πλυντήριο
© Unsplash/ planetcare
Ελλαδα

10 απλοί τρόποι για να εξοικονομήσουμε ενέργεια και χρήματα

Ώρα για μικρές αλλαγές και μεγάλες διαφορές στην εξοικονόμηση ενέργειας στην καθημερινότητα με όφελος έως €350 τον χρόνο
mjsigalou
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε.: Έξυπνες και γρήγορες λύσεις για να εξοικονομήσουμε ενέργεια για το περιβάλλον και χρήματα για εμάς.

Οι δουλειές του σπιτιού καταλήγουν να είναι ένα δεύτερο επάγγελμα. Μαγείρεμα, πλύσιμο πιάτων, σφουγγάρισμα, σκούπισμα, πλυντήριο, σιδέρωμα. Όλα αυτά απαιτούν ένα ακόμη 8ώρο, στο οποίο μάλιστα όχι μόνο δε λαμβάνεις αποδοχές, αλλά αντιθέτως καταλήγεις να πληρώνεις υπέρογκα ποσά – ειδικά με την τρέχουσα ενεργειακή κρίση. Μπορεί το ενεργειακό κόστος να εξελίσσεται σε μεγάλο πονοκέφαλο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, υπάρχουν όμως εύκολοι τρόποι να το μειώσουμε χωρίς να «ξεβολευτούμε». Με μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να δούμε μεγάλες διαφορές στους λογαριασμούς μας. Το κλειδί είναι στην «έξυπνη» κατανάλωση που ελαχιστοποιεί τη σπατάλη και «ξεφουσκώνει» τους λογαριασμούς! Ακόμη, η υιοθέτηση μικρών καθημερινών πράξεων εξοικονόμησης ενέργειας, πέρα από το ατομικό μας συμφέρον συμβάλλουν στη διατήρηση ενός «πράσινου» πλανήτη και στην ανάπτυξη της βιωσιμότητας. Έτσι, οικονομία και περιβάλλον σημειώσατε Χ.

Καθημερινά tips εξοικονόμησης ενέργειας

Στο smartenergytips.depa.gr, επίσημη ιστοσελίδα της ΔΕΠΑ Εμπορίας- της εταιρείας που εισήγαγε το φυσικό αέριο στην Ελλάδα- μπορούμε να βρούμε συγκεντρωμένους όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε  να εξοικονομήσουμε ενέργεια αναφορικά με κάθε συσκευή και χρήση στο σπίτι ή στην επιχείρησή μας. Ένα έξυπνο και χρηστικό καθημερινό εργαλείο για να περιορίσουμε το ενεργειακό μας κόστος και να εξοικονομήσουμε χρήματα.

παιδάκι, καλοριφέρ

1. Θερμοκρασία: Την ώρα του ύπνου μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 16ºC - 17ºC. Ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη στους 19ºC τον χειμώνα και τα air condition στους 26ºC, το καλοκαίρι.

2. Λέβητας φυσικού αερίου: Διατηρούμε τη μέγιστη θερμοκρασία νερού θέρμανσης του λέβητα συμπύκνωσης, κάτω από τους 60ºC.

3. Μαγείρεμα: Μαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι ή χύτρα ταχύτητας και δεν προθερμαίνουμε τον φούρνο. Ρυθμίζουμε τον φούρνο στη λειτουργία με αέρα, αποφεύγουμε την προθέρμανση και τον κλείνουμε 15 λεπτά πριν την ολοκλήρωση του μαγειρέματος για να εκμεταλλευτούμε την υπάρχουσα θερμότητα.

φούρνος

4. Πλύσιμο: Πλένουμε τα ρούχα σε γεμάτο πλυντήριο στους 30ºC ή 40ºC. Αποφεύγουμε την πρόπλυση όπου είναι εφικτό.

5. Φωτισμός: Δεν αφήνουμε άσκοπα αναμμένα φώτα και αντικαθιστούμε τους λαμπτήρες με LED.

6. Ηλεκτρικές συσκευές: Αποσυνδέουμε τις ηλεκτρικές συσκευές από την πρίζα όταν δεν τις χρησιμοποιούμε.

7. Ψυγείο-καταψύκτης: Ρυθμίζουμε τη συντήρηση στους 4º - 5ºC και την κατάψυξη στους -18ºC.

8. Θερμαντικά σώματα: Δεν καλύπτουμε τον χώρο γύρω από τα θερμαντικά σώματα προκειμένου να κυκλοφορεί ο θερμός αέρας και τα εξαερώνουμε σωστά και τακτικά.

9. Θερμαντικά σώματα φυσικού αερίου: Διατηρούμε τη μέγιστη θερμοκρασία νερού θέρμανσης του λέβητα συμπύκνωσης, κάτω από τους 60ºC.

10. Θερμοσίφωνας: Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του θερμοσίφωνα έως τους 60º – 65ºC για μια οικογένεια.

μπάνιο με νερό

Έτσι, με απλές και έξυπνες κινήσεις που περιγράφονται αναλυτικά στο site της ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ, ένα μέσο νοικοκυριό μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι και 350€ τον χρόνο από τους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Αποφεύγουμε τις ώρες αιχμής

Ένα επιπλέον καθημερινό «ενεργειακό» tip είναι η αποφυγή των συσκευών, ιδιαίτερα των πιο ενεργοβόρων, κατά τις ώρες αιχμής 6 το απόγευμα έως 9 το βράδυ. Η υψηλή κατανάλωση τις συγκεκριμένες ώρες αυξάνει οριζόντια την τιμή του ρεύματος, αφού για να καλυφθεί η ζήτηση μπαίνουν σε λειτουργία οι πιο ακριβές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (πχ. μονάδες φυσικού αερίου) που «φουσκώνουν» τη μέση ημερήσια τιμή της κιλοβατώρας. Περιορίζοντας, λοιπόν, τη χρήση των πιο ενεργοβόρων συσκευών (πχ. πλυντήρια πιάτων και ρούχων, στεγνωτήρια, σιδέρωμα, μαγείρεμα, κλπ.) το συγκεκριμένο τρίωρο απολαμβάνουμε όλοι φθηνότερο ρεύμα –ένας για όλους και όλοι για έναν. Επομένως, κάνε τη γυμναστική σου, βγάλε το σκύλο βόλτα, απόλαυσε ένα απογευματινό καφέ με φίλους, δες την αγαπημένη σου σειρά –τόσες προβάλλονται- και μόλις το ρολόι περάσει τις 9, feel free να αρχίσεις τις δουλειές. Άλλωστε χρειάζεσαι ένα καλό break από την εργασία για να αρχίσεις τις δουλειές του νοικοκυριού. Φυσικά αν είσαι πρωινό τύπος, η κατάλληλη στιγμή να ασχοληθείς είναι πριν την αναχώρηση για το γραφείο. Γενικότερα, χρησιμοποιούμε τις συσκευές ελεύθερα οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας εκτός από 6 το απόγευμα έως 9 το βράδυ.

Ενεργειακή κρίση: ρεύμα και φυσικό αέριο

Το υψηλό ενεργειακό κόστος των τελευταίων μηνών τροφοδοτείται από τη δραματική άνοδο των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου, συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία. Φυσικό αέριο και ρεύμα συνδέονται άμεσα αφού το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουμε στην Ελλάδα παράγεται από μονάδες που λειτουργούν με καύσιμο το φυσικό αέριο. Όταν λοιπόν ανεβαίνει η τιμή του πρώτου, αυξάνεται και η τιμή του δεύτερου- ανάλογοι δείκτες. Για αυτό όσο περιορίζεται η χρήση του φυσικού αερίου στην τρέχουσα συγκυρία, τόσο μεγαλύτερα τα οφέλη για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, αλλά και για τη χώρα συνολικά. Αντιστοίχως, λιγότερη κατανάλωση ρεύματος μεταφράζεται σε μικρότερες εισαγωγές φυσικού αερίου, αφού το 70% του καυσίμου κατευθύνεται στην ηλεκτροπαραγωγή.

Απάντηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην ενεργειακή κρίση

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πρωτοφανούς αύξησης στις διεθνείς τιμές ενέργειας, η ΔΕΠΑ Εμπορίας προχώρησε σε σημαντικές εκπτώσεις που ξεπερνούν τα 155 εκατ. ευρώ, απορροφώντας μεγάλο τμήμα των ανατιμήσεων και συνεχίζει με οριζόντιες επιδοτήσεις (90€ τον Οκτώβρη, 25€ το Νοέμβρη) στην τιμή της μεγαβατώρας, για περισσότερους από 700.000 οικιακούς καταναλωτές και 1,15€/ κιλό στο αέριο κίνησης (στα πρατήρια FISIKON), εξασφαλίζοντας ότι το φυσικό αέριο θα παραμείνει προσιτό για όλους.

Βιώσιμη ανάπτυξη και πράσινη επιχειρηματικότητα της ΔΕΠΑ Εμπορίας

Στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής ευθύνης, το επίκεντρο της πολιτικής της ΔΕΠΑ είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και η πράσινη επιχειρηματικότητα. Ευθυγραμμισμένη με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, η εταιρία παράγει αξία για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία της χώρας μας. Στον άξονα «Βιώσιμη Ανάπτυξη» η ΔΕΠΑ έχει επιδείξει ένα εντυπωσιακό σε εύρος και αξία έργο με πρωτοποριακές, στοχευμένες δράσεις που αποβλέπουν στην πρόοδο του σήμερα με ταυτόχρονη προστασία των πόρων για την ανάπτυξη του αύριο.

λάμπα σε φυτά
© Unsplash/ ashes sitoula

© Unsplash/ ashes sitoula

Περιβάλλον και Οικονομία

Λειτουργώντας ως πραγματική δύναμη ανάπτυξης, η ΔΕΠΑ έχει αναλάβει μία σειρά από πρωτοβουλίες οι οποίες αποσκοπούν στην ενίσχυση της πράσινης επιχειρηματικότητας, αλλά και στην επινόηση, αξιολόγηση και αξιοποίηση καινοτόμων πρακτικών για την προστασία του περιβάλλοντος που, παράλληλα, μπορούν να αποτελέσουν μοχλούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Οι ενέργειες αυτές, που εντάσσονται στο συνολικό επιχειρησιακό σχεδιασμό της εταιρίας, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων δραστηριοτήτων και ξεπερνούν σε εμβέλεια τα εθνικά μας σύνορα. Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, αξίζει να αναφερθούν ορισμένες από τις πιο πρόσφατες:

  • Οικονομική ενίσχυση επιστημονικών ινστιτούτων, ερευνητικών οργανισμών και επιχειρηματικών φορέων που προωθούν την αειφόρο ανάπτυξη και το σύγχρονο επιχειρείν.
  • Χορηγίες σε επιστημονικά και επιχειρηματικά συνέδρια, εθνικής και διεθνούς εμβέλειας, που προάγουν την πράσινη ανάπτυξη.
  • Υποστήριξη διακρατικών διασκέψεων, κορυφαίου επιπέδου, για την αντιμετώπιση των σύγχρονων κλιματικών, οικονομικών και ενεργειακών προκλήσεων, με νέα μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης και αξιοποίησης των επενδυτικών ευκαιριών που βρίσκονται μπροστά μας

Κοινωνία

Ως υπεύθυνος εταιρικός πολίτης, η ΔΕΠΑ επιδιώκει να αποτελεί έναν οργανισμό – πρότυπο για την προσφορά του σε έργο και διαρκή συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο. Αποβλέποντας σε ένα καλύτερο μέλλον για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, έχει αναπτύξει ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα και αναλαμβάνει δράσεις στήριξης που αγκαλιάζουν όλη την κοινωνία. Η ΔΕΠΑ συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και στην καλύτερη ποιότητα ζωής για αδύνατες κοινωνικά ομάδες, είτε με δικές της πρωτοβουλίες είτε με συνέργειες. Ως υπέρμαχος της βιώσιμης ανάπτυξη της αγοράς του μέλλοντος και των νέων, και πάντα στο πλαίσιο δράσεων για την παιδεία, την έρευνα και τις επιστήμες, αναλαμβάνει δράσεις για την επαγγελματική απασχόληση φοιτητών και νέων επιστημόνων, την αξιοποίηση και προώθηση της βιομηχανικής και πειραματικής έρευνας σε επιστημονικά πεδία ειδικού ενδιαφέροντος. Με παρόμοιες υποστηρικτικές δράσεις, με δωρεές και χορηγίες, η ΔΕΠΑ ενισχύει τις τέχνες, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό (δωρεές και στήριξη ερασιτεχνικών αθλητικών συλλόγων και ομάδων), αλλά και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Κρατάμε τη ζωή ενεργή

Η ανάπτυξη της ενεργειακής κουλτούρας και η εξοικονόμηση ενέργειας προσφέρει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Γίνεται αντιληπτό ότι με την ενεργειακή αναβάθμιση βελτιώνουμε το εισόδημά μας, προάγουμε την ποιότητα ζωής μας και προστατεύουμε τον πλανήτη μας. Ας κάνουμε λοιπόν ότι περνάει από το χέρι μας για «να κρατήσουμε τη ζωή ενεργή».

 

Δειτε περισσοτερα