Ελλαδα

Κακοκαιρία Genesis: Έπεσαν πάνω από 27.000 κεραυνοί - Ο καιρός των επόμενων ωρών

Live η πορεία της κακοκαιρίας Genesis

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κακοκαιρία Genesis: Κεραυνός πάνω από σπίτια
Κακοκαιρία Genesis - Κεραυνός (φωτογραφία αρχείου) © EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Κακοκαιρία Genesis: Έντονη κεραυνική δραστηριότητα στην Ελλάδα - Οι περιοχές που σάρωσαν οι ισχυρές καταιγίδες και η πρόγνωση του αυριανού καιρού

Η κακοκαιρία Genesis έπληξε σήμερα (10/6) περιοχές της Ελλάδας, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες να αναμένονται και αύριο, Σάββατο (11/6). Σήμερα, έντονα καιρικά φαινόμενα καταγράφηκαν στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας και στο Ιόνιο.

Χαρακτηριστικό της ισχύος των φαινομένων είναι το γεγονός, ότι έως τις 19:00 περίπου της Παρασκευής, το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατέγραψε περισσότερους από 27.000 κεραυνούς. Oι περισσότεροι από αυτούς έπεσαν στα δυτικά τμήματα της Θράκης, στη Χαλκιδική, στις Σποράδες, στα νοτιοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, στη Βόρεια Εύβοια, στη Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο και στο Ιόνιο.

kakokairia_genesis_keraunoi.png

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του δικτύου των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι νότιες περιοχές της Ηπείρου, η Δυτική Στερεά και τα δυτικά τμήματα της Θράκης, δέχτηκαν τα μεγαλύτερα ποσά βροχής, με τον υψηλότερο αθροιστικό υετό να καταγράφεται στα Λεπιανά 'Αρτας (97 χιλιοστά), στην Ξάνθη (96 χιλιοστά) και στην Αμφιλοχία (92 χιλιοστά).

kakokairia_genesis_yetos.png

Κακοκαιρία Genesis: Πλημμύρησαν σπίτια στην Καβάλα - Οι δρόμοι έγιναν χείμαρροι

Έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Ξάνθης από την κακοκαιρία και τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις που επικρατούν από αργά σήμερα το απόγευμα.

Δρόμοι και υπόγεια κατοικιών έχουν πλημμυρίσει, τόσο στη πόλη της Δράμας όσο και σε παραλιακές περιοχές του δήμου Παγγαίου, δυτικά της Καβάλας, κοντά στην περιοχή του Στρυμονικού κόλπου. Οι ορμητικοί χείμαρροι που σχηματίστηκαν στη Δράμα παρέσυραν πολλά αυτοκίνητα, ενώ προβλήματα δημιουργήθηκαν και στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, κυρίως σε αγροτικούς δρόμους και επαρχιακές οδικές αρτηρίες.

Μεγάλα προβλήματα προκάλεσε η παρατεταμένη και έντονη βροχόπτωση σε παραλιακές περιοχές του δήμου Παγγαίου και ειδικότερα στην παραλία Οφρυνίου (Τούζλα), την Κάριανη και το Ορφάνι. Σε πολλά σημεία οι ορμητικοί χείμαρροι που χρηματίστηκαν είχαν ως αποτέλεσμα να ακινητοποιήσουν αυτοκίνητα, ενώ οι δρόμοι ήταν απροσπέλαστοι.

Η σφοδρή κακοκαιρία προκάλεσε προβλήματα και στην Ξάνθη και κυρίως στο δρόμο που οδηγεί από την πόλη, στον ορεινό οικισμό της Σταυρούπολης. Οι ορμητικοί χείμαρροι που σχηματίστηκαν έκαναν σχεδόν αδύνατη την κυκλοφορία των αυτοκινήτων σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου.

Κακοκαιρία Genesis στην Ξάνθη - Στον δρόμο προς Σταυρούπολη

Κακοκαιρία Genesis στη Λάρισα: Πλημμυρισμένοι δρόμοι και ζημιές σε καλλιέργειες

Στη Λάρισα η κακοκαιρία Genesis προκάλεσε ζημιές σε καλλιέργειες, ενώ σπίτια, χωράφια και δρόμοι πλημμύρισαν. 

Όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ, η ισχυρότατη βροχόπτωση που έπληξε την περιοχή της Νίκαιας, διήρκησε περίπου μία ώρα, προκαλώντας πλημμυρικά φαινόμενα. Τα βασικότερα προβλήματα εντοπίστηκαν στο ύψος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, όπως και σε πάρκο στην είσοδο της Νίκαιας, εξαιτίας φερτών υλικών που έκλεισαν τις αποχετεύσεις ομβρίων υδάτων με αποτέλεσμα τα νερά να μην είναι εφικτό να απορροφηθούν.

Μεγάλοι όγκοι νερού έπεσαν και στη Χάλκη του Δήμου Κιλελέρ, η οποία πλήττεται για δεύτερη φορά από κακοκαιρία της τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα κεντρικοί δρόμοι να πλημμυρίσουν. 

Υπάρχουν ήδη αναφορές για δύο πλημμυρισμένα σπίτια. Υπ’ ατμόν είναι οι κάτοικοι φοβούμενοι για τις περιουσίες τους, ενώ μεγάλη προσοχή πρέπει να δείχνουν και οι διερχόμενοι οδηγοί. Πλημμυρικά φαινόμενα παρουσιάστηκαν και στο χώρο όπου διεξάγονταν σήμερα η λαϊκή αγορά, με τους μικροπωλητές να αποχωρούν άρον – άρον.

Στη Δήμητρα Αγιάς, όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο, ο δρόμος μετατράπηκε σε ορμητικό χείμαρρο.

Σε ποτάμι μετατράπηκαν δρόμοι στο χωριό Δήμητρα της Αγιάς

Κακοκαιρία Genesis: Σαρώνει τη Μαγνησία - Άνοιξαν οι ουρανοί στον Βόλο

H κακοκαιρία Genesis επηρεάζει τη Μαγνησία, με καταιγίδες να εκδηλώνονται από τις 12:30 μετά το μεσημέρι σε Βόλο, Πήλιο και περιοχές του Αλμυρού και του Βελεστίνου. Βροχές, ισχυροί άνεμοι και εκατοντάδες κεραυνοί συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στη Μαγνησία.

Από τη βροχή και τους ανέμους σαρώνεται ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου και έχουν πλημμυρίσει δρόμοι σε πολλά σημεία. Σε μερικές περιπτώσεις μέσα στον Βόλο έχει ζητηθεί η συνδρομή της Πυροσβεστικής για απαντλήσεις υδάτων, αλλά και πτώσεις κλαδιών δέντρων πάνω στο οδόστρωμα.

Στην περιοχή του Βελεστίνου η βροχή έπληξε με ιδιαίτερη ένταση κυρίως το Περίβλεπτο, τη Χλόη και ολόκληρο τον Δήμο Ρήγα Φεραίου. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πολύ μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες σε όλη την πεδινή περιοχή.

Ανάλογες εικόνες υπάρχουν και στο Πήλιο, όπου η σφοδρή βροχόπτωση συνεχίζεται και πλήττει τα οπωροφόρα στους Δήμους Ζαγοράς-Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου καταστρέφοντας τους καρπούς κυρίως στα κεράσια και τα ροδάκινα που ήταν έτοιμοι προς συγκομιδή.

Απίστευτη καταιγίδα στις Μικροθήβες

Κακοκαιρία Genesis: Προβλήματα και στη Βόρεια Ελλάδα

H κακοκαιρία άφησε το αποτύπωμα της στη Δυτική Μακεδονία, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Προβλήματα προκλήθηκαν ήδη σε Αμφιλοχία, Κοζάνη και Ξάνθη. Μηνύματα από 112 εστάλησαν στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα, ενώ η Πολιτική Προστασία έχει προειδοποιήσει για έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σε Θεσσαλία, Ιόνιο, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Θράκη. 

Σε 8.000 στρέμματα καλλιεργειών αποτιμάται η ζημιά στον κάμπο Σαριγκιόλ μετά την τελευταία σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε τον Δήμο Κοζάνης.

Δέντρα και κολώνες της ΔΕΗ έπεσαν ενώ αγροτικές πλατφόρμες αναποδογύρισαν στο Νέο Σιδηροχώρι Κομοτηνής. Επίσης, στην ευρύτερη περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης αγροτικές εκτάσεις σιτηρών καταστράφηκαν.  Ίδια εικόνα και στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης με τα προβλήματα να εντοπίζονται στον ορεινό όγκο της περιοχής και το επαρχιακό οδικό δίκτυο Ξάνθης- Σταυρούπολης όπου ο δρόμος έκλεισε για κάποιες ώρες. Στη Χάλκη του δήμου Κιλελέρ όλα είναι πλημμυρισμένα μέχρι τον Πλατύκαμπο.

Άνοιξαν οι ουρανοί το πρωί και στη Θεσσαλονίκη, χωρίς ωστόσο να προκληθούν ιδιαίτερα προβλήματα.

Thestival.gr Κακοκαίρια Genesis στη Θεσσαλονίκη

Κακοκαιρία Genesis: Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν τις επόμενες ώρες

Από σήμερα, Παρασκευή, έως το βράδυ του Σαββάτου, οι περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν είναι: κεντρική και ανατολική Μακεδονία, ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια, Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες του Σαββάτου (11-06-2022) θα επηρεαστεί πρόσκαιρα η Ήπειρος, η δυτική Μακεδονία, η Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) και η ανατολική Πελοπόννησος.

Κακοκαιρία Genesis: Live η πορεία των έντονων καιρικών φαινομένων

Οι ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες, που θα φέρουν πολύ νερό, όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, είναι τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας Genesis που σαρώνει τα Βόρεια και Κεντρικά της Ελλάδας, ενώ αναμένεται να πλήξει και άλλες περιοχές τις επόμενες ώρες. 

 

 

Η πρόγνωση για τον καιρό τις επόμενες ώρες

Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται έως το πρωί του Σαββάτου (11/06) στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά της χώρας, στο Ιόνιο, στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο και στην Κρήτη καθώς η κακοκαιρία Genesis πλήττει ήδη αρκετές περιοχές.

Στη συνέχεια της μέρας φαινόμενα θα σημειωθούν στο σύνολο της χώρας, με τα ισχυρότερα να αναμένονται στα βόρεια ηπειρωτικά, στο Βόρειο Αιγαίο και στην Πίνδο, όπου και υπάρχουν πιθανότητες χαλαζόπτωσης.

Η θερμοκρασία σε σχετικά χαμηλά για την εποχή επίπεδα, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 17 έως 27, στη Θεσσαλία, στην Ανατολική Στερεά και στην Ανατολική Πελοπόννησο από 17 έως 29, στην Ήπειρο από 13 έως 27, στη Δυτική Στερεά και στη Δυτική Πελοπόννησο από 16 έως 27, στα νησιά το Ιονίου από 19 έως 29, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και στις Σποράδες από 20 έως 28, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 19 έως 26 και στην Κρήτη από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, όμως σταδιακά έως το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 2 έως 4 μποφόρ. Εξαίρεση αποτελεί ο Θερμαϊκός και η περιοχή των Σποράδων, όπου οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ και από το μεσημέρι 2 έως 4 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται βροχές και ενδεχομένως σποραδικές καταιγίδες από το πρωί έως το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, όμως από το πρωί έως το απόγευμα θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 20 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου

Άστατος θα παραμείνει ο καιρός τις επόμενες ώρες, ενώ μέσα στη νύχτα χρειάζεται προσοχή σε ανατολική και την κεντρική Μακεδονία, αλλά και στη Θράκη. Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου από το πρωί του Σαββάτου στα βόρεια της χώρας θα έχουμε βροχές και καταιγίδες καθώς επίσης και στα παραλιακά της ανατολικής Θεσσαλίας μέχρι και την Εύβοια.

Στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε συννεφιές όπως και στα νησιά του αν. Αιγαίου, ενώ από το μεσημέρι και μετά στην ενδοχώρα θα έχουμε εκ νέου καταιγίδες. Επίσης στα ορεινά των επτανήσων και των νησιών του αν. Αιγαίου δεν αποκλείεται να έχουμε νέες βροχές.

Το βράδυ η αστάθεια θα έχει υποχωρήσει σχεδόν παντού, αλλά στον Θερμαϊκό και της Εύβοιας ίσως έχουμε κάποιες λίγες βροχές. Η θερμοκρασία το Σάββατο θα κυμανθεί το μεσημέρι έως 26 βαθμούς στα δυτικά και ηπειρωτικά, ενώ στα ορεινά έως 19-20 βαθμούς.

Στην Αττική και από τα ανατολικά θα έχουμε μπόρες, αλλά από το μεσημέρι και μετά θα έχουμε και καταιγίδες. Η θερμοκρασία από 19 έως 27 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη θα έχουμε άστατο καιρό από το πρωί και στα ανατολικά έντονα φαινόμενα από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία από 18 έως 25 βαθμούς.

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ με τον Σάκη Αρναούτογλου | 10/06/2022 | ΕΡΤ

Κακοκαιρία Genesis: Νέες συστάσεις από την Πολιτική Προστασία

Με νέα ανακοίνωση για την κακοκαιρία Genesis, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους 
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

  • Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

  • Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
  • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
  • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
  • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

  • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
  • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
  • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
  • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
  • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
  • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
  • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
  • Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
  • Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

 

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ