Ελλαδα

Μάχη με τη φωτιά στα Βίλια - Τα νεότερα από το πύρινο μέτωπο

Σε τρία μέτωπα οι πυροσβέστες - Εκκενώθηκαν οικισμοί - Επιχειρούν τα ρωσικά μεγαθήρια «Ιλιούσιν»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το ρωσικό Beriev-200 επιχειρεί στη φωτιά στα Βίλια
Το ρωσικό Beriev-200 επιχειρεί στη φωτιά στα Βίλια © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η μεγάλη φωτιά στα Βίλια συνεχίζει να καίει, έχοντας καταστρέψει σπίτια, με τους πυροσβέστες να έχουν υποστήριξη από τα ρωσικά αεροσκάφη «Ιλιούσιν».

Καλύτερη είναι η εικόνα από τη φωτιά στα Βίλια, την ώρα που η πυρκαγιά στην Κερατέα έχει οριοθετηθεί και οι πυροσβέστες σβήνουν διάσπαρτες εστίες. Μετά τη νύχτα αγωνίας στα Βίλια, κάτοικοι της περιοχής κλήθηκαν να απομακρυνθούν, καθώς εστάλη μήνυμα για να εκκενωθούν πέντε οικισμοί και ένα γηροκομείο.

Τόσο στα Βίλια όσο και στην Κερατέα η φωτιά έκαψε σπίτια. Σημειώνεται ότι ο καπνός από τις νέες πυρκαγιές στην Αττική έφθασε μέχρι την Κρήτη.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση για την πυρκαγιά στα Βίλια, τα δύο ρωσικά μεγαθήρια «Ιλιούσιν», χωρητικότητας 40 τόνων, επιχειρούν στην περιοχή, πραγματοποιώντας ρίψεις νερού στο όρος Πατέρας, όπου υπάρχει παρθένο πευκοδάσος χωρίς δασικούς δρόμους, με αποτέλεσμα η πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων να είναι περιορισμένη.

Τα δύο ρωσικά αεροσκάφη έρχονται να ενισχύσουν τα υπόλοιπα εναέρια μέσα. Στη φωτιά στα Βίλια επιχειρούν συνολικά 14 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev-200.

Μαίνεται η φωτιά στα Βίλια

Το πυροσβεστικό σύστημα TYFONAS-TYPHOON στη μεγάλη πυρκαγιά  των Βιλίων

Φωτιά στα Βίλια - Καίει σε τρία μέτωπα

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη σε τρία μέτωπα και καίει πευκοδάσος στους λόφους του όρους Πατέρας, στο τμήμα από Παλαιοχώρι, Άγιος Σωτήρας και Παλαιοκούνδουρα. Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες η κατάσταση παρουσιάζει βελτίωση σε σχέση με τη νύχτα και τις πρωινές ώρες.

Όπως ανέφεραν αρμόδιοι αξιωματικοί, δεν κινδυνεύει πλέον κάποιος οικισμός και η νέα εκκένωση έγινε ουσιαστικά γιατί δεν υπάρχουν δρόμοι για τη γρήγορη απομάκρυνση των κατοίκων, που λόγω των πυκνών καπνών υπήρχε το ενδεχόμενο να εγκλωβιστούν.

Φωτιά στα Βίλια: Συνεχείς οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα στο παρθένο δάσος στο όρος Πατέρας
Φωτιά στα Βίλια: Συνεχείς οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα στο παρθένο δάσος στο όρος Πατέρας © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Το ρωσικό μεγαθήριο «Ιλιούσιν» ρίχνει νερό στα Βίλια, καθώς μαίνεται η πυρκαγιά
Το ρωσικό μεγαθήριο «Ιλιούσιν» ρίχνει νερό στα Βίλια, καθώς μαίνεται η πυρκαγιά © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Το «στοίχημα» για την Πυροσβεστική είναι να προλάβουν οι ισχυρές δυνάμεις που επιχειρούν οποιαδήποτε μεγάλη αναζωπύρωση τις μεσημβρινές ώρες και μέχρι τις 18.00 που ανεβαίνει η θερμοκρασία και δημιουργεί κινδύνους για ταχύτερη εξάπλωση της πυρκαγιάς. Γι' αυτό αποφασίστηκε να επιχειρήσουν και τα δύο ρωσικά μεγαθήρια «Ιλιούσιν».

Σύμμαχος ο καιρός των πυροσβεστών στα Βίλια - Νέες αντιπυρικές ζώνες για τη φωτιά

Μέχρι στιγμής ευνοούν και οι καιρικές συνθήκες καθώς πνέουν ασθενείς άνεμοι, μέχρι 3 μποφόρ -εξέλιξη που δημιουργεί ελπίδες για οριοθέτηση της πυρκαγιάς εντός της ημέρας.

Σημειώνεται ότι το έργο της πυρόσβεσης συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης που βρίσκεται στο πεδίο, ενώ επιχειρούν και πολύ ισχυρές επίγειες δυνάμεις με τη συνδρομή του στρατού και μηχανημάτων έργου.

Καμένο σπίτι στα Βίλια από τη φωτιά
Καμένο σπίτι στα Βίλια από τη φωτιά © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Στάχτη και αποκαΐδια άφησε πίσω της η φωτιά στα Βίλια
Στάχτη και αποκαΐδια άφησε πίσω της η φωτιά στα Βίλια © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Οριοθετημένη η φωτιά στην Κερατέα

Εν τω μεταξύ, συνεχώς βελτιώνεται η κατάσταση με την πυρκαγιά στην Κερατέα, η οποία πλέον, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν έχει φλόγα και αντιμετωπίζονται μόνο κάποιες εστίες που καπνίζουν στην περίμετρο, η οποία επί της ουσίας έχει οροθετηθεί, αν και δεν έχει δοθεί επίσημα.

Τις μεσημβρινές ώρες κάνουν συνεχώς ρίψεις δύο ελικόπτερα, ενώ επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ