Ελλαδα

Βενιζέλος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό: Αναλογικά πρόστιμα

Τι ανέφερε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βενιζέλος: Υποχρεωτικός εμβολιασμός σε εστίαση, δικαστές, εκπαιδευτικούς, αστυνομικούς - Να είναι αναλογικό το πρόστιμο
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος © Eurokinissi

Υπέρ της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και προς τα κάτω ηλικιακά αλλά και σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων τάχθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Υπέρ της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και προς τα κάτω ηλικιακά αλλά και σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων όπως για παράδειγμα στην εστίαση, τους δικαστικούς λειτουργούς, τους εκπαιδευτικούς και τους αστυνομικούς, τάχθηκε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ τάχθηκε επίσης υπέρ της επιβολής αναλογικού προστίμου, λέγοντας ότι το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ το μήνα πρέπει να αφορά εισοδήματα έως 1.000 ευρώ.

Εκτίμησε ότι πιο σημαντικοί από τα πρόστιμα, είναι οι περιορισμοί στους ανεμβολίαστους και συνεπώς εκεί πρέπει να δοθεί βάρος, παράλληλα με την επέκταση του εμβολιασμού. Επίσης πρότεινε να γίνονται πιο πολλά τεστ στον πληθυσμό.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 60 - Τι ισχύει

 

«Για επιτακτικούς λόγους προστασίας δημόσιας υγείας, εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού COVIND-19 όλα τα φυσικά Πρόσωπα που έχουν κατοικία συνήθη διαμονή τους ελληνικής Επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και 31η121961 Τα Πρόσωπα του πρώτου εδαφίου πρέπει να έχουν λάβει Πρώτη μοναδική έως και 16η Ιανουαρίου 2022, ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και προβλεπόμενο χρόνο» αναφέρεται, ειδικότερα στην τροπολογία.


Δεν εμπίπτουν στο μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού:

  • Όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο
  • Όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν διενέργεια του εμβολίου.
  • Ειδικότερα, άτομα αναπηρία που αδυνατούν να υποβληθούν διαδικασία του εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους, που σχετίζονται πραγματική τους κατάσταση, ως συνέπεια των παθήσεών τους, όπως οι βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας.

Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται σχετική εισήγηση από τον θεράποντα ιατρό και έγκριση της εισήγησης αυτής από τις επιτροπές του υπουργείου Υγείας, ανά υγειονομική περιφέρεια.

Όσοι υπόκεινται ήδη στην υποχρέωση για υποχρεωτικό εμβολιασμό

 
Ειδικότερα:
 

  • Επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως
  • Στην περίπτωση διενέργειας πρώτης έως και τη δέκατη ημέρα του μήνα και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και προβλεπόμενο χρόνο, ειδικώς για μήνα αυτό, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.
  • Σε περίπτωση διενέργειας πρώτης από δέκατη έκτη ημέρα του μήνα και εντεύθεν, επιβάλλεται σύνολο κύρωσης του πρώτου εδαφίου.
  • Ειδικά για τον Ιανουάριο, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.

Οι κυρώσεις αίρονται από πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης. Σε περίπτωση ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από χρονικό θεμελίωσης σχετικής υποχρέωσης σύμφωνα παρ. 1. σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράπεται αμελλητί από Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ