Ελλαδα

24ωρη απεργία σήμερα: Ποιοι συμμετέχουν - Τι ισχύει με τα ΜΜΜ

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια - Πού γίνονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Απεργία ΜΜΜ την Πέμπτη (10/6) για το εργασιακό νομοσχέδιο - Μόνο λεωφορεία στους δρόμους της Αθήνας
Απεργία ΜΜΜ την Πέμπτη (10/6) για το εργασιακό νομοσχέδιο - Μόνο λεωφορεία στους δρόμους της Αθήνας © EUROKINISSI/ΕΦΗ ΣΚΑΖΑ

Απεργιακό μπλακ άουτ για το εργασιακό νομοσχέδιο σήμερα Πέμπτη 10 Ιουνίου, με απεργία στα ΜΜΜ και στάση εργασίας στα λεωφορεία, και δεμένα τα πλοία στα λιμάνια.

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα σήμερα, Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021, καθώς ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ-ΕΚΑ έχουν εξαγγείλει 24ωρη πανελλαδική απεργία για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Χωρίς Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ μένει η πρωτεύουσα, ενώ χειρόφρενο τραβούν οι οδηγοί σε τρόλεϊ, τρένα και Προαστιακό.

Μόνο τα λεωφορεία θα βρίσκονται στους δρόμους, εξυπηρετώντας το επιβατικό κοινό. «Η Συνομοσπονδία εξαρχής έχει εκφράσει την έντονη διαφωνία της σχετικά με επίμαχες διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου, ένα νομοσχέδιο με νομοθετήματα τα οποία, εάν εφαρμοστούν, θα επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στην αγορά εργασίας, στη συλλογική αυτονομία, αλλά και στην κοινωνία» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Εξαιτίας της απεργίας της ΑΔΕΔΥ πρόκειται να υπολειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες, οι εφορίες, οι πολεοδομίες, οι δήμοι, οι νομαρχίες και τα υπουργεία. 

ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ ετοιμάζουν συλλαλητήριο στις 11.00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος με σύνθημα: «Με εξαθλιωμένους εργαζόμενους, ανάπτυξη δε γίνεται». Το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στις 10.00 στα Προπύλαια, με κεντρικό σύνθημα «Να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα».

Συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας για το εργασιακό νομοσχέδιο αναμένονται επίσης σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Λάρισα, Πάτρα και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Απεργία στα ΜΜΜ την Πέμπτη (10/6) - Πώς κινούνται τα λεωφορεία

Οι συρμοί στα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, Ηλεκτρικός και Τραμ) παραμένουν ακινητοποιημένοι την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021. Στα λεωφορεία οι εργαζόμενοι συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία με στάση εργασίας. Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, τα λεωφορεία θα κινούνται 09.00 - 21.00 λόγω της στάσης εργασίας που προκήρυξε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ. Οι πολίτες που σκοπεύουν να μετακινηθούν με λεωφορεία, θα πρέπει να υπολογίσουν και τον χρόνο που απαιτείται, προκειμένου τα οχήματα να αποσυρθούν και να βγουν από τα αμαξοστάσια, καθώς και για να φθάσουν στις αφετηρίες των γραμμών.

«Τα Σωματεία Εργαζομένων ΣΤΑ.ΣΥ. ενώνοντας τη φωνή τους και τις δυνάμεις τους με όλους τους εργαζόμενους και τα Συνδικάτα, συμμετέχουν στην πανελλαδική 24ωρη απεργία στις 10 Ιουνίου 2021, καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει, όπως υποστηρίζουν, το αντεργατικό - αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο που οδηγεί στην καταστρατήγηση του 8ωρου, στην υπονόμευση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων και στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, της ίδιας της απεργίας» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Απεργία στον Ηλεκτρικό την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021
Απεργία στον Ηλεκτρικό την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 © EUROKINISSI/ΕΦΗ ΣΚΑΖΑ

Και προσθέτουν: «Οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ απεργούν και διαδηλώνουν ενάντια:

  • Στην κατάργηση του 8ώρου,
  • Στις ατομικές συμβάσεις εργασίας,
  • Στην κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας,
  • Στην αποδυνάμωση της απεργίας,
  • Στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων,
  • Στην κατάργηση του ν.1264 και στην επίθεση στα συνδικάτα».

Με προσωπικό ασφαλείας τα λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη

Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργεί την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021, ο ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που εξήγγειλαν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ-ΕΚΘ.

Σημειώνεται ότι τα ΚΤΕΛ εξυπηρετούν κανονικά το κοινό. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, Σερρών, Κιλκίς και Χαλκιδικής εκτελούν δρομολόγια σε 31 περιαστικές γραμμές του ΟΑΣΘ, ενώ κανονικά διεξάγονται και τα υπεραστικά δρομολόγια.

Χωρίς τρένα και Προαστικό την Πέμπτη (10/6) - Συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη πανελλαδική απεργία

Ακινητοποιημένοι παραμένουν καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού. Η κινητοποίηση αυτή επηρεάζει και σειρά δρομολογίων την Τετάρτη και την Παρασκευή.

Προαστιακός - Ακινητοποιημένοι οι συρμοί την Πέμπτη 10 Ιουνίου λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας για το εργασιακό νομοσχέδιο
Προαστιακός - Ακινητοποιημένοι οι συρμοί την Πέμπτη 10 Ιουνίου λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας για το εργασιακό νομοσχέδιο © EPA/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Απεργία στην ΠΝΟ - Δεμένα τα πλοία

Επίσης, δεμένα παραμένουν τα πλοία την Πέμπτη 10 Ιουνίου, καθώς τα 13 ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας πραγματοποιούν 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση για το εργασιακό νομοσχέδιο. Η απεργία ξεκινά στις 00.01 και θα διαρκέσει έως τις 24.00 της ίδιας ημέρας.

«Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την κατάργηση του οκταώρου και την παραπέρα συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων επιβάλλουν τη δυναμική και συντονισμένη αντίδραση όλων των συνδικαλιστικών οργάνων. Τα σωματεία μας συντονίζουν τη δράση τους από κοινού και μεταφέρουν μαζί με όλο το εργατικό κίνημα την εικοσιτετράωρη πανελλαδική μας απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στις 10 Ιουνίου 2021» επισημαίνεται στην ανακοίνωση από την Πανελλήνια Ενωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού.

Σημειώνεται ότι το Πρωτοδικείο Πειραιά έκρινε παράνομη την απεργία των ναυτεργατών, με τα σωματεία να ξεκαθαρίζουν ότι η κινητοποίηση θα γίνει κανονικά.

Πανελλαδική απεργία για το εργασιακό νομοσχέδιο - Ποιοι άλλοι μετέχουν στις κινητοποιήσεις

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν επίσης καθηγητές και δάσκαλοι, το προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ, καθώς και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

24ωρη απεργία κατά του νέου εργασιακού νομοσχεδίου

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ