Ελλαδα

Κιβωτός του Κόσμου: Στο μικροσκόπιο τέσσερα πρόσωπα - Οι υποθέσεις που εξετάζει η Εισαγγελία

Η νέα ανακοίνωση του οργανισμού όσο πληθαίνουν οι καταγγελίες

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κιβωτός του Κόσμου
Κιβωτός του Κόσμου © ΑΠΕ-ΜΠΕ

 Κιβωτός του Κόσμου: Οι καταγγελίες, η νέα ανακοίνωση του οργανισμού, οι «παιδονόμοι» των δομών και τα πρόσωπα στο επίκεντρο

Στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας Ανηλίκων βρίσκονται τρεις υποθέσεις ασέλγειας και τέσσερις καταγγελίες για ξυλοδαρμό στην «Κιβωτό του Κόσμου», την ώρα που οι καταγγελίες για σωματική κακοποίηση και σεξουαλική παρενόχληση στις δομές πληθαίνουν. Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκονται τέσσερα πρόσωπα της οργάνωσης. 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ένα από τα τέσσερα πρόσωπα είναι στέλεχος της «Κιβωτού του Κόσμου», το οποίο καταγγέλθηκε από 19χρονο σήμερα αγόρι για τη σεξουαλική του κακοποίηση. Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», αναφέρει ότι οι Αρχές έχουν στα χέρια τους 7σέλιδη κατάθεση 19χρονου πρώην φιλοξενούμενου στην «Κιβωτό του Κόσμου», που κατήγγειλε τον πατέρα Αντώνιο ότι «στη θάλασσα έβαζε το χέρι του μέσα στο μαγιό μου». Τα υπόλοιπα τρία πρόσωπα είναι παιδιά που ζούσαν στον οργανισμό και στη συνέχεια παρέμειναν στις δομές ως εργαζόμενοι. Τα τρία αυτά πρόσωπα ελέγχονται για κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος των παιδιών. 

Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, οι τρεις εργαζόμενοι που βρίσκονται στο στόχαστρο των αρχών είχαν την εμπιστοσύνη του στελέχους της «Κιβωτού του κόσμου» που ελέγχεται από τις Αρχές και είχαν αναλάβει να διαχειριστούν τις «δύσκολες καταστάσεις» στις δομές. Οι Αρχές έχουν καλέσει 15χρονο από τη δομή των Ιωαννίνων να καταθέσει. Κομβικές για την αστυνομία θεωρούνται οι καταγγελίες από διαφορετικές δομές της Ελλάδας: τον Βόλο, τη Χίο, τα Ιωάννινα, τον Κολωνό και την Καλαμάτα. 

«Κιβωτός του Κόσμου»: Οι τρεις σε ρόλο «παιδονόμων» και η καταγγελία 18χρονου

Ένα 18χρονο σήμερα αγόρι κατήγγειλε περιστατικά που βίωσε κατά την παραμονή του στις δομές των Ιωαννίνων και του Βόλου. Συγκεκριμένα, ο νεαρός καταγγέλλει ότι όταν ήταν 13 ετών και ζούσε στη δομή της Πωγωνιανής, για ασήμαντη αφορμή χειροδίκησε εις βάρος του ένας από τους προαναφερθέντες εργαζόμενους της «Κιβωτού» που είχαν τον ρόλο των «παιδονόμων». Ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε κακοποιήσει σωματικά και άλλα τρία παιδιά στην ίδια δομή, στην οποία πάντως κατά τ’ άλλα οι συνθήκες, οι υποδομές και το προσωπικό ήταν άμεμπτα.

Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία του 18χρονου, ο ίδιος εργαζόμενος φέρεται να εμπλέκεται και στην υπόθεση των ξυλοδαρμών του Βόλου. «Ήταν βία, ξύλο δηλαδή τους χτυπήσανε άσχημα. Το ένα το παιδί ειδικά ήταν 17 χρονών, τον πλακώσανε, του είχε πρηστεί το μάτι, το αφτί έβγαζε αίματα. Ούτε καν ασχοληθήκανε. Βγήκαν και είπα ότι είδε κάποιον εφιάλτη το βράδυ, γιατί μπήκανε 12 η ώρα στο δωμάτιό του και τον χτυπήσανε τα μεσάνυχτα. Ο ένας του κρατούσε το στόμα και ο άλλος το χτύπαγε», αναφέρει 18χρονος πρώην φιλοξενούμενος στην Κιβωτό. «Αυτοί οι δύο μεγάλωσαν στην Κιβωτό ήταν χρόνια στην Κιβωτό και ήταν δίπλα στο πάτερ. Εμένα συγκεκριμένα με είχε χτυπήσει, για να παραδεχτώ ότι κάπνιζα. Ήμασταν στην αποθήκη τότε, είχε κλειδώσει την πόρτα και με είχε χτυπήσει, δύο τρεις σφαλιάρες» προσθέτει ο 18χρονος.

«Κιβωτός του Κόσμου»: Παντελώς ψευδείς και συκοφαντικές οι καταγγελίες 

Με νέα ανακοίνωση η «Κιβωτός του Κόσμου» κάνει λόγο για ψευδείς καταγγελίες, ζητώντας παράλληλα την ταχύτερη διερεύνηση και διαλεύκανση «της σκοτεινής αυτής υπόθεσης προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια και το σενάριο ψεύδους και να αρθεί η θλιβερή αυτή σκιά πάνω από τον οργανισμό μας».

«Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι σχετικές καταγγελίες να διακινούνται με οργανωμένο τρόπο άρχισε και η εσωτερική αναζήτηση για τη διερεύνηση των συγκεκριμένων (ανύπαρκτων) περιστατικών από την οποία δεν προέκυψε κανένα σχετικό στοιχείο», αναφέρει η «Κιβωτός του Κόσμου».

Η νέα ανακοίνωση

«Θέλουμε να δηλώσουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και φιλοξενούνται σε Κυριακάτικη εφημερίδα είναι παντελώς ψευδείς και συκοφαντικές.

» Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι σχετικές καταγγελίες να διακινούνται με οργανωμένο τρόπο άρχισε και η εσωτερική αναζήτηση για τη διερεύνηση των συγκεκριμένων (ανύπαρκτων) περιστατικών από την οποία δεν προέκυψε κανένα σχετικό στοιχείο αλλά αντιθέτως αποδείχθηκε ότι είναι εντελώς ψευδείς και αβάσιμες. Τα στοιχεία αυτά είναι στη διάθεση των αρχών, οι οποίες δεν έχουν επικοινωνήσει μαζί μας. Έχουμε όμως απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και ζητούμε την ταχύτερη δυνατή διερεύνηση και διαλεύκανση της σκοτεινής αυτής υπόθεσης προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια και το σενάριο ψεύδους και να αρθεί η θλιβερή αυτή σκιά πάνω από τον οργανισμό μας και τους χιλιάδες ανθρώπους και υποστηρικτές του που ανιδιοτελώς δίνουν και την ψυχή τους για την ευόδωση των στόχων του.

» Για την Κιβωτό, το θέμα δεν είναι νομικό αλλά πρωτίστως ηθικό. Παρά ταύτα οφείλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, τον οργανισμό, τους εθελοντές και τους εργαζόμενους, γι’ αυτό και θα ακολουθήσει άμεσα μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και ψεύδη καταμήνυση».

"Θέλουμε να δηλώσουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και...

Posted by Κιβωτός του Κόσμου on Saturday, November 19, 2022

«Κιβωτός του Κόσμου»: Επιστολή συμπαράστασης από παιδιά προς τον π. Αντώνιο - «Είμαστε μαζί σου»

32 ενήλικα σήμερα παιδιά που φιλοξενήθηκαν στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» υπογράφουν επιστολή με την οποία παίρνουν θέση στο πλευρό του π. Αντωνίου και της «Κιβωτού του Κόσμου».

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή

«Εμείς, τα παιδιά της Κιβωτού, ως ενήλικοι πλέον που έχουμε ζήσει μέσα στην οικογένεια της Κιβωτού και έχουμε γαλουχηθεί από τον Πατέρα Αντώνιο, καταδικάζουμε απερίφραστα όσα επαίσχυντα ψεύδη έχουν αναρτηθεί στα ΜΜΕ, ως παιδιά που έχουμε μεγαλώσει μες στην Κιβωτό θιγόμαστε βαθύτατα και επιφυλασσόμαστε των νόμιμων δικαιωμάτων μας απέναντι σε κάθε συκοφαντία.

» Ο πατήρ Αντώνιος για εμάς αποτέλεσε και αποτελεί φωτεινό παράδειγμα ζωής και αγάπης και από την πρώτη στιγμή της ελεύσεώς μας στην Κιβωτό, σήκωσε μαζί με εμάς κάθε μας βάρος και προβληματισμό, μας έμαθε πόσο μεγάλη αξία έχουμε και ότι μπορούμε να καταφέρουμε κάθε μας στόχο ζώντας με αξιοπρέπεια. Έτσι ο καθένας μας πλέον, σε αντίθεση με τους καταγγέλλοντες , αναγνωρίζοντας όλες τις θυσίες της Κιβωτού του Κόσμου και του Πατρός Αντωνίου, πορευόμαστε με θάρρος και ειλικρίνεια, αντιμετωπίζοντας την ζωή κατάματα, περνώντας μέσα από τα κύματα.

» Όλα αυτά τα πολλά ή τα λίγα που έχει ο καθένας καταφέρει τα οφείλουμε στην Κιβωτό του Κόσμου. Πάντα νιώθαμε ασφαλείς μες στην Κιβωτό και ποτέ δεν νιώσαμε ότι απειλούμαστε από κάποιον. Οι χώροι που ζούσαμε ήταν πάντα πανέμορφοι και μάθαμε ποτέ να μην φοβόμαστε την εργασία και τις ευθύνες. Ποτέ δεν νιώσαμε δέσμιοι και πάντα συζητάγαμε με την Κιβωτό οτιδήποτε μας απασχολούσε. Πάντα μας έλεγαν την αλήθεια.

» Είμαστε σίγουροι ότι και αυτό το εμπόδιο η Κιβωτός του Κόσμου και ο Πατήρ Αντώνιος θα το ξεπεράσουν και η αλήθεια θα λάμψει.

» π. Αντώνιε είμαστε τα παιδιά σου και ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε μαζί σου!!!»

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην «Κιβωτό του Κόσμου» | 19/11/2022 | EΡΤ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ