Ελλαδα

Θάνατος Μαλένας & Ίριδας: Όλο το πόρισμα Καλογρηά - Καρακούκη

Διαβάστε την έκθεση - Ο θάνατός τους αποδίδεται σε εγκληματική ενέργεια

3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χεράκια παιδιού σε παιχνίδι παιδικής χαράς
Παιδί © Unsplash / Ana Klipper

Θάνατος Μαλένας & Ίριδας: Το πόρισμα με τα ευρήματα των ιατροδικαστών - Οι εκδορές και τα στοιχεία που δείχνουν εγκληματική ενέργεια.

Στο φως της δημοσιότητας ήρθε σήμερα (1/7) ολόκληρο το πόρισμα για τον θάνατο της 3,5 ετών Μαλένας και της μόλις 6 μηνών Ίριδας. Στην έκθεση Καλογρηά και Καρακούκη αναφέρονται οι λόγοι που αποκλείστηκε ο θάνατός τους να προήλθε από παθολογικά αίτια, ενώ αναφέρονται αναλυτικά τα ευρήματα των ιατροδικαστών

Το πόρισμα για τη Μαλένα και την Ίριδα Δασκαλάκη κατατέθηκε στο Ανθρωποκτονιών στις 20 Ιουνίου και αποκάλυψε ότι ο θάνατος των δύο κοριτσιών ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας. Ύποπτη θεωρείται η μητέρα τους, Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία και βρίσκεται προφυλακισμένη για τη δολοφονία της 9χρονης Τζωρτζίνας, του μεγαλύτερου παιδιού της οικογένειας από την Πάτρα που πέθανε τον Ιανουάριο του 2022. 

«Ο άνθρωπος που ήταν τα τελευταία 5 λεπτά δίπλα στα παιδιά, είναι βέβαιο ότι είναι ο δράστης» #πάτρα

Θάνατος Μαλένας & Ίριδας: Το πόρισμα για τη Μαλένα και τα ευρήματα

Σύμφωνα με το protothema.gr, που έφερε στο φως το πόρισμα, «η σορός της Δασκαλάκη Μαρίας – Ελένης, έφερε δύο εκδορές στη ρινική χώρα. Επιπροσθέτως κυάνωση ονύχων από το φωτογραφικό υλικό που ετέθη υπόψη, οι εκδορές αυτές αφορούν στην περιοχή της βάσης της ράχης της ρινός – μεσόφρυο.

» Επίσης, από το φωτογραφικό υλικό προκύπτει ερυθρώδες – εντύπωμα κατά τη δεξιά παρειά. Οι ως άνω εκδορές έχουν φορά λοξή- διαγώνια ως προς τον επιμήκη άξονα της ρινός και έχουν τη μορφολογία μικρών γραμμοειδών εκδορών οι οποίες είναι συμβατές με τη δράση ονύχων γυμνών χεριών. Είναι πρόσφατες εν ζωή γενόμενες, χρώματος ερυθρού χωρίς στοιχεία απορρόφησης. Από το φωτογραφικό υλικό προκύπτει ότι οι όνυχες της Μαρίας – Ελένης ήταν κομμένοι κοντά με αποτέλεσμα να απομακρύνεται η πιθανότητα πρόκλησης από το ίδιο το παιδί». 

Σε άλλο σημείο του πορίσματος αναφέρεται: «Η ιστολογική εξέταση που διενεργήθηκε (καρδιά, τμήματα νεφρού, επινεφριδίου, σπληνός, πνεύμονος, ήπατος) δεν κατέδειξε παθολογική οντότητα που να δικαιολογεί τον θάνατο» ενώ επισημαίνεται και πως «Για την ηπατική ανεπάρκεια που καταγράφεται ως αιτία θανάτου στην έκθεση νεκροψίας έχουμε να σημειώσουμε ότι ο όρος ηπατική ανεπάρκεια συνιστά κλινικοεργαστηριακή και όχι παθολογοανατονική διάγνωση και προϋποθέτει αντίστοιχη προυπάρχουσα κλινική εικόνα ηπατικής ανεπάρκειας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υφίσταται καμία ένδειξη, όπως προκύπτει από τα σχετικά ιατρικά έγγραφα. Συμπερασματικά για τον θάνατο της Μαρίας – Ελένης τόσο κατά τον νεκροψιακό νεκροτομικό έλεγχο όσο και από τις δύο παθολογοανατομικές εξετάσεις απο δύο διαφορετικούς παθολογοανατόμους αποκλείστηκε η παθολογική αιτία θανάτου». [….]. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση η δια αποκλεισμού διάγνωση η οποία από μόνη της είναι επαρκής, ώστε να τεθεί ο ασφυκτικός μηχανισμός ως αιτία θανάτου, επιβεβαιώνεται από τα περαιτέρω ευρήματα, τον νεκροψιακό φωτογραφικό έλεγχο και όδηγει τη διαγνωστική σκέψη σε ασφυξία δι' αποφράξεως των έξω στομίων των αεροφόρων οδών». 

Θάνατος Μαλένας & Ίριδας: Το πόρισμα για την Ίριδα - Τα ευρήματα

Στο πόρισμα, για τον θάνατο της Ίριδας αναφέρεται: 

«Από το φωτογραφικό υλικό προκύπτουν κακώσεις κατά τον στοματικό βλεννογόνο – άνω χείλος του στόματος, αριστερά της μεσότητας, ενώ δίνεται η εντύπωση δύο εκδορών στη βάση του αριστερού ρώθωνα. Οι ως άνω κακώσεις παρέχουν χαρακτήρες αιμορραγικής διήθησης – δηλαδή είναι εν ζωή γενόμενες κακώσεις. […..]. Το πανάκι που μας απεστάλη και το οποίο έχει βρεθεί στην κούνια του βρέφους αφορά υφασμάτινο τύπου πετσετέ – λευκού χρώματος διαστάσεων 23χ20 εκατοστών. Το πανάκι αυτό έφερε ευμεγέθεις κηλίδες βιολογικού υλικού, απεστάλη για ανάλυση DNA έφερε κηλίδες αίματος ενώ διαπιστώθηκε και η παρουσία σίελου. Τα ως άνω βιολογικά υλικά ανήκουν στην Ίριδα. Η παρουσία, ικανής ποσότητας συνδέεται ευθέως με το ανευρεθέν τραύμα στο βλεννογόνο του στόματος και συνηγορεί υπέρ προηγηθείσας άσκησης ισχυρής πίεσης με αυτό. [….]. Με βάση τη μεθοδολογία κατά πάγια τακτική ακολουθείται και ακολουθήσαμε και εμείς στη συγκεκριμένη περίπτωση, οδηγούμαστε στη διάγνωση βίαιου – στερητικού μηχανισμού θανάτου (ασφυκτικού)».

Γρηγόρης Λέων: "Η Ρούλα σε συνεντεύξεις της έχει περιγράψει τις τελευταίες στιγμές των παιδιών"

Θάνατος Μαλένας & Ίριδας: Παραιτήθηκε ο ένας δικηγόρος της 

Αποχώρησε από την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου, ο δικηγόρος, Κωνσταντίνος Ζάρδας, και πλέον θα εκπροσωπείται μόνο από τον  Όθωνα Παπαδόπουλο. Ο κ. Ζάρδας ενημέρωσε ότι δεν βρίσκεται πλέον στην υπεράσπιση της κατηγορουμένης, η οποία ήδη κλήθηκε ως ύποπτη για τις δολοφονίες και των άλλων δυο παιδιών της.

Η ανακοίνωση του Κωνσταντίνου Ζάρδα έχει ως εξής: «Σας ενημερώνω ότι δεν εκπροσωπώ πλέον την κα Σωτηρία Πισπιρίγκου, στην υπόθεση ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως της πρωτότοκης θυγατέρας της (Τζωρτζίνας), για την οποία είχα διοριστεί ως συνήγορός της από την κα 18η Τακτική Ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Αθηνών, καθώς επήλθε το πέρας της ανακρίσεως και έληξε αυτοδίκαια ο ανωτέρω διορισμός μου.

» Για την, δε, νέα υπόθεση ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως των άλλων δύο παιδιών της (Μαλένας και Ίριδας), για την οποία διενεργείται προκαταρκτική εξέταση, σας ενημερώνω ομοίως –προς άρση κάθε συγχύσεως- ότι δεν εκπροσωπώ την κα Πισπιρίγκου.  Σας ευχαριστώ για την έως τώρα άψογη συνεργασία μας».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega σε 15 ημέρες «θα έχουν τελειώσει όλα» αναφορικά με τον θάνατο της Μαλένας και της Ίριδας στην πολύκροτη υπόθεση της Πάτρας. Αυτή είναι η εντολή των δύο εισαγγελέων που εποπτεύουν την υπόθεση, οι οποίοι θέλουν να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα σε 15 ημέρες, προκειμένου να εξετάσουν αν θα ασκήσουν δίωξη στην Ρούλα Πισπιρίγκου.

Η κλήση που πήρε την Πέμπτη η 33χρονη, σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, περιγράφει επακριβώς για ποια αδικήματα θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτη και, συγκεκριμένα, όπως σημείωσε η δικαστική συντάκτρια του MEGA, Άννα Κανδύλη, ως «βασική ύποπτη» για τις δολοφονίες των δύο παιδιών της, της Μαλένας και της Ίριδας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ