- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Κορωνοϊός: Σε επιφυλακή οι ειδικοί για την επιστροφή από τα νησιά
Τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν 5.000 και 10.000
Εκρηκτικός ο συνδυασμός νυχτερινής διασκέδασης με τους εορτασμούς του Δεκαπενταύγουστου, προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Ανησυχία επικρατεί στις υγειονομικές αρχές και την επιστημονική κοινότητα της χώρας για την μεγάλη επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές των πολιτών. Τόσο το επιδημικό φορτίο όσο και οι νοσηλείες παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, δημιουργώντας δυσοίωνες εκτιμήσεις για το φθινόπωρο.
Χθες, Σάββατο 14 Αυγούστου, οι νέες μολύνσεις παρέμειναν στα ύψη, αφού μέσα σε ένα 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 3.270 νέα κρούσματα. H Αττική εξακολουθεί να κατέχει την αρνητική πρωτιά, ενώ ανησυχητική παραμένει η κατάσταση στην Κρήτη με 392 κρούσματα και τις εντατικές το νησί να είναι πλέον γεμάτες.
Την ίδια στιγμή, τα νησιά της χώρας είναι πλέον ένα βήμα πριν από το «κόκκινο» λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, ενώ ήδη σε Ζάκυνθο, Χανιά και Ηράκλειο Κρήτης εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα.
Στην Κρήτη, μάλιστα, παρατηρείται έντονη πίεση στο σύστημα υγείας από το τέταρτο κύμα.
Για την αποτροπή μιας χειρότερης εξέλιξης, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή όσων επιστρέφουν από τις διακοπές τους να ελαχιστοποιήσουν για μία εβδομάδα τις επαφές τους και να κάνουν δύο αυτοδιαγνωστικά τεστ, δύο και πέντε ημέρες μετά το ταξίδι του γυρισμού.
Ηδη οι επιστήμονες προειδοποιούν για τον εκρηκτικό συνδυασμό νυχτερινής διασκέδασης με τους εορτασμούς του Δεκαπενταύγουστου.
Βασιλακόπουλος: Έχουμε χάσει νέους ανθρώπους
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Θ. Βασιλακόπουλος σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ: ανέφερε:
«Δυστυχώς δεν είναι όλοι εμβολιασμένοι γι’ αυτό χρειάζεται πολλή προσοχή», τόνισε και έκανε έκκληση να τηρούνται τα μέτρα και να τηρούνται οι αποστάσεις.
Επεσήμανε, δε, ότι η αυξητική πορεία δε μπορεί εύκολα να μεταστραφεί. «Έχουμε χάσει νέους ανθρώπους. Όλοι μας πρέπει να κατανοήσουμε ότι δε μπορούμε να πάρουμε τη ζωή μας πίσω και να ξεφαντώνουμε όπως θα θέλαμε αν δεν εμβολιαστούμε. Είναι στο χέρι μας να πάρουμε πίσω τις ζωές μας, αλλιώς δεν υπάρχει ασφαλείς τρόπος λειτουργίας της κοινωνίας και θα πηγαίνουμε συνεχώς σε αυξημένο αριθμός κρουσμάτων.»
Ανέφερε, επίσης, πως πέρσι χωρίς τα εμβόλια υπήρχε περισσότερος έλεγχος σε σχέση με φέτος που παρατηρείται χαλάρωση. Όπως είπε χαρακτηριστικά, είμαστε στη μέση του καλοκαιριού, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες και έχουμε τόσα πολλά κρούσματα.
Τέλος, επανέλαβε ότι οι νέοι βρίσκονται στο επίκεντρο της μετάλλαξης Δέλτα. «Αυτή τη στιγμή έχουμε 15 διασωληνωμένους κάτω των 39 ετών».
Καπράβελος: Τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν 5.000 και 10.000
Aπό την πλευρά του, ο κ. Νίκος Καπράβελος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», προειδοποίησε: «Με την επιστροφή όλων αυτών που είναι σε τουριστικές περιοχές τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν 5.000 και 10.000 και να δείτε νούμερα διασωληνωμένων και θανάτων που δεν τα έχουμε δει μέχρι τώρα».
Τέλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, η Αγγελική Δαμανάκη, πνευμονολόγος, στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, επισημαίνει: «Είναι κάτι που περιμέναμε, έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση των εισαγωγών. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύουμε 65 ασθενείς, εκ των οποίων 6 στη ΜΕΘ».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Δεκάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων
Δύο σεσημασμένοι κακοποιοί ταυτοποιήθηκαν από τη Δίωξη Εκβιαστών για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν
Αυξημένη κίνηση και καθυστερήσεις σε Κηφισό, Κηφισίας, Μεσογείων, Παραλιακή και βασικούς άξονες
Οι φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τα ουρλιαχτά νεαρής γυναίκας για τον αδελφό της που κινδύνευσε
Δείτε την αναλυτική πρόγνωση για σήμερα Παρασκευή
Κινητοποίηση του Δήμου Περάματος μετά την πυρκαγιά, με αιτήματα δεύτερη έξοδο διαφυγής και ασφάλεια
Καταγγελίες πολιτών για πολύωρη διακοπή ρεύματος και απουσία ενημέρωσης
Οι μεγαλύτερες τιμές καταγράφονται ήδη από τον Μεσοπόλεμο και τη δεκαετία του ’50
Στην ΕΣΗΕΑ την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2026 με χαιρετισμούς Παπανδρέου και Σαμαρά
Ιδιωτική χρηματοδότηση 4,7 εκατ. ευρώ για VCRS στα ΚΕΠΑΘΜ μετά την απόφαση Ελεγκτικού Συνεδρίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.