Ελλαδα

Human Rights 360: Το πόρισμα - φωτιά για τις διαδρομές των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ της ΜΚΟ

Αίσθηση προκαλούν τα ευρήματα της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Tο πόρισμα για τη Human Rights 360: Στο μικροσκόπιο ο ιδρυτής της ΜΚΟ και η διαδρομή του χρήματος - Εμπλεκόμενοι φέρονται να εισέπραξαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο - Ο ιδρυτής της ΜΚΟ Human Rights 360 βρίσκεται στο επίκεντρο ερευνών για κακοδιαχείριση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ © EPA/Sedat Suna

Tο πόρισμα για τη Human Rights 360: Στο μικροσκόπιο ο ιδρυτής της ΜΚΟ και η διαδρομή του χρήματος - Εμπλεκόμενοι φέρονται να εισέπραξαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Ο ιδρυτής της ΜΚΟ Human Rights 360 βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών για κακοδιαχείριση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, καθώς και τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων, όπως τα κακουργήματα της απιστίας και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Η συγκεκριμένη ΜΚΟ μπήκε στο «στόχαστρο» των ερευνών με αφορμή την υπόθεση των 38 προσφύγων σε νησίδα του Έβρου.

Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες έχει προχωρήσει σε «πάγωμα» των λογαριασμών εμπλεκόμενων προσώπων της ΜΚΟ καθώς σύμφωνα με το ογκώδες πόρισμα του προέδρου της Αρχής, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, μέρος των χρήματων που έφταναν στη ΜΚΟ, φέρονται να κατέληγαν σε συγκεκριμένα πρόσωπα και δεν χρησιμοποιήθηκαν για εξυπηρέτηση των σκοπών της.

Το πόρισμα κάνει λόγο για πιθανές τριγωνικές συναλλαγές, μέσω των οποίων οι εμπλεκόμενοι φέρονται να εισέπραξαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ έχει κοινοποιηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης και στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Όπως αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», το πόρισμα διαπιστώνει ότι η ΜΚΟ έπαιρνε κεφάλαια που προορίζονταν για ανθρωπιστική δράση και με συμβάσεις έργου ανέθετε σε άλλη εταιρία με τον τίτλο «Philanthropy 360 Advisors» στην Ελβετία, στην οποία όμως εμφανίζεται ως διευθύνων σύμβουλος ο ιδρυτής της «Human Rights 360» Ε.Φ.

Κατά τους ελεγκτές, τα χρήματα «ταξίδευαν» μέσω της σύμβασης έργου έως την εταιρία της Ελβετίας, ενώ από την ελβετική εταιρία έμπαιναν ποσά σε λογαριασμό του Ε.Φ. σε ελβετική τράπεζα και στη συνέχεια σε προσωπικό του λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα.

Μέχρι τον Αύγουστο του 2022 φαίνεται να έχουν φύγει από τη «Human Rights 360» προς τη «Philanthropy 360 Advisors» 210.000 ευρώ. Αντίστοιχα, υπάρχουν μεταφορές μεταξύ των προσωπικών λογαριασμών του ιδρυτή της ΜΚΟ από την Ελβετία προς την Ελλάδα ύψους 157.000 ευρώ. Ειδικότερα, το 2019 φέρονται να έχουν μεταφερθεί από Ελβετία προς Ελλάδα 30.000 ευρώ, το 2020 90.000 ευρώ και το 2021 37.000 ευρώ.

Ένα ακόμη από τα ευρήματα των ελεγκτών ήταν ένα ποσό ύψους 72.000 ευρώ που «φεύγει» από τη «Human Rights 360» προς τη ΜΚΟ με τον τίτλο «Κοντ ον δε ρόαντ». Ωστόσο, από την έρευνα της Αρχής η συγκεκριμένη εταιρία δεν είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο ΜΚΟ, ενώ δεν φαίνεται να έχει άλλη δραστηριότητα. Το ενδιαφέρον όμως εντοπίζεται στο γεγονός ότι η εν λόγω εταιρία απασχολεί ως υπάλληλό της την Ο.Π., διαχειρίστρια της «Human Rights 360».

Οι ελεγκτές, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο πόρισμά τους καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο ιδρυτής της «Human Rights 360» αποκόμισε όφελος άνω των 200.000 ευρώ και ζητούν να διερευνηθεί για σειρά ποινικών αδικημάτων, καθώς με συνεργούς άλλα πρόσωπα φέρεται να είχε συστήσει εγκληματική οργάνωση με στόχο να ιδιοποιηθεί μεγάλα ποσά από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

Παράλληλα, φέρεται να έστησε ένα δίκτυο άλλων συνεργαζόμενων ΜΚΟ με τους φερόμενους ως συνεργούς του, στις οποίες διοχέτευε χρηματικά ποσά για παροχή υπηρεσιών προς τη δική του ΜΚΟ, ενώ την ίδια στιγμή ο ίδιος είχε συνάψει σχέση εργασίας με τις συνεργαζόμενες ΜΚΟ και φέρεται να εισέπραττε τα χρήματα που πήγαιναν από τη «Human Rights 360» στις συνεργαζόμενες ΜΚΟ, στις οποίες ο ίδιος εμφανιζόταν ως συνεργάτης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.