Ελλαδα

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Δύο νέα περιστατικά στην Ελλάδα - Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Ποια η κατάσταση των δύο παιδιών 2 και 5 ετών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παιδικό χεράκι πάνω στο χέρι ενήλικα
Παιδί © Pixabay / Myriams-Fotos

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Δύο νέα περιστατικά - Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ

Δύο νέα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ελλάδα ανακοίνωσε σήμερα (25/5) ο ΕΟΔΥ. Πρόκειται για περιστατικά σε παιδιά 2 και 5 ετών, που εντοπίστηκαν την τελευταία εβδομάδα και πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος», σύμφωνα με τον ορισμό του ΠΟΥ. 

Όπως κάνει γνωστό ο ΕΟΔΥ, το πρώτο περιστατικό «αφορά ένα παιδί 5 ετών που παρουσίασε κοιλιακό άλγος, χωρίς άλλα συνοδά συμπτώματα και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκαν αυξημένες τρανσαμινάσες >500 IU/ml, χωρίς να τεκμηριώνεται λοίμωξη ή άλλη αιτία που να δικαιολογεί την αύξηση αυτή. Το άλλο παιδί ηλικίας 2 ετών παρουσιάζει από διμήνου βαθμιαία αύξηση των τρανσαμινασών, η οποία διαπιστώθηκε μετά από εργαστηριακό έλεγχο, χωρίς να συνυπάρχει συμπτωματολογία». 

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Στην ανακοίνωσή του, ο ΕΟΔΥ αναφέρεται στις εξετάσεις που υποβλήθηκαν τα δύο παιδιά, αλλά και την κατάσταση της υγείας τους. 

«Η επαγρύπνηση για την έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά συνεχίζεται χωρίς να διαπιστώνεται ευρεία διασπορά. Μέχρι σήμερα ο συνολικός αριθμός παγκοσμίως είναι 614 περιστατικά, εκ των οποίων 176 έχουν δηλωθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο και 125 από 14 χώρες της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης.

» Στη χώρα μας, την τελευταία εβδομάδα έχουν εντοπιστεί δύο νέα περιστατικά παιδιών τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

» Το πρώτο αφορά ένα παιδί 5 ετών που παρουσίασε κοιλιακό άλγος, χωρίς άλλα συνοδά συμπτώματα και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκαν αυξημένες τρανσαμινάσες >500 IU/ml, χωρίς να τεκμηριώνεται λοίμωξη ή άλλη αιτία που να δικαιολογεί την αύξηση αυτή. Το άλλο παιδί ηλικίας 2 ετών παρουσιάζει από διμήνου βαθμιαία αύξηση των τρανσαμινασών, η οποία διαπιστώθηκε μετά από εργαστηριακό έλεγχο, χωρίς να συνυπάρχει συμπτωματολογία.

» Το πρώτο παιδί νοσηλεύτηκε, βελτιώθηκε και εξήλθε σε άριστη κατάσταση. Το δεύτερο εισήχθη στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε ευρύ διαγνωστικό έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία της αύξησης των ηπατικών ενζύμων. Ο έλεγχος απέβη αρνητικός και σε όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του το παιδί παρέμεινε σε άριστη κατάσταση».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.