Ελλαδα

Νίκος Μανιός για προπηλακισμό: Κάθε χρόνο θα γίνονται τα ίδια;

Δέχθηκε επίθεση κατά τη κατάθεση στεφανιού

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ν. Μανιός στο Πρώτο: Κάθε χρόνο κάποια παράταξη θα προσβάλλει την μνήμη του Πολυτεχνείου; (audio)
Νίκος Μανιός στη χθεσινή επέτειο του Πολυτεχνείου © ΕΡΤ

O πρώην βουλευτής και μέλος της αντίστασης του Πολυτεχνείου Νίκος Μανιός μίλησε για τον τραυματισμό του στην επέτειο της εξέγερσης.

O πρώην βουλευτής και μέλος της αντίστασης του Πολυτεχνείου Νίκος Μανιός μίλησε για τον τραυματισμό του στην ένταση που σημειώθηκε χθες στην επέτειο της εξέγερσης

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 είπε  «Στο Πολυτεχνείο μεταξύ των άλλων συνθημάτων, κεντρικό σύνθημα ήταν ψωμί-παιδεία-ελευθερία. Ποια είναι η ελευθερία; Αυτή η κατάσταση θα αντιμετωπιστεί μόνο με έναν τρόπο. Όταν θα αρχίσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις που έχουν παρατάξεις στον χώρο των φοιτητών  που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, να αρχίσουν αυτό να το καταγγέλλουν και να το υπερασπίζονται» τόνισε. 

Συνέχισε λέγοντας «όταν αυτοί που δηλώνουν ότι είναι αριστεροί, δημοκράτες, κομμουνιστές, από τις φοιτητικές παρατάξεις, δεν μπορούν να συγκεράσουν τις απόψεις τους και να φτιάξουν ΕΦΕΕ (Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδος) τότε αυτό είναι ένα πολύ κακό σημάδι».

Ο κ. Μανιός περιέγραψε πώς εκτυλίχθηκε εχθές η ένταση και πώς ενεπλάκη ο ίδιος. «Ήμουν ήδη μέσα στο Πολυτεχνείο. Ως γραμματέας του ΣΦΕΑ (Σύνδεσμος Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974), ήμουν από προχθές όλη μέρα μέσα, γιατί είχαμε φτιάξει τραπεζάκια με μια αφίσα του ΣΦΕΑ, μοιράζαμε ένα κείμενο με ανακοινώσεις του ΣΦΕΑ. Αυτή μας η ιδιότητα μας δίνει από αρχής εορτασμών του Πολυτεχνείου την αρμοδιότητα του συνδιοργανωτή των εκδηλώσεων. Είναι η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου, η Σύγκλητος, οι φοιτητικοί σύλλογοι και ο ΣΦΕΑ που συνδιοργανώνουν τους εορτασμούς. Το ποιος μπαίνει στο Πολυτεχνείο να βάλει τραπεζάκια, να έχει πολιτικά κείμενα, να έχει την δυνατότητα να μιλάει από το μικρόφωνο, το αποφασίζει ο ΣΦΕΑ με την Πρυτανική Αρχή.

Κάποια στιγμή αντιλαμβάνομαι ότι μπροστά στην είσοδο γίνεται μια αναταραχή και πάω να δω τι συμβαίνει. Και διαπιστώνω ότι μια ομάδα φοιτητών, 25-30 ατόμων, οι οποίοι νομίζω ότι είναι ΝΑΡ-αν δεν είναι να βγουν και να εξηγήσουν την πολιτική τους θέση- εμπόδιζαν μια αντιπροσωπεία μάλλον του ΣΥΡΙΖΑ και μετά έμαθα και μια αντιπροσωπεία της Βουλής. Δεν με ειδοποίησε κανείς να πάω, όχι γιατί θα μπορούσα μόνος μου να τους απωθήσω, γιατί δεν καταλαβαίνουν από λόγια, έχουν στο κεφάλι τους ένα μοντέλο και προσπαθούν να το επιβάλουν όπου πιστεύουν. Όταν πήγαν οι φοιτητές από την νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν μέσα και τα μέλη της αντιπροσωπείας που ήθελαν να μπουν, πίεσαν τα πράγματα και αναγκάστηκα να παρέμβω, να προσπαθήσω να εξηγήσω σε αυτούς τους φοιτητές ότι δεν έχουν αυτό το δικαίωμα να ελέγξουν αυτή την δίοδο, ήρθαμε σε κόντρα, σπρώχναμε και έσπρωχνα κι εγώ γιατί έτσι μεγάλωσα, να διεκδικώ το δίκαιο».

Κληθείς να σχολιάσει ότι στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κατηγορηθεί πως έκλεινε το μάτι σε αυτές τις παρατάξεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, ο κ. Μανιός υπογράμμισε «ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα ή ως κυβέρνηση δεν του πέφτει λόγος και το λέω εγώ που είμαι στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που ήμουν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και θα είμαι και στους επόμενους αγώνες. Δεν είναι δουλειά του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ να πουν ποιος θα μπει στο Πολυτεχνείο. Όταν όμως δημιουργείται ένα τέτοιο επεισόδιο, θα πρέπει η παράταξη που το κάνει και επικαλείται ότι είναι του τάδε κόμματος, τότε αυτό το κόμμα θα πρέπει να του συστήσει να μην το ξανακάνει. Όλες οι πολιτικές νεολαίες που έχουν την άμεση καθοδήγηση των φοιτητικών τους παρατάξεων, να κάνουν ένα συνέδριο και να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Κάθε χρόνο κάποια παράταξη θα προσβάλλει την μνήμη του Πολυτεχνείου;».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ