ΕΣΗΕΑ: «Να απομακρυνθούν αμέσως τα τηλεοπτικά συνεργεία από το σπίτι της 12χρονης»
Παρέμβαση για τη δημοσιογραφική διαχείριση της υπόθεσης στον Κολωνό
Κολωνός: Η Ένωση Συντακτών ζητά να απομακρυνθούν οι κάμερες από το σπίτι του 12χρονου κοριτσιού και να σταματήσει η αντιδεοντολογική ροή πληροφοριών.
Παρέμβαση για την παρουσίαση του θέματος της 12χρονης που βίωσε τη φρίκη στον Κολωνό, ώστε να διασφαλιστεί το απόρρητο της ταυτότητας της ανήλικης έκανε η Ένωση Συντακτών.
Με ανακοίνωσή της, η ΕΣΗΕΑ καλεί τους διευθυντές ενημέρωσης των τηλεοπτικών σταθμών να αποσύρουν άμεσα τα συνεργεία έξω από το σπίτι του κοριτσιού, αλλά και να μη δημοσιεύουν πληροφορίες που μπορούν να οδηγήσουν στην ταυτοποίησή της και την εκ νέου θυματοποίησή της.
Ειδικότερα, η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ αναφέρει:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ παρακολουθεί με αποτροπιασμό, όπως και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, τις εξελίξεις στην υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ενός 12χρονου παιδιού αλλά και τη χωρίς φραγμούς κάλυψη του θέματος από μερίδα των ΜΜΕ και ιδίως από ορισμένους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Καλούμε τους διευθυντές ενημέρωσης των τηλεοπτικών σταθμών να αποσύρουν αμέσως τα τηλεοπτικά συνεργεία από το σπίτι του παιδιού και να απέχουν αυστηρά από τη δημοσιοποίηση κάθε πληροφορίας που μπορεί να οδηγήσει σε ταυτοποίηση της 12χρονης και εκ νέου θυματοποίησή της.
Υπενθυμίζουμε ότι η ευρωπαϊκή και η ελληνική νομοθεσία για τα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα, για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, και βέβαια οι Αρχές Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας αλλά και οι διεθνείς Συμβάσεις για τα δικαιώματα του Παιδιού ορίζουν σαφώς ότι τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι έχουν υποχρέωση να προστατεύουν την παιδική ηλικία και να σέβονται την προσωπικότητα του ατόμου. Κάθε παραβίαση αυτής της αποστολής επισείει αυστηρές κυρώσεις νομικές και πειθαρχικές.
Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ απευθύνεται με επιστολές, στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων προκειμένου να επιληφθούν του θέματος. Απευθύνεται επίσης με επιστολές στους διευθυντές ενημέρωσης των τηλεοπτικών σταθμών προκειμένου να σταματήσει αμέσως η κακοποίηση της δημοσιογραφίας μέσω της, χωρίς όρια δεοντολογίας και ηθικής, κάλυψης της συγκεκριμένης υπόθεσης.
Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι το τεκμήριο της αθωότητας είναι θεμελιώδης αρχή του νομικού μας πολιτισμού, την οποία οφείλουν να σέβονται τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι. Πληροφορίες για μη αποδεδειγμένη εμπλοκή του οικογενειακού περιβάλλοντος του κατηγορούμενου μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπανόρθωτη ζημιά στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή και είναι ηθικά και δεοντολογικά επιλήψιμες».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με μία εντυπωσιακή τελετή έναρξης ξεκίνησε και επίσημα το Πατρινό Καρναβάλι, με το σύνθημα «Βγες από την Οθόνη»
Τεράστια η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
Έγραψαν συνθήματα και πέταξαν τρικάκια στο σπίτι του Παναγιώτη Γκλαβίνη - Καταδικάζει ο υφυπουργός Παιδείας Νίκος Παπαϊωάννου
«Οι χιονοπτώσεις στην Ελλάδα δεν έχουν εκλείψει, αλλά εμφανίζονται πιο επιλεκτικά»
Πού αναμένονται βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις
Γιατί το Ορθόδοξο και το Καθολικό Πάσχα δεν εορτάζονται την ίδια ημερομηνία
24ωρη λειτουργία θερμαινόμενης αίθουσας, Δομή Φιλοξενίας και τηλεφωνικής γραμμής
Οι προγνώσεις των μετεωρολόγων
Παρά την επιρροή και τη δύναμη που συγκέντρωνε, διατηρούσε χαμηλό προφίλ μέχρι τέλους
Ο τελευταίος αποχαιρετισμός στη σπουδαία ηθοποιό του κινηματογράφου που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών
Απειλή για την οικονομία συνολικά το θέμα της στέγης | Έρευνα της διαΝΕΟσις και του ΙΟΒΕ: «Η στέγαση στην Ελλάδα: Τάσεις, προκλήσεις και προοπτικές»
Τι ισχύει για τα σούπερ μάρκετ
Το μεσημέρι η παράδοση του Λαβάρου στο Δημαρχείο - Αναλυτικά οι εκδηλώσεις
Αναλυτική πρόγνωση από την EMY
Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία
Η ανάρτηση του μετεωρολόγου
Η έκθεση συγκεντρώνει έργα, εμπειρίες και αποτελέσματα από μια σειρά δράσεων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.