Ελλαδα

Τέταρτη δόση εμβολίου: Την Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα στους άνω των 80

Ποιοι την κάνουν πρώτοι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τέταρτη δόση εμβολίου: Την Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα στους άνω των 80
Τέταρτη δόση εμβολίου: Την Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα στους άνω των 80 © EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Τέταρτη δόση εμβολίου: Αυτήν την Πέμπτη, 7 Απριλίου, ανοίγει η πλατφόρμα στους άνω των 80.

Τέταρτη δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό στους πολίτες άνω των 60 ετών ανακοίνωσε σήμερα, 5 Απριλίου, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Η πλατφόρμα για τα ραντεβού ανοίγει αρχικά για τους άνω των 80 ετών στις 7 Απριλίου και θα ακολουθήσει η ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών και μετά για τις ηλικίες 60-69 ετών. 

«Η Εθνική Επιτροπή συζήτησε σήμερα διεξοδικά για την 4η δόση (2η αναμνηστική). Η τρίτη δόση αποδείχθηκε ασφαλής και αποτελεσματική ακόμα και για τις παραλλαγές. Λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας και της χαλάρωσης των μέτρων εξακολουθούμε να παρατηρούμε μεγάλο αριθμό μολύνσεων», ανέφερε η κα Θεοδωρίδου και σημείωσε: 

«Παρά τα περιορισμένα δεδομένα, η ΕΘνική Επιτροπή εκτιμά ότι το όφελος από την τέταρτη δόση θα είναι μεγαλύτερο σε άτομα άνω των 70 ετών και άνω όπως και στους 60 ετών και άνω με υποκείμενα νοσήματα».

Οι ομάδες του πληθυσμού που καλούνται να κάνουν την τέταρτη δόση εμβολίου για κορωνοϊό είναι:

  • Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα
  • Άτομα σε οίκους ευγηρίας και γηροκομεία.

Σημειώνεται ότι η τέταρτη δόση είναι προαιρετική, υπάρχει δηλαδή ισχυρή σύσταση αλλά όχι υποχρεωτικότητα. Ο εμβολιασμός με δεύτερη αναμνηστική δόση δεν συνδέεται με την ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Τέταρτη δόση εμβολίου στους τρεις μήνες από την τρίτη δόση

Όσον αφορά το χρονικό διάστημα που πρέπει να μεσολαβεί ανάμεσα στην τρίτη δόση και την τέταρτη δόση είναι οι τέσσερις μήνες. 

H πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στις δηλώσεις της αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων 12 -17 με ανοσοκαταστολή για τα οποία εγκρίθηκε η χορήγηση 4ης δόσης τρεις μήνες μετά την 3η δόση.

«Για παιδιά 12 - 17 ετών με αυξημένους κινδύνους χορηγείται τρίτη δόση μετά από εξι μήνες από την β' δόση», ανέφερε.

Η Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε επίσης ότι η δεύτερη αναμνηστική δόση (4η δόση) θα γίνεται με mRNA εμβόλια, δηλαδή Pfizer ή Moderna, 4 μήνες μετά από την 1η αναμνηστική δόση (3η δόση).

Eνημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19

Γιατί ελήφθη η απόφαση για τέταρτη δόση εμβολίου στους άνω των 60 ετών

Η δεύτερη αναμνηστική δόση έρχεται σε μια χρονική περίοδο που τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα αυξάνονται. Στις ΜΕΘ το 41,06% των διασωληνωμένων είναι πλήρως εμβολιασμένοι και ειδικοί έχουν επισημάνει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα πόσο σημαντική είναι η τέταρτη δόση εμβολίου, καθώς όσο περνά ο χρόνος από τον εμβολιασμό για κορωνοϊό ο αριθμός των αντισωμάτων μειώνεται. Υπενθυμίζεται ότι η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για τέταρτη δόση εμβολίου.

Η αύξηση του ιικού φορτίου το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε ως αποτέλεσμα να μη γίνει καμία άρση μέτρων όσον αφορά το Πάσχα, τη μάσκα και το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Με βάση τα ισχύοντα υγειονομικά δεδομένα νεότερες αποφάσεις δεν αναμένονται πριν από την Πρωτομαγιά. Υπενθυμίζεται ότι πλέον τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για όσους έχουν κάνει τις δύο δόσεις έχουν ισχύ για 9 μήνες και τα πιστοποιητικά νόσησης για 6 μήνες. Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκαν 18.988 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 70 θάνατοι.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ