Ελλαδα

Διαθήκη Θεοδωράκη: Μουσείο το σπίτι του με ευθύνη του κράτους

Oι επιθυμίες του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διαθήκη Θεοδωράκη: Οι επιθυμίες του μεγαλοσυνθέτη-
Μίκης Θεοδωράκης © Bayerische Staatsbibliothek

Ο Μίκης Θεοδωράκης επιθυμούσε το σπίτι του μαζί με όλα τα υλικά υπάρχοντά του, να λειτουργήσει στο μέλλον ως μουσείο το οποίο θα διαχειρίζεται το κράτος

Ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης επιθυμούσε, όπως ακριβώς προκύπτει μέσα από τις διαθήκες του, το σπίτι του, στην περιοχή της Ακρόπολης, μαζί με όλα τα υλικά υπάρχοντά του, να λειτουργήσει στο μέλλον ως μουσείο το οποίο θα διαχειρίζεται το κράτος.

Λέει χαρακτηριστικά στη διαθήκη που συνέταξε τον Ιούνιο του 2017: «'Όσον αφορά τα προσωπικά μου αντικείμενα που υπάρχουν στην οικία μου επί της οδού Επιφανούς 1, που ανήκουν σε μένα εφόσον έχουν αγοραστεί από εμένα ή έχουν δοθεί ως δώρο σε μένα και επομένως αυτά μπορώ να τα διαθέσω ορίζω λοιπόν να παραμείνουν στο σπίτι αυτό εφόσον μετατραπεί σε μουσείο, με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους, και όχι των σημερινών ιδιοκτητών του. Διαφορετικά να παραδοθούν στην Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος Λίλιαν Βουδούρη».

Ως εκτελέστρια της διαθήκης του ο Μίκης Θεοδωράκης ορίζει την επί σειρά ετών πιστή γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου την οποία και εξουσιοδοτεί να ελέγχει το κατά πόσο τηρούνται ή όχι οι επιθυμίες που ο ίδιος έχει εκφράσει στις διαθήκες του.
 

Μιλώντας στον Alpha ο δικηγόρος της κόρης του, Μαργαρίτας Θεοδωράκη, εξήγησε τι σημαίνει η αναφορά στον Νίκο Κουρή που ισχυρίζεται ότι είναι γιος του και τι σημαίνει η παρένθεση «Θεοδωράκης» που υπάρχει δίπλα στο επίθετό του.

«Το όνομα ‘Θεοδωράκης’ όπως και ο ‘Θοδωρακισμός’, η έννοιά του που αναλύει σε άλλη σελίδα της διαθήκης του, σημαίνει όλοι αυτοί που είναι ταγμένοι να διαδώσουν, να υπηρετήσουν να μείνει το έργο του ζωντανό. Όσον αφορά στο θέμα ‘Θεοδωράκης’ είναι σε παρένθεση. Η ερμηνεία μου στηρίζεται σε πολλά γεγονότα. Είναι πάρα πολλοί αυτοί που λένε ότι είναι Θεοδωρακιστές και υπογράφουν ως ‘Θεοδωράκης’» υποστήριξε.

Όπως είπε «δεν αποδεχόμαστε ότι είναι γιος του (σ.σ. ο Νίκος Κουρής) γιατί μέσα στη διαθήκη, που είναι λεπτομερής, είναι οι βελτιώσεις… Οι βασικές (σ.σ. διαθήκες) είναι του 2017 και του 2011. Σε αυτές τις δυο αναφέρει ρητά: ‘τα δυο μου παιδιά και τα πέντε μου εγγόνια’ και κάνει μνεία σε όλους τους ανθρώπους που δεν είναι μόνο ο Νίκος Κουρής που τον στηρίζουν» κατέληξε ο Βασίλης Παναγιωτακόπουλος.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ