Ελλαδα

Πέθανε ο αντιστασιακός Σωτήρης Δέδες - Ιδρυτικό μέλος της «Δημοκρατικής Άμυνας»

Η δράση του στη δικτατορία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πέθανε ο Σωτήρης Δέδες
Τα μέλη της αντιστασιακής οργάνωσης «Δημοκρατική Άμυνα» - Ο Σωτήρης Δέδες στο όρθιος στο κέντρο © Φωτογραφικό αρχείο του Αλέκου Ζάννα

Πέθανε στα 90 του χρόνια ο Σωτήρης Δέδες, στέλεχος της αντιδικτατορικής οργάνωσης και δικηγόρος στη Θεσσαλονίκη. 

Ένα ιστορικό στέλεχος του αντιδικτατορικού αγώνα, ο Θεσσαλονικιός δικηγόρος, Σωτήρης Δέδες, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 χρόνων.

Ο Σωτήρης Δέδες, εκ των ιδρυτών της αντιστασιακής οργάνωσης «Δημοκρατική Άμυνα», είχε συλληφθεί και καταδικαστεί από στρατοδικείο της χούντας σε φυλάκιση πεντέμισι χρόνων.

Υπήρξε ένας εκ των πλέον διαπρεπών δικηγόρων της Θεσσαλονίκης.

Σωτήρης Δέδες - H «Δημοκρατική Άμυνα»

Η Δημοκρατική Άμυνα ήταν μια από τις οργανώσεις που αντιτάχθηκαν στη δικτατορία των συνταγματαρχών.

Οι καταβολές της ομάδας προέρχονται από το Κέντρο Πολιτικών Ερευνών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου», το οποίο ιδρύθηκε το 1965 και αρχικός του σκοπός ήταν να προτείνει λύσεις στα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα της Ελλάδας.

Κατά την διάρκεια της χούντας, μέλη της οργάνωσης προέβησαν σε επιθέσεις εναντίον εταιρειών που υποστήριζαν οικονομικά τη χούντα. Με συντονισμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες όλων, πολύ σύντομα, στρατολογήθηκε ένα πλήθος αγωνιστών και πολλών προσωπικοτήτων του ευρύτερου αντιστασιακού κυκλώματος, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας ισχυρός μηχανισμός με πολλούς πυρήνες στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Δημιουργήθηκαν διάφορα κλιμάκια αντιστασιακών στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη, την Κρήτη κ.ά.

Λόγω των επιθέσεων, η χούντα κατέστειλε τη διοργάνωση και φυλάκισε μέλη της.

Στις 27 Μαρτίου 1970 ξεκίνησε η δίκη των μελών της Δημοκρατικής Άμυνας με την κατηγορία των βομβιστικών επιθέσεων. Ανάμεσα στα μέλη που οδηγήθηκαν στο εδώλιο συμπεριλαμβάνονταν ο Σάκης Καράγιωργας, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο στρατηγός Ιορδανίδης.

Πολλά από τα μέλη συνελήφθησαν καταδικάστηκαν και βασανίστηκαν κατά τη διάρκεια της κράτησής τους.

Οι περισσότεροι απελευθερώθηκαν με την παλινόρθωση της Δημοκρατίας το 1974.

Μερικά μέλη της Δημοκρατικής Άμυνας έγιναν σημαίνοντα πρόσωπα της πολιτικής σκηνής των επομένων δεκαετιών. Γνωστά παραδείγματα είναι ο Κώστας Σημίτης και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ