Ελλαδα

Φωτιά σε Κερατέα και πυρκαγιά στα Βίλια - Δύσκολες ώρες (βίντεο)

Μάχη με τον χρόνο να περιοριστούν τα πύρινα μέτωπα πριν από τη δύση του ηλίου

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά στην Κερατέα: Οι φλόγες κατεβαίνουν απειλητικά την πλαγιά, πλησιάζοντας σπίτια
Φωτιά στην Κερατέα: Οι φλόγες κατεβαίνουν απειλητικά την πλαγιά, πλησιάζοντας σπίτια © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Μαίνονται η φωτιά στην Κερατέα και η πυρκαγιά στα Βίλια, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη με τις φλόγες και οικισμούς να εκκενώνονται

Τεράστια είναι η κινητοποίηση σε Κερατέα και Βίλια, όπου η φωτιά συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη και τους πυροσβέστες να προσπαθούν να ανακόψουν την καταστροφική της πορεία. Όπως έγινε γνωστό, συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στην Κερατέα, με την πυρκαγιά να έχει κάψει σπίτια, την ώρα που μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά στα Βίλια.

Μάχη με τον χρόνο έδωσε η Πυροσβεστική, με τα εναέρια μέσα να πραγματοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερες ρίψεις νερού μέχρι και το τελευταίο φως της ημέρας. Πλέον, οι επίγειες δυνάμεις βρίσκονται αντιμέτωπες με μια δύσκολη νύχτα.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν επίσης εθελοντές, κάτοικοι, δυνάμεις του Στρατού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία έχει διαθέσει μηχανήματα έργου και υδροφόρες. Σημειώνεται ότι τα πύρινα μέτωπα σε Κερατέα και Βίλια είναι ορατά από δορυφόρο.

Φωτιά στα Βίλια - Οι φλόγες απειλούν τον οικισμό

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στα Βίλια, όπου το μεγάλο μέτωπο κινείται προς το όρος Πατέρα, έχει φτάσει στις παρυφές του βουνού, όπου εκτείνεται ένα παρθένο παλιό δάσος, ενώ οι φλόγες έχουν πλησιάσει αρκετά τον ομώνυμο οικισμό. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά έχει περάσει το όρος και επεκτείνεται στο βουνό.

Η εξέλιξη αυτή καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την επιχείρηση κατάσβεσης, αφού δεν μπορούν να κινηθούν τα επίγεια μέσα στην κατάφυτη περιοχή, καθώς δεν υπάρχουν δασικοί δρόμοι.

Οικισμοί στα Βίλια έχουν εκκενωθεί, ενώ νέο μήνυμα εστάλη από το 112 για το χωριό Βενίζα, με τους κατοίκους να καλούνται να κατευθυνθούν προς Μέγαρα. Νωρίτερα, είχε σταλεί μήνυμα 112 για τα χωριά Μικρό και Μεγάλο Βαθυχώρι, όπως και για τον Άγιο Γέωργιο. Μήνυμα 112 για εκκένωση έχει σταλεί επίσης για Παλαιοχώρι, Αγία Παρασκευή και Κρύο Πηγάδι. Οι κάτοικοι των οικισμών αυτών καλούνται να κατευθυνθούν προς Ψάθα.

Μεγάλη φωτιά στα Βίλια Αττικής

Κάηκαν σπίτια στην Κερατέα - Πρόβλημα οι αναζωπυρώσεις - Η φωτιά συνεχίζει να καίει

Στην Κερατέα, όπως λένε αρμόδιοι αξιωματικοί του Π.Σ., η εικόνα είναι λίγο καλύτερη αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές εστίες και αναζωπυρώσεις, ιδιαίτερα προς την πλευρά του οικισμού Συντερίνα, ο οποίος έχει εκκενωθεί, ενώ γίνεται μάχη να μην περάσει η φωτιά στον εθνικό δρυμό Σουνίου.

Οι αξιωματικοί, δεδομένου ότι εξασθενούν και οι άνεμοι, εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα μπορέσουν να οριοθετήσουν την πυρκαγιά και να την κρατήσουν τη νύχτα, ώστε το πρωί να μπορέσουν να την ελέγξουν με την βοήθεια των εναέριων μέσων που θα πετάξουν ξανά με το πρώτο φως της ημέρας.

Πυροσβέστες στην Κερατέα αντιμέτωποι με τη φωτιά μια «ανάσα» από τα σπίτια
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Η φωτιά κάνει στάχτη πεύκα στην Κερατέα
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Σημειώνεται ότι από την πυρκαγιά στην Κερατέα έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αρκετά σπίτια στους οικισμούς που εκκενώθηκαν ή ήταν διάσπαρτα στην περιοχή.

Ελικόπτερο της Πυροσβεστικής ρίχνει νερό στη φωτιά στην Κερατέα
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Πυροσβέστες με τη μάνικα στο χέρι έτοιμοι να ανακόψουν τη φωτιά που πλησιάζει σπίτια
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Επίσης, είναι σε εξέλιξη οι έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και της Κρατικής Ασφάλειας για την εξακρίβωσης των αιτίων της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχουν ενδείξεις και μαρτυρίες για εμπρησμό.

Σπίτια καίγονται στην Κερατέα από την πυρκαγιά
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Πυρκαγιά στην Κερατέα: Πυροσβέστες, εθελοντές και αστυνομικοί σηκώνουν τη μάνικα

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Κερατέα

Φωτιές σε Κερατέα και Βίλια - Πόσα εναέρια μέσα επιχείρησαν

Συνολικά στα Βίλια επιχείρησαν 9 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη, ενώ στην Κερατέα επιχείρησαν 8 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα μέχρι να δύσει ο ήλιος. Δύο ελικόπτερα στην Κερατέα ήταν από την Αεροπορία Στρατού και δύο από τη Ρωσία. Στα Βίλια, δύο ελικόπτερα ήταν από την Αεροπορία Στρατού.

Αναφορικά με τις επίγειες δυνάμεις, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στην Κερατέα συνεχίζουν να επιχειρούν:

  • 104 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων,
  • 40 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ,
  • το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Τις πυροσβεστικές δυνάμεις στην Κερατέα συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Στα Βίλια στην επιχείρηση κατάσβεσης επιχειρούν στο έδαφος όλη τη νύχτα οι ακόλουθες επίγειες δυνάμεις:

  • 240 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων (4) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων
  • 82 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ.
  • Μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν 143 πυροσβέστες και 46 οχήματα από την Πολωνία.

Κερατέα - Βίλια: Ώρες αγωνίας για τους κατοίκους λόγω των πυρκαγιών

Το meteo του Αστεροσκοπείου για τις πυρκαγιές σε Κερατέα και Βίλια

Οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σήμερα Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021 σε Κερατέα και Βίλια, στην ανατολική και δυτική Αττική αντίστοιχα, ξέσπασαν σε περιοχές όπου η επικινδυνότητα για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών αναμενόταν να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο, με βάση τον καναδικό πυρομετεωρολογικό δείκτη που υπολογίζει καθημερινά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) - meteo.gr.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη δασική πυρκαγιά στα Βίλια, τα προγνωστικά στοιχεία του ΕΑΑ - meteo.gr υποδεικνύουν βελτίωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών από το απόγευμα (ώρα 18:00-19:00), οπότε και η ένταση των ανέμων που τώρα πνέουν με εντάσεις στα 5-6 μποφόρ, θα υποχωρήσει σταδιακά στα 2-3 μποφόρ.

Φωτιά στην Κερατέα - Ορατός από το Διάστημα ο καπνός

Εν τω μεταξύ μεταξύ, ορατός από το Διάστημα είναι ο καπνός από τη φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή της Κερατέας. Ειδικότερα, ο ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat-11 κατέγραψε σχετικές εικόνες, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στα social media.

Δορυφόρος κατέγραψε τον καπνό από την πυρκαγιά στην Κερατέα
Δορυφόρος κατέγραψε τον καπνό από την πυρκαγιά στην Κερατέα © meteo.gr

Ο καπνός έγινε για πρώτη φορά ορατός από τον δορυφόρο λίγο μετά τις 11.00, οπότε και έφτασε πάνω από την θάλασσα, ενώ στη συνέχεια, παρασυρόμενος από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους, έφτασε λίγο πριν από τις 13.00 στο ύψος των Σπετσών.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ