Ελλαδα

«Χωματερή» η Θεσσαλονίκη - Τόνοι σκουπιδιών στους δρόμους

Προσφεύγει στη Δικαιοσύνη ο Δήμος - «Ούτε βήμα πίσω από τα αιτήματά μας», λένε οι εργαζόμενοι

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Θεσσαλονίκη: Αφόρητη η καθημερινότητα από τα σκουπίδια, λόγω αποχής των εργαζόμενων στην καθαριότητα - Ξεχείλισαν κάδοι, δρόμοι, πεζοδρόμια.

Σε υγειονομική βόμβα τείνει να μετατραπεί ο δήμος Θεσσαλονίκης, με τα σκουπίδια να ξεχειλίζουν από τους κάδους απορριμμάτων, λόγω της απόφασης των εργαζομένων στην καθαριότητα να απέχουν από τα καθήκοντά τους.

Στα περισσότερα σημεία του Δήμου, οι κάδοι απορριμμάτων έχουν γεμίσει ασφυκτικά, ενώ το πρόβλημα επεκτείνεται και έξω από αυτούς, με «βουνά» σκουπιδιών να εμποδίζουν την κυκλοφορία και να αποτελούν εστίες μόλυνσης για τη Θεσσαλονίκη.

Από την περασμένη Κυριακή, οπότε και ξεκίνησε η αποχή των υπαλλήλων στην καθαριότητα στη Θεσσαλονικη, έως και σήμερα στους δρόμους της πόλης υπολογίζεται πως έχουν συσσωρευτεί περίπου 1200 - 1400 τόνοι απορριμμάτων.

Οι εργαζόμενοι προχωρούν σε κινητοποιήσεις ζητώντας να τους δοθούν όλα τα απαραίτητα Μέτρα Ατομικής Προστασίας. 

«Με απόφαση της συνέλευσης των εργαζομένων στην καθαριότητα, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται την Τετάρτη 30 Νοέμβρη, Πέμπτη 1 και την Παρασκευή 2 Δεκέμβρη. Τις συγκεκριμένες μέρες ζητούμε να μας δοθούν όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας. Σε περίπτωση που δεν μας χορηγηθούν δεν βγαίνουμε για δουλειά. Παραμένουμε στα εργοτάξια και περιμένουμε να μας τα χορηγήσουν. Η αποχή από υπερωριακή εργασία τις Κυριακές συνεχίζεται μέχρι και την Κυριακή 15 Γενάρη», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωσή των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Μιλώντας στο thestival.gr, ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Κώστας Φουντούκης, σημείωσε πως «δική μας πρόθεση δεν είναι να αφήσουμε την πόλη γυμνή. Εμείς ζητάμε να μας δοθούν τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας, αν μας δοθούν θα βγούμε για δουλειά». Σημείωσε δε πως «σε περίπτωση που καταστεί έκτακτη ανάγκη, εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει».

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως παρά την αποχή των εργαζομένων, ορισμένα απορριμματοφόρα βγαίνουν στους δρόμους του δήμου για μερική αποκομιδή απορριμμάτων, προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση, ιδίως στα πλέον κεντρικά σημεία.

«Χωματερή» η Θεσσαλονίκη - Τόνοι σκουπιδιών στους δρόμους: Προσφεύγει στη δικαιοσύνη ο Δήμος Θεσσαλονίκης

«Θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για την προστασία της δημόσιας υγείας και του δημοσίου συμφέροντος», τόνισε σε χθεσινή του ανακοίνωση ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, αναφορικά με την αποχή των εργαζομένων στην καθαριότητα. Κάτι το οποίο επανέλαβε και σε σημερινή του συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Θεσσαλονίκη» κάνοντας μάλιστα λόγο για στοχοποίησή του ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Πληροφορίες του thestival.gr αναφέρουν πως είναι πιθανό ακόμη και εντός της ημέρας ο Δήμος Θεσσαλονίκης να κινηθεί νομικά εναντίον των εργαζομένων.

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο κ. Ζέρβας, «από ένα σύνολο 2.300 μελών του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης, 124 ψήφισαν και αποφάσισαν να αφήσουν για μία εβδομάδα τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας χωρίς αποκομιδή απορριμμάτων. Αποφάσισαν τη συνέχιση της αποχής, παραμένοντας μάλιστα αμειβόμενοι, από το έργο της Καθαριότητας μέχρι την Παρασκευή 2/12/2022».