Ελλαδα

Σεισμός στην Κρήτη: Η στιγμή της δόνησης των 6,3 Ρίχτερ (βίντεο)

Οι συγκλονιστικές εικόνες που κατέγραψαν οι κάμερες

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σεισμός στην Κρήτη, μεγέθους 6,3 Ρίχτερ - Τα βίντεο με τη στιγμή της δόνησης
Σεισμός στην Κρήτη, μεγέθους 6,3 Ρίχτερ - Τα βίντεο με τη στιγμή της δόνησης @Sitia on line/Facebook | @baxebanis/Twitter

Ο σεισμός στην Κρήτη είχε μέγεθος 6,3 Ρίχτερ, με βίντεο που δείχνουν τη στιγμή που εκδηλώθηκε η ισχυρή δόνηση να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Λαχτάρησαν οι κάτοικοι στην Κρήτη με τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021 το μεσημέρι. Οι πρώτες εικόνες μετά τον ισχυρό σεισμό στην Κρήτη συνεχίζουν να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, όπως και τα βίντεο που δείχνουν τη στιγμή που «χτύπησε» ο Εγκέλαδος το νησί.

Το επίκεντρο της ισχυρής δόνησης εντοπίζεται σε θαλάσσιο χώρο, νοτιοανατολικά από τον παραθαλάσσιο οικισμό Ζάκρο, με «μικρό τσουνάμι στα νότια» να εκδηλώνεται, όπως γνωστοποίησε ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Στο χωριό Άργιλος στο Λασίθι κατέρρευσε εκκλησάκι, με το cretalive να δημοσιεύει τις πρώτες εικόνες. Ο δήμαρχος Σητείας, Γιώργος Ζερβάκης, γνωστοποίησε ότι προκλήθηκαν ρωγμές στο δημαρχείο. Δημοσίευμα στο ekriti ανέφερε ότι έξω από τα σχολεία δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο, καθώς οι σχολικές μονάδες εκκενώθηκαν και ανάστατοι οι γονείς έσπευσαν να παραλάβουν τα παιδιά τους. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες έξω από τα σχολεία στο Πολύδροσο λίγα λεπτά μετά τον σεισμό.

ΣΕΙΣΜΟΣ 6,3 ΣΧΟΛΕΙΑ

Όπως ανακοινώθηκε, με εντολή του αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστρατήγου Στέφανου Κολοκούρη, όλες οι δυνάμεις στην Κρήτη είναι έτοιμες για να επιχειρήσουν, όπου κριθεί απαραίτητο.

Σεισμός στην Κρήτη - Τα βίντεο με τις δραματικές εικόνες - Σε πανικό οι κάτοικοι

Όπως φαίνεται και στα βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media από τον σεισμό στην Κρήτη, μόλις οι κάτοικοι άρχισαν να αντιλαμβάνονται την ισχυρή σεισμική δόνηση, έτρεξαν άρον άρον να εγκαταλείψουν τα κτίρια μέσα στα οποία βρίσκονταν.

Στο Ηράκλειο οι κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους, εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν από τους χώρους εργασίας τους, φοβούμενοι το ενδεχόμενο ενός ισχυρού μετασεισμού. Σημειώνεται λίγα λεπτά μετά τα 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη εκδηλώθηκε σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Κάρπαθο -πάλι σε θαλάσσιο χώρο.

Ο ισχυρός σεισμός στην Κρήτη είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία και μίνι μάρκετ στη Σητεία, καθώς προϊόντα έπεσαν από τα ράφια. Δείτε τα βίντεο:

 

 

 

 

 

 

 

Κρήτη: Το επίκεντρο της δόνησης - Πόσο ήταν το βάθος σεισμού

Ο σεισμός στην Κρήτη σημειώθηκε στις 12.24 το μεσημέρι. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 23 χλμ. ανατολικά της Ζάκρου και 405 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας. Το βάθος σεισμού μετρήθηκε στα 8 χλμ.

Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη - Ο χάρτης από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο με το επίκεντρο της δόνησης

Κατάρευση μικρού ναού από τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη

Τι δήλωσε ο Ευθύμιος Λέκκας για τον σεισμό στην Κρήτη

Ο καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας κλήθηκε να τοποθετηθεί για τον ισχυρό σεισμό στην Κρήτη, ο οποίος σημειώθηκε σήμερα Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021. Όπως ξεκαθάρισε, η συγκεκριμένη δόνηση των 6,3 Ρίχτερ δεν έχει καμία σχέση με τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι.

Οπως είπε, ο σημερινός σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός μολονότι το επίκεντρό του βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο. Μάλιστα, δεν έγινε αισθητός μόνο στην Κρήτη αλλά σε Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Κύπρο επίσης.

«Είναι ένα εντελώς διαφορετικό σεισμικό κέντρο δεν πρέπει να συνδέουμε τον έναν σεισμό με τον άλλον» πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι υπάρχει μια απόσταση 80 χλμ. ανάμεσα στα δύο σεισμικά κέντρα.

«Δεν συνδέεται το ένα ρήγμα με το άλλο» ξεκαθάρισε για τον νέο ισχυρό σεισμό στην Κρήτη. Και διευκρίνισε: «Εχουμε ένα νέο σεισμό, είναι τελείως διαφορετική κατάσταση, δύο εντελώς διαφορετικά σεισμικά κέντρα και έχουν και τελείως διαφορετική συμπεριφορά».

Ισχυρός σεισμός ανοιχτά του Λασιθίου | 12/10/21 | ΕΡΤ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ