Ελλαδα

Σεισμός στην Κρήτη: «Μικρό τσουνάμι στα νότια»

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Απομακρυνθείτε από τις ακτές»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σεισμός στην Κρήτη
Σεισμός στην Κρήτη © Sitia on line

Σεισμός στην Κρήτη - Σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Μικρό τσουνάμι σε εξέλιξη στα νότια».

Μικρό τσουνάμι σημειώθηκε στην νότια Κρήτη μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ που έγινε στις 12:24 και εκείνον των 4 Ρίχτερ που ακολούθησε λίγα λεπτά αργότερα στη θαλάσσια περιοχή νότια και ανατολικά της Ζάκρου.

Ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, με ανάρτησή του στο facebook καλεί τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις ακτές.

Σεισμός στην Κρήτη - Λέκκας: Καμία σχέση με το Αρκαλοχώρι

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας, ξεκαθάρισε ότι η σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συντάραξε την Κρήτη δεν έχει καμία σχέση με τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι.

Οπως είπε ο κ. Λέκκας, ο σημερινός σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός μολονότι το επίκεντρό του βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο. Μάλιστα, όπως είπε δεν έγινε αισθητός μόνο στην Κρήτη αλλά έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι ο σειμερινός σεισμός αναπτύχθηκε σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο σε σχέση με το σεισμό του Αρκαλοχωρίου.

«Είναι ένα εντελώς διαφορετικό σεισμικό κέντρο δεν πρέπει να συνδέουμε τον έναν σεισμό με τον άλλον», είπε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι υπάρχει μια απόσταση 80 χλμ. ανάμεσα στα δύο σεισμικά κέντρα.

«Δεν συνδέεται το ένα ρήγμα με το άλλο», προσέθεσε. «Εχουμε ένα νέο σεισμό, είναι τελείως διαφορετική κατάσταση, δύο εντελώς διαφορετικά σεισμικά κέντρα και έχουν και τελείως διαφορετική συμπεριφορά».

Σεισμός στην Κρήτη: Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία

Με εντολή του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και από την πρώτη στιγμή:

  • Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν ενεργοποιηθεί άμεσα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ η 3η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, το ίδιο και όλες οι δυνάμεις της Περιφέρειας.
  • Από την Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιούνται περιπολίες από επίγεια και εναέρια μέσα για την επιτήρηση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Κρήτης, ενώ σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα στην παραλιακή ζώνη για την πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι.
  • Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από τις αρμόδιες Αρχές, αναφέρονται μόνο μικρές κατολισθήσεις σε κάποια σημεία του οδικού δικτύου της Σητείας, ενώ έχει καταρρεύσει μέρος της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο χωριό Ξερόκαμπος, χωρίς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός.   
  • Οδηγίες προστασίας από σεισμούς https://www.civilprotection.gr/el/seismoi.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ