Ελλαδα

Τι σημαίνει επιχειρώ βιώσιμα και µε ακεραιότητα;

Η 2η Ενιαία Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης της Παπαστράτος

Ηλιάνα Κωνσταντακάτου.
Ηλιάνα Κωνσταντακάτου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παπαστράτος

Σύμφωνα με την Παπαστράτος, που μόλις δημοσίευσε τη 2η Ενιαία Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξής της, είναι το να επιλέγεις να μπορείς ακόμη και όταν μπροστά σου ορθώνονται αδιέξοδα.

Η 2η Ενιαία Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης της Παπαστράτος αποτυπώνει πόσα επέλεξε να μπορέσει η εταιρεία που έχει θέσει τα τελευταία χρόνια στον πυρήνα της λειτουργίας της την επιστήμη, την έρευνα και την τεχνολογία. Πόσα «δεν μπορώ» ξεπέρασε ή διέψευσε με πράξεις προς το καλύτερο, δημόσια, διάφανα και δεσμευτικά.

Ξεφυλλίζοντας τις 116 συνολικά σελίδες της Έκθεσης που αποτυπώνουν τις δεσμεύσεις της εταιρείας σε θέματα ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση), που έγιναν πράξεις το 2021, παρουσιάζονται πολλά και εντυπωσιακά νούμερα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον.

Παπαστράτος

Με αφετηρία τη συνολική επένδυση άνω των 550 εκατ. ευρώ την τελευταία πενταετία, με τη δημιουργία στις εγκαταστάσεις της στον Ασπρόπυργο, ενός από τα 2 κύρια κέντρα αποκλειστικής παραγωγής καπνικών προϊόντων νέας γενιάς της Philip Morris International παγκοσμίως, η εταιρεία στήριξε τα κρατικά ταμεία με ετήσιες συνεισφορές 1 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,7% των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού για το 2021. Παράλληλα, δημιούργησε 185 νέες θέσεις εργασίας τον περασμένο χρόνο και ενίσχυσε την εξαγωγική δυναμική της χώρας με το 83% της παραγωγής της να εξάγεται σε αγορές του εξωτερικού (με κύριες την Ιαπωνία και τη Γερμανία).

Βάζοντας στο επίκεντρο τους ανθρώπους της, η Παπαστράτος λειτουργεί συμπεριληπτικά με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κάλυψη του 41% των υψηλόβαθμων θέσεών της από γυναίκες. Δίνει έμφαση στην εξέλιξη των εργαζομένων της, αφιερώνοντας 93.000 ώρες εκπαίδευσής τους σε νέες τεχνολογίες και νέα συστήματα τους τελευταίους 12 μήνες.

Με σταθερή δέσμευσή της να αποτελεί μέρος της λύσης σε μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, ολοκλήρωσε δράσεις πλέον των €800.000 για την κλιματική αλλαγή, που περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- τη φύτευση 70.000 δέντρων μέσω προγράμματος αναδάσωσης καθώς και την ενδυνάμωση της γυναίκας.

Αυτό όμως που πραγματικά ξεχωρίζει είναι το «γιατί». Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο Χρήστος Χαρπαντίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος: «Το δικό µας «γιατί» είναι η επιλογή µας να εξελισσόµαστε #prostokalytero. Όταν αυτό το #prostokalytero κατέστησε αναγκαία την αλλαγή ακόμα και του προϊόντος µας – του συµβατικού τσιγάρου – το πράξαµε. Δεν γινόταν διαφορετικά. Αφήσαµε πίσω τη µεγάλη ιστορία µας ως καπνοβιοµηχανία και στραφήκαµε στην αποκλειστική παραγωγή εναλλακτικών προϊόντων νικοτίνης. Και συνεχίζουµε. Με απώτερο στόχο µας 1.500.000 λιγότερους καπνιστές µέχρι το 2025. Όσο περίπλοκο και αν είναι το περιβάλλον που επιχειρούµε, θα το πετύχουµε.»

Η πορεία της Παπαστράτος αποδεικνύει ότι η επιχειρηµατική ανάπτυξη µπορεί να έχει βιώσιµο πρόσηµο. Το 2021, πέτυχε ουδέτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα στο εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο, µετατρέποντάς το σε carbon neutral.

Μέσω αυτής της Έκθεσης, η εταιρεία κάνει την αποτίμησή της μετρώντας το οικονοµικό αποτύπωµα της επιχειρηµατικής της δράσης τόσο σε λειτουργικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό επίπεδο. Στην εποχή της κλιματικής κρίσης και των πολλαπλών προκλήσεων που διανύουμε, η εταιρεία μέσα από τις πράξεις της επιβεβαιώνει την αξία που έχει ο τρόπος που πετυχαίνεις κάτι. Με ακεραιότητα, ενσυναίσθηση και συμπερίληψη, προς το καλύτερο των ανθρώπων σου, των καταναλωτών, της κοινωνίας και της χώρας σου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ