Ελλαδα

Τέταρτη δόση εμβολίου: Δεν έχει σχέση με τα πιστοποιητικά

Υπάρχει ισχυρή σύσταση αλλά όχι υποχρεωτικότητα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τέταρτη δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό: Δεν έχει σχέση με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης
Εμβολιαστικο Κεντρο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ στο Μαρουσι © EUROKINNISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Τέταρτη δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό: Δεν έχει σχέση με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης.

Σταδιακά θα ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό με την δεύτερη αναμνηστική δόση (4η δόση) εμβολίου κατά της covid-19 για τους άνω των 60 ετών.

Ειδικότερα θα ανοίγει ανά ηλικιακή δεκαετία και η αρχή θα γίνει την Πέμπτη 7 Απριλίου για τους 80 και άνω. Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών και θα ακολουθήσει η ομάδα 60-69 ετών.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την έκτακτη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο covid-19, όπου και ανακοινώθηκε η σύσταση για 4η δόση εμβολιασμού κατά της covid-19 για τους άνω των 60 ετών μετά από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Τέταρτη δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό: Δεν έχει σχέση με τα πιστοποιητικά

Στην ενημέρωση ξεκαθαρίστηκε ότι η τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό είναι προαιρετική, υπάρχει δηλαδή ισχυρή σύσταση αλλά όχι υποχρεωτικότητα.

Ο εμβολιασμός με τη δεύτερη αναμνηστική δόση δεν συνδέεται με την ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Όσον αφορά το χρονικό διάστημα που πρέπει να μεσολαβεί ανάμεσα στην τρίτη δόση και την τέταρτη δόση, αυτό ορίζεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στους τέσσερις μήνες.

Κορωνοϊός: Η πορεία των εμβολιασμών

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 20.590.000 εμβολιασμοί κατά της covid-19.

Ειδικότερα, για την πορεία των εμβολιασμών ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.894.000 πολίτες, δηλαδή το 75,2% του γενικού πληθυσμού και 84,8% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ είναι 75,1 % του γενικού πληθυσμού και 85,6% του ενήλικου πληθυσμού.

Περισσότεροι από 7.595.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 72,4% του γενικού πληθυσμού και 81,1% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 72,4% του γενικού πληθυσμού και 83,1% του ενήλικου πληθυσμού.

Σχετικά με την 1η αναμνηστική δόση, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι δικαιούχοι αυτή τη στιγμή είναι 6.858.000 πολίτες, ποσοστό 90,4% επί των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5.695.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 83% των δικαιούχων και ακόμα 100.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, συνολικά 85%.

Eνημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19

Γιατί ελήφθη η απόφαση για τέταρτη δόση εμβολίου στους άνω των 60 ετών

Η δεύτερη αναμνηστική δόση έρχεται σε μια χρονική περίοδο που τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα αυξάνονται. Στις ΜΕΘ το 41,06% των διασωληνωμένων είναι πλήρως εμβολιασμένοι και ειδικοί έχουν επισημάνει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα πόσο σημαντική είναι η τέταρτη δόση εμβολίου, καθώς όσο περνά ο χρόνος από τον εμβολιασμό για κορωνοϊό ο αριθμός των αντισωμάτων μειώνεται. Υπενθυμίζεται ότι η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για τέταρτη δόση εμβολίου.

Η αύξηση του ιικού φορτίου το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε ως αποτέλεσμα να μη γίνει καμία άρση μέτρων όσον αφορά το Πάσχα, τη μάσκα και το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Με βάση τα ισχύοντα υγειονομικά δεδομένα νεότερες αποφάσεις δεν αναμένονται πριν από την Πρωτομαγιά. Υπενθυμίζεται ότι πλέον τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για όσους έχουν κάνει τις δύο δόσεις έχουν ισχύ για 9 μήνες και τα πιστοποιητικά νόσησης για 6 μήνες. Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκαν 18.988 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 70 θάνατοι.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ