή
  2. στην καταβολή του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό.
Όπως έχει συμβεί και σε προηγούμενες περιπτώσεις με παρόμοια επιδόματα, δεν αποκλείεται να ζητηθεί η επικαιροποίηση στοιχείων. Ειδικότερα:
  • Διεύθυνση e-mail
  • Αριθμός κινητού τηλεφώνου
  • Αριθμός προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού (για την περίπτωση που έχει επιλεγεί η κατάθεση του ποσού και όχι η έκδοση της ψηφιακής κάρτας).

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει δώσει στη δημοσιότητα αναλυτικό οδηγό για τα κριτήρια ένταξης και τους δικαιούχους.

Πότε γίνεται η πληρωμή του Market Pass - Η διαφορά μεταξύ ψηφιακής κάρτας και κατάθεσης στο ΑΤΜ

Από τη στιγμή που δικαιούχοι επιλέξουν την κατάθεση του ποσού στον τραπεζικό τους λογαριασμό, τότε το ύψος της ενίσχυσης του Market Pass για τα καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων ανέρχεται στο 80% των προβλεπόμενων ποσών.

Επίσης, η πληρωμή του Market Pass για τη συγκεκριμένη ομάδα δεν θα γίνεται σε μηνιαία βάση, όπως προβλέπεται για τους δικαιούχους που επιλέγουν την ψηφιακή χρεωστική κάρτα, αλλά σε τριμηνιαία. Αναλυτικά:

Market Pass - Πληρωμή για ψηφιακή κάρτα

  • Πρώτη πληρωμή Market Pass: Τέλος Φεβρουαρίου
  • Δεύτερη πληρωμή Market Pass: Αρχές Μαρτίου
  • Τρίτη πληρωμή Market Pass: Αρχές Απριλίου
  • Τέταρτη πληρωμή Market Pass: Αρχές Μαϊου
  • Πέμπτη πληρωμή Market Pass: Αρχές Ιουνίου
  • Έκτη πληρωμή Market Pass: Αρχές Ιουλίου

Market Pass - Πληρωμή με κατάθεση ποσού στο ATM

  • Πρώτη πληρωμή: Τέλος Φεβρουαρίου
  • Δεύτερη πληρωμή (μετά από τρεις μήνες): Τέλη Μαΐου.
Τα ποσά που καλύπτει το Market Pass
Τα ποσά αγορών που καλύπτει το Market Pass

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορές.

Ακολουθούν ενδεικτικά παραδείγματα για το μηνιαίο όριο αγορών και το ύψος ενίσχυσης του Market Pass:

  • Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση.
To Market Pass σε πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις
  • Τα εισοδηματικά όρια για τη λήψη της ενίσχυσης πώς διαφέρουν ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού;

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά όπου το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού, σύμφωνα με το έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

Συνεπώς, εάν ο υπόχρεος στην υποβολή φορολογικής δήλωσης είναι έγγαμος με δύο εξαρτώμενα τέκνα και επίσης έχει ένα τρίτο τέκνο μεγαλύτερης ηλικίας που δεν θεωρείται εξαρτώμενο αλλά το φιλοξενεί, τότε τα μέλη του νοικοκυριού εκλαμβάνονται ως πέντε και τόσο τα εισοδηματικά όρια, όσο και το ύψος της ενίσχυσης διευρύνονται αντιστοίχως. Επίσης, εάν ο ανωτέρω υπόχρεος δηλώνει ως εξαρτώμενο μέλος και τον παππού, τότε τα μέλη του νοικοκυριού εκλαμβάνονται ως έξη. Εάν ο παππούς δεν είναι εξαρτώμενο μέλος του υιού και δεν φιλοξενείται στον υιό, είναι δικαιούχος της ενίσχυσης ως ξεχωριστό νοικοκυριό.

  • Τα εισοδηματικά όρια αναφέρονται σε μεικτό ή καθαρό εισόδημα;

Το όριο εισοδήματος υπολογίζεται επί του φορολογητέου εισοδήματος. Δηλαδή του εισοδήματος μετά από ασφαλιστικές εισφορές και προ φόρων (όπως ισχύει και με τα εισοδηματικά όρια του επιδόματος θέρμανσης).

  • Πώς λαμβάνεται η ενίσχυση και πώς χρησιμοποιείται;

Η ενίσχυση λαμβάνεται κατόπιν αίτησης σε σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα στο gov.gr, η οποία θα είναι διαθέσιμη μετά τα μέσα Φεβρουαρίου 2023. Κατά την αίτηση ο ωφελούμενος θα πληροφορηθεί εάν είναι δικαιούχος, το μηναίο ύψος ενίσχυσης ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και θα επιλέξει αν θέλει να λάβει την ενίσχυση υπό τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ή στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσει.

Σε περίπτωση λήψης της ενίσχυσης σε τραπεζικό λογαριασμό λαμβάνει το 80% του ύψους της ενίσχυσης, σε τριμηνιαία βάση (μία τέλος Φεβρουαρίου και μία τέλος Μαΐου) και δύναται να κάνει χρήση του ποσού όπως επιθυμεί.

Σε περίπτωση χρήσης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, το πλήρες ποσό της ενίσχυσης πιστώνεται σε μηναία βάση και ειδικότερα η πρώτη πίστωση πραγματοποιείται πριν το τέλος του Φεβρουαρίου 2023 και στη συνέχεια εντός της πρώτης εβδομάδας κάθε μηνός.

  • Σε τι είδους καταστήματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ψηφιακή χρεωστική κάρτα;

Το πιστωθέν χρηματικό ποσό στη ψηφιακή χρεωστική κάρτα δύναται να χρησιμοποιείται από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγορών κάθε είδους από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο τομέα του λιανικού εμπορίου τροφίμων. Σε αυτές περιλαμβάνονται σουπερμάρκετ, φούρνοι, μινι-μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και εν γένει οποιαδήποτε επιχείρηση έχει στη συσκευή POS τον κωδικό (MCC) που αντιστοιχεί στους σχετικούς κωδικούς λιανικού εμπορίου τροφίμων. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και έμποροι τροφίμων σε λαϊκές αγορές.

Σημειώνεται ότι η ψηφιακή κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά όλων των ειδών που πωλούν τα ανωτέρω καταστήματα. Σε περίπτωση λήψης της ενίσχυσης στον τραπεζικό λογαριασμό δεν υπάρχει περιορισμός ως προς το πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ενίσχυση.

Τα καταστήματα τροφίμων που χρησιμοποιείται το Market Pass
  • Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα πώς λειτουργεί;

Η κάρτα λειτουργεί μέσω του κινητού του χρήστη στα μηχανήματα POS των καταστημάτων. Όπως και οι πλαστικές κάρτες, ο ωφελούμενος μπορεί να επιλέξει να κάνει χρήση σε μία αγορά όλου του ποσού που έχει η κάρτα ή μέρος του ποσού και το υπόλοιπο να το πληρώσει με οποιοδήποτε άλλο μέσο, σε αντιστοιχία με ό,τι ίσχυσε στο fuel pass. Σε περίπτωση που δεν εξαντλήσει το ποσό στην κάρτα εντός του μηνός, το υπόλοιπο μεταφέρεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τους επόμενους μήνες, μαζί με τα επιπλέον ποσά που πιστώνονται κάθε μήνα.

Ποιοι δεν δικαιούνται Market Pass

  1. Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του ν. 4172/2013.
  2. Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.
  3. Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
  4. Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.
  5. Τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλλει οριστικά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Σημειώνεται ότι για τον προσδιορισμό των ανωτέρω εξαιρέσεων χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2021, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022 και άλλες πηγές.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο στο Market Pass να ενταχθούν και οι λαϊκές αγορές.