Ελλαδα

Νύχτα αγωνίας στα Βίλια - Μαίνεται η φωτιά στην Κερατέα (εικόνες)

Όλα τα νεότερα από τα πύρινα μέτωπα - Χρυσοχοΐδης: «Δύσκολο βράδυ»

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πυροσβέστες σε δασική πυρκαγιά - Δύσκολη νύχτα σε Βίλια και Κερατέα, καθώς η φωτιά μαίνεται
Πυροσβέστες σε δασική πυρκαγιά - Δύσκολη νύχτα σε Βίλια και Κερατέα, καθώς η φωτιά μαίνεται © EUROKINISSI

Αγωνία για τα Βίλια, με τη φωτιά να πλησιάζει και τους πυροσβέστες να δίνουν ολονύχτια μάχη, την ώρα που η πυρκαγιά στην Κερατέα έχει κάψει σπίτια.

Ολονύχτια είναι η επιχείρηση κατάσβεσης στα Βίλια, όπου η φωτιά παραμένει ανεξέλεγκτη, την ώρα που οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με τις φλόγες στην Κερατέα. Η εικόνα από το πύρινο μέτωπο στην Κερατέα είναι καλύτερη, ωστόσο προβληματίζουν οι αναζωπυρώσεις.

Οι φλόγες απειλούν τον ομώνυμο οικισμό στα Βίλια, καθώς η φωτιά έχει περάσει σε τμήμα του βουνού όπου υπάρχει πυκνό πευκοδάσος χωρίς δασικούς δρόμους.

Το μεγάλο μέτωπο κινήθηκε προς το όρος Πατέρα και έφθασε στις παρυφές του βουνού, όπου εκτείνεται ένα παρθένο παλιό δάσος. Οι ώρες είναι δύσκολες τόσο για την πυρκαγιά στα Βίλια όσο και για τη φωτιά στην Κερατέα. Τα εναέρια μέσα πραγματοποίησαν ρίψεις νερού μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας πριν αποχωρήσουν και μείνουν μόνο οι επίγειες δυνάμεις, οι οποίες καλούνται να ανακόψουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς. Τόσο στην Κερατέα όσο και στα Βίλια έχουν καεί σπίτια.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι άνεμοι ήταν ενισχυμένοι και κατά διαστήματα η έντασή τους έφθανε τα 6 μποφόρ -εξέλιξη που δυσκόλεψε τους πυροσβέστες. Και οι δύο φωτιές ξέσπασαν τη Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021 και πήραν μεγάλες διαστάσεις. Κρίθηκε απαραίτητη η προληπτική απομάκρυνση κατοίκων από τα σπίτια τους. Νέο μήνυμα για εκκένωση στα Βίλια εστάλη από το 112, το οποίο αφορά αυτήν τη φορά τους κατοίκους στον οικισμό Βενίζα. Οι κάτοικοι καλούνται να κατευθυνθούν προς τα Μέγαρα.

Μιλώντας για τη φωτιά σε Βίλια και Κερατέα ο Νίκος Χρυσοχοΐδης, έκανε λόγο για μια δύσκολη μάχη. Σημειώνεται ότι τα πύρινα μέτωπα σε Κερατέα και Βίλια είναι ορατά από δορυφόρο.

Μάχη με τις φλόγες στα Βίλια

Χρυσοχοΐδης για Βίλια: Ολονύχτια μάχη για να προστατευτεί ο οικισμός - Καλύτερη η εικόνα στην Κερατέα

Στην έκτακτη ενημέρωση για τις πυρκαγιές στην Αττική από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τόνισε ότι ενισχύονται οι προσπάθειες για τη διασφάλιση των οικισμών στα Βίλια και την αποφυγή επέκτασης της φωτιάς προς τον ομώνυμο οικισμό και τα χωριά Άγιος Γεώργιος και Παλαιοχώρι.

Αντίθετα, είναι βελτιωμένη -όπως είπε- η κατάσταση στην Κερατέα, με διάσπαρτες ενεργές εστίες, εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την οριοθέτησή της. Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι η Πυροσβεστική αντιμετώπισε το τελευταίο 24ωρο 45 νέες δασικές πυρκαγιές. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε την συνεργασία των πολιτών στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των μεγάλων πυρκαγιών και έκανε έκκληση σε όλους, για την ασφάλεια τους να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

«Μια ακόμη δύσκολη ημέρα με 45 νέες πυρκαγιές, ενώ σε όλη την επικράτεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν συνολικά 96 πυρκαγιές» τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης αρχίζοντας την ενημέρωση και πρόσθεσε: «Οι σημαντικότερες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σήμερα, στα Βίλια και στη Λαυρεωτική, είναι σε εξέλιξη». Όπως ενημέρωσε:

  • «Στη Λαυρεωτική, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 10:26 σε χαμηλή βλάστηση πλησίον του οικισμού Μαρκάτι. Με την βοήθεια των βόρειων ισχυρών ανέμων, που οι ριπές τους έφτασαν τα 7 bf, πήρε γρήγορα διαστάσεις και κινούμενη νότια κατευθύνθηκε σε οικισμούς. Γι' αυτό, μέσω του 112 αποστείλαμε 3 μηνύματα. Στις 11:30 για εκκένωση του οικισμού Μαρκάτι, στις 12:15 για τον οικισμό Συντερίνα και στις 12:40 για τον 'Αγιο Κωνσταντίνο. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν, 104 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 8 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις στην Λαυρεωτική, συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης. Αυτήν τη στιγμή η κατάσταση είναι βελτιωμένη με διάσπαρτες ενεργές καύσεις εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς και συνεχίζονται οι προσπάθειες για την οριοθέτησή της».

Κερατέα: Πυροσβέστες και εθελοντές στην οροφή σπιτιού ρίχνουν νερό στη φωτιά

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της ημέρας στην Κερατέα από τον καπνό, καθώς η φωτιά συνέχιζε να καίει

  • «Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 13:15 σε δασική έκταση νότια του οικισμού Βιλίων εξελίσσεται σε πυκνή δασική έκταση και κοντά σε οικισμούς χωρίς μέχρι στιγμής να απειλούνται άμεσα. Για προληπτικούς λόγους μέσω του 112 αποστείλαμε 5 μηνύματα. Στις 13:05 για εκκένωση των οικισμών Παλαιοχώρι και Άγιο Γεώργιο, στις 13:55 για τους οικισμούς Αγία Παρασκευή και Κρύο Πηγάδι, στις 15:05 και πάλι για τον οικισμό 'Αγιο Γεώργιο, στις 15:15 για το Μικρό και Μέγα Βαθυχώρι και στις 19:35 για την εκκένωση του οικισμού Βενίζα. Επιχειρούν 240 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 82 οχήματα. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 9 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. Αυτή τη στιγμή ενισχύονται οι προσπάθειες για την διασφάλιση των οικισμών και την αποφυγή επέκτασης της πυρκαγιάς προς την πόλη των Βιλίων και τους οικισμούς Αγίου Γεωργίου και Παλαιοχώρι» πρόσθεσε.

Ενημέρωση Μ. Χρυσοχοΐδη για τις πυρκαγιές

Φωτιές σε Κερατέα και Βίλια - Τα εναέρια μέσα και οι επίγειες δυνάμεις

Συνολικά στα Βίλια επιχείρησαν 9 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη, ενώ στην Κερατέα επιχείρησαν 8 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα μέχρι να δύσει ο ήλιος. Δύο ελικόπτερα στην Κερατέα ήταν από την Αεροπορία Στρατού και δύο από τη Ρωσία. Στα Βίλια, δύο ελικόπτερα ήταν από την Αεροπορία Στρατού.

Αναφορικά με τις επίγειες δυνάμεις, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στην Κερατέα συνεχίζουν να επιχειρούν:

  • 104 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων,
  • 40 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ,
  • το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Τις πυροσβεστικές δυνάμεις στην Κερατέα συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Η φωτιά στην Κερατέα καίει σπίτι
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Πυροσβέστες στην Κερατέα με τη μάνικα στο χέρι, αντιμέτωποι με τη μεγάλη φωτιά
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Στα Βίλια στην επιχείρηση κατάσβεσης επιχειρούν στο έδαφος όλη τη νύχτα οι ακόλουθες επίγειες δυνάμεις:

  • 240 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων (4) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων
  • 82 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ.
  • Μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν 143 πυροσβέστες και 46 οχήματα από την Πολωνία.

Στις αυλές των σπιτιών η φωτιά στην Κερατέα

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ