Ελλαδα

Αποζημιώσεις από Αττική Οδό - Πώς θα τις διεκδικήσουν οι οδηγοί

Άνοιξαν όλα τα τμήματα - Χωρίς διόδια μέχρι τις 30 Ιανουαρίου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Όχημα στη μέση της Αττικής Οδού, το οποίο εγκατέλειψε ο οδηγός του
Οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στην Αττική Οδό, όταν κόλλησαν στα χιόνια © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στην Αττική Οδό οι οδηγοί που εγκλωβίστηκαν στα χιόνια, μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από την εταιρεία.

Η Αττική Οδός και οι αποζημιώσεις που θα κληθεί να καταβάλει σε οδηγούς που εγκλωβίστηκαν στα χιόνια, είναι ένα θέμα που απασχολεί ολοένα και περισσότερους πολίτες, οι οποίοι φαίνονται αποφασισμένοι να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό.

Για το θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, υπογραμμίζοντας ότι «όσοι το επιθυμούν μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για την Αττική Οδό».

Σημειώνεται ότι η Αττική Οδός ανακοίνωσε πως όλα τα τμήματα του δρόμου άνοιξαν σήμερα Πέμπτη (27/1), προσθέτοντας ότι οι οδηγοί δεν θα πληρώνουν διόδια μέχρι τις 30 Ιανουαρίου. Για τη διαδικασία μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις μίλησαν ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Οδηγοί ετοιμάζονται να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από την Αττική Οδό

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του στο Mega ο κ. Μαρακάκης μέχρι τώρα έχουν επικοινωνήσει περισσότεροι από 200 πολίτες που αντιμετώπισαν πρόβλημα κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας για να του ζητήσουν βοήθεια.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, η περίπτωση οι αποζημιώσεις να αφορούν στα οχήματα και όχι στους πολίτες δεν στηρίζεται νομικά.

«Οι άνθρωποι υπέφεραν από τις εγκληματικές αμέλειες της διαχειρίστριας εταιρείας, η οποία αν και γνώριζε το αδιέξοδο, παγίδευσε τους πολίτες σε ένα "ψυγείο". Δεν δεχόμαστε ότι η αποζημίωση να είναι για το όχημα και όχι για τα πρόσωπα που αντιμετώπισαν πρόβλημα» συμπλήρωσε ο κ. Μαρακάκης.

Υπενθυμίζεται ότι με παρέμβαση Μητσοτάκη η Αττική Οδός θα πληρώσει αποζημίωση 2.000 ευρώ για κάθε όχημα που εγκλωβίστηκε στα χιόνια.

Παράλληλα, ο κ. Μαρακάκης τόνισε ότι έχει ανατεθεί σε συγκοινωνιολόγους να γίνει έρευνα για τα αίτια που οδήγησαν σε αυτό το χάος στην Αττική Οδό, ενώ ανέφερε ότι το ελληνικό δημόσιο έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει πρόστιμα στην παραχωρησιούχο εταιρεία για παρακόλληση συγκοινωνιών. «Στους υπόλοιπους δρόμους θα πρέπει να αναζητηθούν αποζημιώσεις από τους δήμους και την Περιφέρεια» πρόσθεσε ο δικηγόρος.

Αττική Οδός: Μέχρι και 100.000 ευρώ η αποζημίωση για ψυχική οδύνη 

Από τη μεριά του ο κ. Χατζηθεοδοσίου υποστήριξε ότι η αποζημίωση για την ψυχική οδύνη μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 100.000 ευρώ, ενώ σημείωσε ότι αν κάποιος λάβει ένα ποσό εξωδικαστικά, δεν θα μπορεί να έχει άλλες διεκδικήσεις.

«Αν κάποιος είχε ατύχημα σε αυτούς τους δρόμους, θα λάβει αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρεία, αλλά επειδή τα ατυχήματα ήταν πάρα πολλά, οι εταιρείες θα στραφούν κατά της Αττικής Οδού ή της Περιφέρειας και των δήμων για τους υπόλοιπους οδικούς άξονες. Είναι σίγουρο ότι θα ασκήσουν το αναγωγικό δικαίωμα» γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.

Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που έπεσαν δέντρα και κλαδιά πάνω στα αυτοκίνητα. Αν ο οδηγός δεν έχει ασφάλεια για φυσικά φαινόμενα, θα πρέπει να κινηθεί νομικά κατά των ΟΤΑ για να λάβει αποζημίωση. Και οι περιπτώσεις ήταν πάρα πολλές» συμπλήρωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Καταλήγοντας, οι κ.κ. Μαρακάκης και Χατζηθεοδοσίου επανέλαβαν ότι όσοι πολίτες δεχθούν να λάβουν τις 2.000 ευρώ, ενδεχομένως να χάσουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν οποιαδήποτε άλλη αποζημίωση.

Εγκλωβισμένοι στην κακοκαιρία: Ποιές αποζημιώσεις μπορούν να διεκδικήσουν ΕΡΤ 26/1/2022

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες στήθηκε ολονύχτια επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των οδηγών σε Αττική Οδό και Μεσογείων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ