Κρυσταλλοπηγή: Εννέα αστυνομικοί στο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών - Μίζα ώς 10.000 ευρώ το μήνα
Τι έδειξαν οι έρευνες
Κρυσταλλοπηγή: Εννέα αστυνομικοί σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών - Έβγαζαν από 2.000 έως 10.000 ευρώ το μήνα
Εννέα αστυνομικοί, οι οποίοι έβγαζαν χρηματικά ποσά από 2.000 έως 10.000 το μήνα, εμπλέκονται σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, στο οργανωμένο κύκλωμα που διευκόλυνε την είσοδο και την έξοδο αλλοδαπών τρίτων χωρών και παρανόμους, στον μεθοριακό σταθμό Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας και εξαρθρώθηκε μετά από έρευνα και ευρείας κλίμακας επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε χτες από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της επιχείρησης, συνελήφθησαν 14 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων 7 αστυνομικοί, που υπηρετούν στο τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε, περιλαμβάνονται συνολικά 123 άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο άλλοι αστυνομικοί, για διάφορα αδικήματα.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τα μέλη της οργάνωσης δραστηριοποιούνται τουλάχιστον από το 2020 και διευκόλυναν την είσοδο-έξοδο αλλοδαπών, είτε χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, είτε με ψευδείς βεβαιώσεις για άτομα που είχαν παραβιάσει τη μέγιστη διάρκεια νόμιμης παραμονής στη χώρα, ή εκκρεμούσαν αποφάσεις απέλασης, αλλά και για άτομα για τα οποία υπήρχε υπήρχε απαγόρευση εισόδου-εξόδου και τα περνούσαν χωρίς έλεγχο.
Όπως διαπιστώθηκε, τα μέλη της οργάνωσης ενεπλάκησαν σε τουλάχιστον 77 περιπτώσεις ψευδούς βεβαίωσης επί ταξιδιωτικών εγγράφων και σε τουλάχιστον 10 περιπτώσεις διευκόλυνσης εξόδου-εισόδου πολιτών από και προς την Ελλάδα, λαμβάνοντας αμοιβές που κυμαίνονταν από 350 έως 700 ευρώ.
Από το σύνολο της έρευνας φέρεται η εγκληματική οργάνωση να πραγματοποίησε περισσότερες από 1.700 περιπτώσεις διευκόλυνσης εισόδου-εξόδου αλλοδαπών, με το όφελος να εκτιμάται σε 680.000 ευρώ, με τους αστυνομικούς-μέλη της οργάνωσης να λαμβάνουν μηνιαίως χρηματικά ποσά 2.000 έως 10.000 ευρώ.
Κρυσταλλοπηγή - Τι βρέθηκε και κατασχέθηκε
Σε σωματικές έρευνες, καθώς και έρευνες σε κατοικίες και σε επαγγελματικούς χώρους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- 463.000 ευρώ, 380 δολάρια Αυστραλίας, 19 δολάρια ΗΠΑ, 20 δηνάρια Σκοπίων και 8.540 λέκ Αλβανίας,
- 511 πακέτα τσιγάρων και 17 πακέτα καπνού, άνευ ειδικής ταινίας φόρου κατανάλωσης,
- ιδιόχειρες σημειώσεις,
- 2 διαβατήρια επί των οποίων είχε βεβαιωθεί ψευδώς η είσοδος/έξοδος προς και από την ελληνική επικράτεια και
- κυνηγετικό όπλο και 122 φυσίγγια.
Σημειώνεται ότι τα μέλη του κυκλώματος, για να μην κινδυνεύουν να αποκαλυφθούν, εφάρμοζαν μέτρα αντιπαρακολούθησης, όπως για παράδειγμα την κατάρτιση ψευδών βεβαιώσεων κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες, επικοινωνούσαν με μη καταχωρημένα τηλέφωνα ή μέσω διαδικτύου, ενώ χρησιμοποιούσαν κωδικούς. Τα διαβατήρια τα αποκαλούσαν «κόκκινα» ή «κεράσια», «εκείνο», «χαρτί», «χαρτάκι», «αυτά», ενώ η καταβολή αθεμίτου οικονομικού ωφελήματος ονομαζόταν «καφές».
Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, δωροληψίας υπαλλήλου, δωροδοκίας υπαλλήλου, ψευδούς βεβαίωσης, νόθευσης, κατάχρησης εξουσίας, παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, παράβασης καθήκοντος και των νομοθεσιών του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, του Κώδικα Μετανάστευσης, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και των όπλων.
Σημειώνεται ότι δύο από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση σχετίζονται και με υπόθεση διακίνησης λαθραίων καπνικών προϊόντων.
Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους δικογραφία, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Η κυνική απάντηση σε όσους τον προέτρεψαν να «κατεβάσει» το βίντεο
Η πρόταση θα συζητηθεί την Τετάρτη στη πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών.
Το πόρισμα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση των υποδομών
Για τη Δημοκρατία στο Ιράν!
Εκτροπές, άρσεις και απαγορεύσεις κυκλοφορίας λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων σε βασικούς άξονες
225 νικητές της δεύτερης κατηγορίας κέρδισαν από 100.000 ευρώ
Η εκδήλωση εντάσσεται στον πρώτο κύκλο δημόσιων συζητήσεων «Κι αυτοί είναι η Ελλάδα – Συζητήσεις στο Ωδείο Αθηνών»
Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων
Η αντιπροσωπεία των αγροτών είναι 25μελής
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε στους κατηγορούμενους το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά τη πράξη
Πώς σώθηκαν όλα τα παιδιά του χωριού - Πού οφείλεται το φαινόμενο
«Μην επιτρέπετε σε κανέναν να σας οδηγήσει στον βούρκο του» - Πώς ξεκίνησε η αντιπαράθεση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.