Ελλαδα

Τέταρτη δόση εμβολίου για άνω των 60 - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Σε πόσους μήνες μετά την τρίτη δόση - Τι αναφέρθηκε για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανακοινώθηκε η τέταρτη δόση εμβολίου στους άνω των 60 ετών
Ανακοινώθηκε η τέταρτη δόση εμβολίου στους άνω των 60 ετών © EUROKINISSI

Ξεκινά η τέταρτη δόση εμβολίου στους άνω των 60 ετών για κορωνοϊό στην Ελλάδα. Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού. Σε πόσο χρόνο μετά την τρίτη δόση.

Τον εμβολιασμό με τέταρτη δόση εμβολίου για κορωνοϊό ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας. Οι επίσημες ανακοινώσεις έγιναν στη live ενημέρωση σήμερα Τρίτη 5 Απριλίου 2022.

Τις ανακοινώσεις για την τέταρτη δόση εμβολίου έκαναν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η τέταρτη δόση (ή δεύτερη αναμνηστική) είναι προαιρετική, υπάρχει δηλαδή ισχυρή σύσταση αλλά όχι υποχρεωτικότητα. Ο εμβολιασμός με δεύτερη αναμνηστική δόση δεν συνδέεται με την ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Τέταρτη δόση εμβολίου - Ποιοι καλούνται να την κάνουν - Οι ανακοινώσεις για τους άνω των 60

Όπως είπε η κα Θεοδωρίδου, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε να χορηγηθεί τέταρτη δόση εμβολίου (ή δεύτερης αναμνηστικής δόσης) σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας της Όμικρον και του υπο-στελέχους Όμικρον 2 και των αποτελεσμάτων από τις κλινικές μελέτες που δείχνουν ότι ο εμβολιασμός προστατεύει από σοβαρή νόσηση και θάνατο.

Ειδικότερα, προηγούμενες μελέτες για την τρίτη δόση έδειξαν ότι προστατεύει τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και τα άτομα με σοβαρή ανοσοκαταστολή. Οι 3 ομάδες πληθυσμού που καλούνται να κάνουν την τέταρτη δόση εμβολίου για κορωνοϊό είναι:

  • Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα (δηλαδή όλοι)
  • Άτομα ηλικίας 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα
  • Άτομα σε οίκους ευγηρίας και γηροκομεία.

«Σήμερα εξακολουθούμε να παρατηρούμε αυξημένο αριθμό μολύνσεων που οδηγούν όμως σε μικρότερο αριθμό νοσηλειών, λόγω του εμβολιασμού» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Θεοδωρίδου. Και πρόσθεσε: «Η Επιτροπή εκτιμά ότι το πιθανό όφελος από την τέταρτη δόση αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών και σε όσα διαμένουν σε οίκους ευγηρίας, καθώς και σε άτομα άνω των 60 ετών με νοσήματα».

Τέταρτη δόση εμβολίου στους τρεις μήνες από την τρίτη δόση

Όσον αφορά το χρονικό διάστημα που πρέπει να μεσολαβεί ανάμεσα στην τρίτη δόση και την τέταρτη δόση, αυτό ορίζεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στους τέσσερις μήνες.

Με αυτές τις ανακοινώσεις επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει νωρίτερα ότι έχει «κλειδώσει» η απόφαση για ισχυρή σύσταση στους άνω των 60 ετών να κάνουν την τέταρτη δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό.

Όσον αφορά τον αρχικό εμβολιασμό, η κα Θεοδωρίδου είπε ότι πλέον η 2η δόση του εμβολίου θα πρέπει να γίνεται οκτώ εβδομάδες μετά την πρώτη δόση για τα εμβόλια MRNA και όχι τέσσερις που ισχύει έως σήμερα. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι για τα άτομα άνω των 65 ετών, αλλά και όσους είναι ανοσοκατασταλμένοι το διάστημα παραμένει στις τέσσερις εβδομάδες, μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης.

Eνημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19

Τέταρτη δόση εμβολίου για κορωνοϊό - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Ποιοι την κάνουν πρώτοι

Από τη μεριά του ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι η πλατφόρμα για τα ραντεβού όσον αφορά την τέταρτη δόση θα ανοίγει σταδιακά. Όπως είπε, ανά εβδομάδα θα ανοίγει και η πλατφόρμα για τέταρτη δόση σε συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Αναλυτικά:

  1. Η αρχή γίνεται αυτήν την Πέμπτη 7 Απριλίου 2022, όταν και ανοίγει η πλατφόρμα για τέταρτη δόση στους άνω των 80 ετών.
  2. Την δεύτερη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους άνω των 70 ετών
  3. Την τρίτη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για τέταρτη δόση στους άνω των 60 ετών.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι αυτήν την Πέμπτη 7 Απριλίου 2022 ανοίγει η πλατφόρμα για τέταρτη δόση στους άνω των 80 ετών στην Ελλάδα
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι αυτήν την Πέμπτη 7 Απριλίου 2022 ανοίγει η πλατφόρμα για τέταρτη δόση στους άνω των 80 ετών στην Ελλάδα © EUROKINISSI

Τέταρτη δόση εμβολίου στους άνω των 60 - Με ποια εμβόλια

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, σε σύσταση για 4η δόση εμβολιασμού κατά της covid-19 για τους άνω των 60 ετών, προχώρησε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, όπως ανακοίνωσαν κατά την ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η κα Θεοδωρίδου γνωστοποίησε ότι η δεύτερη αναμνηστική δόση (4η δόση) θα γίνεται με mRNA εμβόλια, δηλαδή:

  • Εμβόλιο Pfizer ή
  • εμβόλιο Moderna.

Ο εμβολιασμός πραγματοποιείται 4 μήνες μετά από την 1η αναμνηστική δόση (τρίτη δόση εμβολίου).

Η Μαρία Θεοδωρίδου ανακοίνωσε ότι ξεκινά ο εμβολιασμός με τέταρτη δόση εμβολίου των άνω των 60 στην Ελλάδα
Η Μαρία Θεοδωρίδου ανακοίνωσε ότι ξεκινά ο εμβολιασμός με τέταρτη δόση εμβολίου των άνω των 60 στην Ελλάδα © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Τέταρτη δόση εμβολίου σε όσους νόσησαν - Τι προτείνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Σημειώνεται ότι στη live ενημέρωση για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα διευκρινίστηκε και τι ισχύει με την τέταρτη δόση για όσους έχουν νοσήσει από covid-19.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, όσοι έχουν νοσήσει και έχουν κάνει τρίτη δόση, δεν χρειάζεται να κάνουν τη δεύτερη αναμνηστική δόση. «Σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης δεν συνιστάται η χορήγηση τέταρτης δόσης του εμβολίου», υπογράμμισε η κα Θεοδωρίδου. Και επανέλαβε: «Πρωταρχική σημασία έχει η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού -πρώτη, δεύτερη και τρίτη δόση- σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό».

Τρίτη δόση και τέταρτη δόση εμβολίου σε παιδιά - Τι ανακοινώθηκε

Κατά τη διάρκεια της live ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας έγιναν ανακοινώσεις και για τον εμβολιασμό σε παιδιά και εφήβους. Αναλυτικά:

  • Η χορήγηση τέταρτης δόσης, τρεις μήνες μετά την τρίτη δόση, σε παιδιά και εφήβους 12-17 ετών με ανοσοκαταστολή και νοσήματα υψηλού κινδύνου:
  • Η χορήγηση τρίτης δόσης, έξι μήνες μετά τη δεύτερη, σε παιδιά και εφήβους 12-17 ετών που ανήκουν στην ομάδα με αυξημένο κίνδυνο (διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα).

Πόσοι εμβολιασμοί έχουν γίνει στην Ελλάδα για κορωνοϊό

Στην τοποθέτησή του ο Μάριος Θεμιστοκλέους παρουσίασε και τα νεότερα αριθμητικά στοιχεία για το πρόγραμμα εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού στην Ελλάδα «Ελευθερία». Όπως είπε, μέχρι σήμερα έχουν γίνει 20.590.000 εμβολιασμοί κατά της covid-19. Πιο αναλυτικά:

  • Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.894.000 πολίτες, δηλαδή το 75,2% του γενικού πληθυσμού και 84,8% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ είναι 75,1 % του γενικού πληθυσμού και 85,6% του ενήλικου πληθυσμού.
  • Περισσότεροι από 7.595.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 72,4% του γενικού πληθυσμού και 81,1% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 72,4% του γενικού πληθυσμού και 83,1% του ενήλικου πληθυσμού.
  • Σχετικά με τρίτη δόση εμβολίου (1η ενισχυτική - αναμνηστική) οι δικαιούχοι αυτήν τη στιγμή είναι 6.858.000 πολίτες, ποσοστό 90,4% επί των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5.695.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 83% των δικαιούχων και ακόμα 100.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, συνολικά 85%.

Γιατί ελήφθη η απόφαση για τέταρτη δόση εμβολίου στους άνω των 60 ετών στην Ελλάδα

Η δεύτερη αναμνηστική δόση έρχεται σε μια χρονική περίοδο που τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα αυξάνονται. Στις ΜΕΘ το 41,06% των διασωληνωμένων είναι πλήρως εμβολιασμένοι και ειδικοί έχουν επισημάνει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα πόσο σημαντική είναι η τέταρτη δόση εμβολίου, καθώς όσο περνά ο χρόνος από τον εμβολιασμό για κορωνοϊό ο αριθμός των αντισωμάτων μειώνεται. Υπενθυμίζεται ότι η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για τέταρτη δόση εμβολίου.

Η αύξηση του ιικού φορτίου το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε ως αποτέλεσμα να μη γίνει καμία άρση μέτρων όσον αφορά το Πάσχα, τη μάσκα και το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Με βάση τα ισχύοντα υγειονομικά δεδομένα νεότερες αποφάσεις δεν αναμένονται πριν από την Πρωτομαγιά.

Η τέταρτη δόση εμβολίου για κορωνοϊό στην Ελλάδα είναι προαιρετική και δεν συνδέεται με το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Η τέταρτη δόση εμβολίου για κορωνοϊό στην Ελλάδα είναι προαιρετική και δεν συνδέεται με το πιστοποιητικό εμβολιασμού © EUROKINISSI

Υπενθυμίζεται ότι πλέον τα πιστοποιητικά εμβολιασμού έχουν ισχύ για 9 μήνες για όσους έχουν κάνει τις δύο δόσεις έχουν ισχύ για 9 μήνες και τα πιστοποιητικά νόσησης για 6 μήνες. Οι ανακοινώσεις για την τέταρτη δόση εμβολίου στους άνω των 60 ετών έγιναν λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ ότι το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 18.988 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 70 θάνατοι.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ