Ελλαδα

ΟΚΑΝΑ: Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης και στη Θεσσαλονίκη

Οι δράσεις της ομάδας Streetwork του Οργανισμού

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χώροι εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών και τη Θεσσαλονίκη
Η ομάδα Streetwork του ΟΚΑΝΑ

Ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ και ο υπεύθυνος του Οργανισμού για το streetwork μιλούν στην ATHENS VOICE για τις δράσεις της ομάδας

Σημαντική όσο και πολυδιάστατη, σε υγειονομικό και κοινωνικό επίπεδο, αναμένεται να αποβεί η συμβολή της επικείμενης λειτουργίας του κινητού Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ), τον οποίο ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) προγραμματίζει να δημιουργήσει, το προσεχές χρονικό διάστημα και πάντως εντός του 2023, στη Θεσσαλονίκη. Η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ έχει ήδη διενεργήσει τη σχετική μελέτη και το έργο επιδιώκεται να χρηματοδοτηθεί από τα προγράμματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Μάλιστα, τα τελευταία τρία χρόνια, o OKANA έχει εστιάσει με ιδιαίτερη έμφαση τις δράσεις του στη Θεσσαλονίκη, με τις πρωτοβουλίες του να καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα των αναγκών των ενεργών χρηστών ναρκωτικών ουσιών.

Με το νέο, αναβαθμισμένο δίκτυο δομών και υπηρεσιών του και πάντα στη βάση της επιστημονικά και κοινωνικά καταξιωμένης πλέον φιλοσοφίας για τη μείωση της βλάβης, ο ΟΚΑΝΑ βρίσκεται καθημερινά δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, στο πεδίο, και συμβάλλει στον περιορισμό των αρνητικών συνεπειών, οι οποίες προκαλούνται από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, καθώς και των προβλημάτων της στέγασης, της σίτισης, της ατομικής υγιεινής, της μικροεγκληματικότητας. Ο Οργανισμός φροντίζει ακόμη και για την πρόσβασή τους στις υπηρεσίες Υγείας της χώρας μας, αλλά και για την πιο ασφαλή χρήση, με την μαζική διανομή «kit» ατομικής υγιεινής και φροντίδας.

Στον δρόμο

Οι δράσεις του streetwork, όπως ονομάζονται διεθνώς, οι οποίες είναι η «δουλειά στο δρόμο», στα δημόσια σημεία συνάθροισης των χρηστών ναρκωτικών, στις γνωστές μας «πιάτσες», τα τελευταία τρία έτη καλύπτουν καθημερινά τις ανάγκες αυτών των ασθενών συνανθρώπων μας, τόσο σε κεντρικά σημεία της συμπρωτεύουσας όσο και σε δύσκολα προσβάσιμες περιοχές της.

Τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία είναι λίαν αποκαλυπτικά, σχετικά με την εντατική όσο και πολυεπίπεδη δράση του ΟΚΑΝΑ στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ATHENS VOICE ο υπεύθυνος του Οργανισμού για το streetwork και τη μείωση της βλάβης στη συμπρωτεύουσα, Γιάννης Εμινίδης, από τις αρχές του 2022 μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο έχουν διανεμηθεί 99.435 σύριγγες και 10.298 προφυλακτικά, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 10.621 επαφές με χρήστες ναρκωτικών. Εμφανίζεται, μας εξηγεί ο κ. Εμινίδης, μία δραστηριότητα αυξημένη κατά... 341%, σε σχέση με το έτος 2021, αφού είχαν διανεμηθεί πέρυσι 54.427 σύριγγες και 7.895 προφυλακτικά, ενώ είχαν πραγματοποιηθεί 8.650 επαφές.

Ο κ. Εμινίδης υπογραμμίζει ακόμη ότι «τα αναμενόμενα αποτελέσματα από αυτήν τη δραστηριότητα εστιάζουν στον περιορισμό των λοιμωδών νοσημάτων, συνεπώς στην εξοικονόμηση πόρων από το σύστημα Υγείας για τα επόμενα χρόνια, και, φυσικά, στην προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και της σωματικής και της ψυχικής υγείας των ιδίων των χρηστών ναρκωτικών».

Την ίδια στιγμή, στη «φαρέτρα» των επαγγελματιών Υγείας και των streetworkers του ΟΚΑΝΑ έχει ήδη προστεθεί η δυνατότητα για χορήγηση εισπνεόμενης ναλοξόνης, μίας ουσίας - αντίδοτο σε περιπτώσεις υπερβολικής και άμεσα επικίνδυνης για τη ζωή δόσης ναρκωτικών, μετά από την έκδοση της σχετικής θετικής γνωμοδότησης από τον Οργανισμό, μία πολύτιμη πρακτική η οποία σώζει κυριολεκτικά και καθημερινά ανθρώπινες ζωές.

Κέντρα Ημέρα

Αξίζει να σημειωθεί ότι τρία νέα Κέντρα Ημέρας καλύπτουν πλέον τις ανάγκες των αστέγων χρηστών ναρκωτικών, οι οποίοι βιώνουν μία δύσκολη και «σκληρή» καθημερινότητα στους δρόμους της συμπρωτεύουσας. Σε αυτές τις νέες δομές άστεγοι χρήστες ναρκωτικών καλύπτουν, μεταξύ άλλων, τις βασικές ανάγκες τους για επιβίωση και περίθαλψη, ενώ οι ίδιοι έρχονται επίσης σε επαφή με τα θεραπευτικά προγράμματα του ΟΚΑΝΑ για την αντιμετώπιση της εξάρτησης, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη της βούλησής τους για την κοινωνική ενσωμάτωσή τους, αλλά και τη μείωση της σχετιζόμενης με τη χρήση ναρκωτικών μικροεγκληματικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργεί ακόμη το Υπνωτήριο του ΟΚΑΝΑ στη Θεσσαλονίκη, δυναμικότητας 25 φιλοξενουμένων, το οποίο συμβάλλει με τον δικό του τρόπο στην αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης στέγης στη συμπρωτεύουσα.

Σύμφωνα, τέλος, με όσα εξηγεί στην ATHENS VOICE ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Αθανάσιος Θεοχάρης, «στη Θεσσαλονίκη ο Οργανισμός προχωρά δυναμικά στην αντιμετώπιση της εξάρτησης. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο ΟΚΑΝΑ συμμετέχει και στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “ESCAPE” του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (EMCDDA), σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Στόχος του προγράμματος είναι η ανάλυση του περιεχομένου των συρίγγων, οι οποίες έχουν συλλεχθεί στο πεδίο, στο δρόμο, καθώς και η ιχνηλάτηση των ναρκωτικών ουσιών, που αυτές οι χρησιμοποιημένες σύριγγες περιέχουν, προκειμένου να γνωρίζουμε από πρώτο χέρι και σε πραγματικό χρόνο (real time) ποιες από τις παράνομες ναρκωτικές ουσίες υπάρχουν στην χρήση».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ