Ελλαδα

Νίκος Κουρής - Μαργαρίτα Θεοδωράκη: Τι λένε οι δικηγόροι τους

Οι δύο διαφορετικές εκδοχές για τη διαθήκη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μίκης Θεοδωράκης: Νίκος Κουρής - Μαργαρίτα Θεοδωράκη – Τι υποστηρίζουν οι δικηγόροι τους
Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης © ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Νίκος Κουρής - Μαργαρίτα Θεοδωράκη: Τι λένε οι δικηγόροι τους μετά το άνοιγμα της διαθήκης.

Μετά το άνοιγμα της διαθήκης του Μίκη Θεοδωράκη, οι δικηγόροι του Νίκου Κουρή και της Μαργαρίτας Θεοδωράκη μίλησαν στην εκπομπή T-Live, δίνοντας ο καθένας τη δικιά του εκδοχή για τη μεταξύ τους διαμάχη. 

Αρχικά, τον λόγο πήρε ο δικηγόρος της Μαργαρίτης Θεοδωράκη, λέγοντας: «Στις διαθήκες δεν αφήνεται κανέναν περιθώριο διαφορετικής ερμηνείας. Στον κύριο Κουρή αφήνει την απρόσκοπτη λειτουργία του ραδιοφώνου, Μίκης Θεοδωράκης, και τον ευχαριστεί για το δώρο που του κάνει μιας και ο σταθμός έχει παγκόσμια εμβέλεια και διαδίδει το έργο του. Αντίστοιχα όμως κάνει μνεία και για άλλες πέντε πλατφόρμες και στην ίδια κατηγορία πολλούς ανθρώπους που τον έχουν ευεργετήσει. Αναφέρεται σαφώς στα δυο παιδιά και πέντε του εγγόνια με λεπτομέρειες».

Στη συνέχεια, μίλησε ο δικηγόρος του Νίκου Κουρή ο οποίος είπε: «Ασφαλώς και δεν είναι αυτή η ερμηνεία της διαθήκης που υποστηρίζει η άλλη πλευρά. Η αναφορά στον εντολέα μου έχει δυο ενότητες. Η μια ενότητα αφορά το έργο του στο ραδιόφωνο, η άλλη ενότητα αφορά το όνομα.

Δικηγόρος Νίκου Κουρή: Στη διαθήκη τον αναφέρει ως Νίκο Κουρή – Θεοδωράκη

«Σχετικά με το όνομα, τον αναφέρει ρητά ως Νίκο Κουρή, μια φορά λέει "Νίκο Θεοδωράκη όπως υπογράφει" πλην όμως στη συνέχεια, επειδή αναφέρεται πάρα πολλές φορές στο όνομα Νίκος Κουρής, λέει "Νίκος Κουρής (Θεοδωράκης)". Για εμας αυτό σημαίνει ότι τον αναγνωρίζει έστω και έμμεσα ως Νίκο Θεοδωράκη, ως γιο του.

»Αυτή είναι η εκτίμησή μας. Αν δείτε το περιεχόμενο της συγκεκριμένες διαθήκης θα δείτε να αναφέρει πάρα πολλά ονόματα ως συνεργάτες και φίλους του. Τον Νίκο δεν τον έχει μέσα στους συνεργάτες και τους φίλους του. Τον έχει ως Νίκο Κουρή – Θεοδωράκη. Για εμάς αυτό είναι έμμεση αναγνώριση αυτού που ισχυριζόμαστε. Θεωρούμε πως αν ήθελε να πει κάτι άλλο, ότι δεν είναι γιος του θα το έλεγε, θα τον ανέφερε ως φίλο ή συνεργάτη του. Έχει γίνει πρόταση στην κυρία Μαργαρίτα για να γίνει τεστ DNA».

Μίκης Θεοδωράκης - Το χρονικό της διαμάχης

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Κουρής έστειλε εξώδικο στην κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα, λίγες εβδομάδες μετά την προσωρινή διαταγή να μη χρησιμοποιεί το επώνυμο «Θεοδωράκης».

Με την εξώδικη πρόσκληση που απέστειλε ο Νίκος Κουρής στη Μαργαρίτα Θεοδωράκη, την καλεί να επισκεφτούν μαζί έναν πραγματογνώμονα - γενετιστή, προκειμένου να γίνει τεστ DNA και να διαπιστωθεί εάν είναι αδέλφια.

«Προκειμένου να εξακριβωθεί η βιολογική συγγένεια μεταξύ υμών και εμού, σας καλώ να προσέλθετε στα διαπιστευμένα εργαστήρια δικανικής γενετικής, προκειμένου να πραγματοποιηθεί δειγματοληψία βιολογικού υλικού από τον πραγματογνώμονα γενετιστή, δόκτορα Φιτσιάλο, ο οποίος περιλαμβάνεται στη λίστα των πραγματογνωμόνων του Πρωτοδικείου Αθηνών. Με τον τρόπο αυτό, τη διενέργεια δηλαδή του test DNA αδελφών, θα αρθεί η οποιαδήποτε αμφισβήτηση περί του αν είμαι εκ πατρός αδελφός σας και κατά συνέπεια θα εξακριβωθεί αν είμαι βιολογικό τέκνο του Μίκη Θεοδωράκη του Γεωργίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εξώδικο.

Τι ισχυρίζεται η Μαργαρίτα Θεοδωράκη

Από την πλευρά της, η Μαργαρίτα Θεοδωράκη στράφηκε σε βάρος του 54χρονου άνδρα, ο οποίος υποστηρίζει πως είναι γιος εκτός γάμου του Μίκη Θεοδωράκη.

«Αυτοπροβάλλεται και αναμειγνύεται σε διάφορες εκδηλώσεις και καταστάσεις της ρέουσας κοινωνικής ζωής ως ο γιος του Μίκη Θεοδωράκη. Εμφανίζεται ως πρόσωπο –γόνος ενός Πνευματικού ανθρώπου που έχει αναγνωρίσει η υφήλιος, δήθεν εκπρόσωπος και συνεχιστής της Ιστορίας και του βάρους του μουσουργού Μίκη Θοδωράκη, προσποιούμενος ότι εκπροσωπεί όλη την οικογένειά του και δη εμένα και χρησιμοποιεί το επίθετο "Θεοδωράκης" ως απόρροια σχέσης πατρός προς τέκνο, επιχειρώντας να προσδώσει κύρος και βαρύτητα στο πρόσωπό του, και συγχρόνως να προσδώσει κύρος και ποιότητα στην εκδήλωση που συμμετέχει αλλά συγχρόνως προσπαθώντας να προσχωρήσει και να εγκριθεί από την οικογένεια του μουσουργού Μίκη Θεοδωράκη. Σε κάθε περίπτωση αποβλέπει στη δημιουργία κληρονομικού δικαιώματος επί κάθε στοιχείου της κληρονομίας περιουσίας του αποβιώσαντος», αναφέρει μεταξύ άλλων η Μαργαρίτα Θεοδωράκη στην αίτησή της προς το δικαστήριο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ