Ελλαδα

Έρχεται η κακοκαιρία «Ελπίδα»: Χιόνια και πολικές θερμοκρασίες

Η επέλαση ξεκινά από την Παρασκευή

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κακοκαιρία «Ελπίδα»
Χιόνια © EUROKINNISSI

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Από την Παρασκευή οι χιονοπτώσεις και ο παγετός - Σε δύο φάσεις το κύμα ψύχους.

Προ των πυλών βρίσκεται η κακοκαιρία «Ελπίδα» που θα χτυπήσει τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Η χώρα θα επηρεαστεί από βαρομετρικό χαμηλό με αποτέλεσμα να δούμε πολικές θερμοκρασίες, αλλά και πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε νησιά.

Αέριες μάζες πολικής προέλευσης σε δύο κύματα θα προκαλέσουν έντονο κύμα ψύχους. Από την Παρασκευή το απόγευμα ξεκινάνε οι χιονοπτώσεις κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά και σταδιακά και σε ημιορεινές περιοχές, ενώ από τις βραδινές ώρες τοπικά στα βόρεια και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Το Σάββατο στα βόρεια τα χιόνια θα κρατήσουν μέχρι το απόγευμα, ενω αντίθετα στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά αλλά και σε περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα, στα ανατολικά να είναι πρόσκαιρα ισχυρά, από το απόγευμα στα δυτικά θα εξασθενήσουν.

Την Κυριακή στα δυτικά και τα βόρεια ο καιρός θα είναι βελτιωμένος ενω στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε βροχές ή χιονόνερο, και χιονοπτώσεις παροδικά πιο πυκνές στα ορεινά και ημιορεινά, καθώς και σε πεδινές περιοχές στα κεντρικά.

Ενα δεύτερο κύμα, με βορειοανατολικό ρεύμα θα φέρει αέριες μάζες από τη Ρωσία και θα μας επηρεάσει από Δευτέρα απόγευμα μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη με εντονότερο ψύχος και χιόνια.

Κακοκαιρία Ελπίδα - Αρναούτογλου: «Tο τέρας από τα βορειοανατολικά»

Τον όρο «τέρας από τα βορειανατολικά» χρησιμοποιεί ο Σάκης Αρναούτογλου για να περιγράψει το σύστημα που θα επηρεάσει την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες.

Όπως περιγράφει ο Σάκης Αρναούτογλου σε ανάρτησή του: «Xιονοπτώσεις, τοπικές καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι αναμένεται να χτυπήσουν μεγάλα τμήματα της Ελλάδας το Σάββατο ξεκινώντας μια εβδομάδα με χειμωνιάτικες συνθήκες καθώς ένα μέτωπο θα εισβάλει από τη Σκανδιναβία και τη Ρωσία».

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο: «Τα χειρότερα των χειμωνιάτικων συνθηκών θα δουν τα ανατολικά τμήματα της Ελλάδας και ειδικά τα περισσότερα από τα νησιά αλλά θα υπάρξουν προειδοποιήσεις για χιόνι και πάγο κατά μήκος της Ελλάδας το Σαββατοκύριακο, συνθήκες που θα διατηρηθούν μέχρι την Τετάρτη».

Ειδικά για τους ανέμους ο Σάκης Αρναούτογλου γράφει ότι θα είναι ισχυροί βορειοανατολικοί «και σε ορισμένες περιπτώσεις θα φτάσουν σε ταχύτητα τα 80χλμ/ώρα και οι οποίοι θα δημιουργούν συνθήκες χιονοθύελλας μεταφέροντας το χιόνι που θα έχει πέσει».

Όσον αφορά τη θερμοκρασία ο Σάκης Αρναούτογλου εκτιμά ότι «ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας θα παραμείνουν σε μονοψήφια νούμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ σε ορισμένα τμήματα η θερμοκρασία θα παραμένει κάτω από το μηδέν για όλη την ημέρα με την αίσθηση να είναι ακόμα πιο παγωμένη λόγω των ανέμων».

 

 

Σε δεύτερη ανάρτησή του ο Σάκης Αρναούτογλου αναφέρει ότι «ο επερχόμενος χιονιάς φαίνεται να δείχνει μια ιδιαίτερη προτίμηση στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά από την Κυριακή, σύμφωνα και μετα σημερινά προγνωστικά στοιχεία, όπως σας είπα και τις προηγούμενες ημέρες! Πολλά χρόνια είχα να δω μια τέτοια χιονο-εξέλιξη από τα προγνωστικά μοντέλα, πραγματικά».

Όπως σημειώνει «την ερχόμενη Κυριακή, 23/1/2022, το χρώμα το λευκό, που υποδηλώνει μεγάλη πιθανότητα για χιονοπτωση, πιάνει όπως βλέπετε τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου μέχρι και τη θάλασσα αλλά και τις περισσότερες περιοχές της Κρήτης και τα βόρεια Δωδεκάνησα με πολύ χαμηλό υψόμετρο! Θα την κρατήσω όπως και να' χει για αρχείο!».

 

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ