Ελλαδα

Ρεκόρ εμβολιασμών στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Εμβολιασμός με δύο δόσεις: Ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο στην Ελλάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
covid-19_statistika_dedomena_emvoliasmoy.jpg

Ο εμβολιασμός στην Ελλάδα ανεβάζει ταχύτητα, καθώς οι πλήρως εμβολιασμένοι (δύο δόσεις) ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο.

Ξεκάθαρη επιτάχυνση παρουσιάζει ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα. Η επιχείρηση «Ελευθερία» ανεβάζει ακόμα μεγαλύτερους ρυθμούς, με ρεκόρ εμβολιασμών να καταγράφεται το τελευταίο 24ωρο.

Σημειώνεται ότι στη live ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο Βασίλης Κικίλιας είπε πως θα υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους τους ενήλικες στις αρχές Ιουνίου.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, οι εμβολιασμοί με δύο δόσεις ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο την Τετάρτη 5 Μαΐου 2021, την ώρα που τα ραντεβού για εμβόλιο κατά του κορωνοϊού γίνονται όλο και περισσότερα. Ειδικότερα, με τους 108.576 εμβολιασμούς που έγιναν το τελευταίο 24ωρο, οι πλήρως εμβολιασμοί (σ.σ. έχουν κάνει και τις δύο δόσεις από εμβόλιο για τον κορωνοϊό) ανέρχονται σε 1.037.129. Από την έναρξη του προγράμματος «Ελευθερία» για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού που στόχο έχει να δημιουργηθεί το πολυπόθητο «τείχος ανοσίας», έχουν γίνει 3.309.788 εμβολιασμοί.

Τα διαθέσιμα εμβόλια στην Ελλάδα είναι των Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson (σ.σ. μονοδοσικό). Μιλώντας για το εμβόλιο Johnson & Johnson η Μαρία Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι προσφέρει υψηλή προστασία από σοβαρή νόσηση. Σημειώνεται ότι στη δημοσιότητα έχουν δοθεί και στοιχεία για πιθανά συμπτώματα και παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό με Pfizer και AstraZeneca.

Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν στη live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για τον εμβολιασμό, στόχος του προγράμματος «Ελευθερία» είναι στο τέλος Μαΐου να έχουν διενεργηθεί 5,4 εκατ. εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού. Ειδικότερα, προβλέπεται ως το τέλος του μήνα να έχουν κάνει την πρώτη δόση 3,5 εκατ. πολίτες (ποσοστό 33%) και περίπου 2 εκατ. και με τις δύο δόσεις (ποσοστό 18%).

Ρεκόρ εμβολιασμών το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα - Ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο οι πλήρως εμβολιασμένοι (σ.σ. δύο δόσεις)

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Ανεβάζει ταχύτητα ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα με ρεκόρ εμβολιασμών το τελευταίο 24ωρο | 05.05.2021

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.093 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 924 στην Αττική, την Τετάρτη 5 Μαΐου 2021. Οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ είναι 765 και το 𝑅𝑡 στην Ελλάδα στο 0,96.

Εμβολιασμός για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα - Τα στοιχεία ανά ηλικιακή ομάδα

Κατά τη διάρκεια της live ενημέρωσης ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας και Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους παρέθεσε στοιχεία για την πορεία του εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα. Ειδικότερα:

  • Από την ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών έχουν κλειστεί 354.000 ραντεβού για εμβολιασμό, που αφορούν 177.000 πολίτες. Ήδη, 65.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί. Ο κ. Θεμιστοκλέους εκτίμησε ότι η πλειονότητα αυτής της ηλικιακής ομάδας θα έχει εμβολιαστεί έως τα μέσα Μαΐου.
  • Από την ηλιακή ομάδα 40-44 ετών έχουν κλειστεί 235.000 ραντεβού που αντιστοιχούν σε 117.750 πολίτες και έχουν ήδη εμβολιαστεί 31.000 πολίτες. Η πλειονότητα αυτής της ηλικιακής ομάδας θα έχει εμβολιαστεί μέσα στις επόμενες 10 με 15 μέρες, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους.
  • Για την ηλιακή ομάδα 45-49 ετών έχουν κλειστεί 250.000 ραντεβού και έχουν μέχρι σήμερα εμβολιαστεί 3.112 πολίτες.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών το 53% έχει εμβολιαστεί με μία δόση και φτάνει το 67% μαζί με τα ραντεβού.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 65-69 ετών το 40% έχει εμβολιαστεί και το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 74% αν προστεθούν και τα ραντεβού.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 70-74 ετών το 58% έχει εμβολιαστεί και το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 74% αν προστεθούν και τα ραντεβού, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 75-79 ετών, που όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, έχει την καλύτερη συμμετοχή, το 73% έχει εμβολιαστεί και το ποσοστό ανέρχεται στο 80% αν προστεθούν και τα ραντεβού.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 80-84 ετών το 63% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και το ποσοστό ανέρχεται στο 68% αν προστεθούν και τα ραντεβού.
  • Στους πολίτες άνω των 85 ετών, το 63% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 68% αν προστεθούν και τα ραντεβού.

Εμβολιασμός και ανοσία - Τι είπε η Μαρία Θεοδωρίδου

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα πρώτα ευρήματα για την ανοσία και το πόσο διαρκεί όταν γίνει ο εμβολιασμός με εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Αφού έκανε λόγο για ένα «χαρμόσυνο μήνυμα που έστειλαν οι 30ρηδες» με αποτέλεσμα «η σελίδα των εμβολιασμών να γυρίσει με την ενθουσιώδη συμμετοχή τους», υπογράμμισε ότι «τους πρώτους 3 μήνες είναι εξαιρετικά σπάνια η επαναλοίμωξη, ενώ μελέτες μιλούν για 6 και 9 μήνες προστασίας».

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της η κα Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό.

Εμβολιασμός - Κορωνοϊός: Η Μαρία Θεοδωρίδου κάλεσε τους πολίτες να μην προχωρούν σε έλεγχο αντισωμάτων μετά το εμβόλιο
Εμβολιασμός - Κορωνοϊός: Η Μαρία Θεοδωρίδου κάλεσε τους πολίτες να μην προχωρούν σε έλεγχο αντισωμάτων μετά το εμβόλιο © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Αρκετοί πολίτες διακατέχονται από την αγωνία αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και σπεύδουν να κάνουν εξέταση αντισωμάτων και μπορεί το αποτέλεσμα να είναι αρνητικό, το οποίο έχει πολλές ερμηνείες και αυτό εντείνει τη δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

Και τόνισε ότι ο προσδιορισμός των αντισωμάτων είναι σημαντικός για την επιδημιολογική επιτήρηση «αλλά περιορισμένης σπουδαιότητας σε ατομικό επίπεδο».

Εμβολιασμός και έκκληση Κικίλια στους πολίτες να εμβολιαστούν

«Είναι εμφανές ότι παρόλο που υπάρχει βελτίωση στα στοιχεία, η νόσος είναι ακόμα εδώ. Είμαι υποχρεωμένος να συστήσω μεγάλη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε τα βήματα ελευθερίας το ένα μετά το άλλο, ώστε να περιφρουρήσουμε τη δημόσια υγεία. Παρουσιάζεται μικρή πτώση στα κρούσματα, αλλά η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 ετών. Ο δείκτης θετικότητας είναι στο 4,6%» ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας.

Και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να επιταχύνουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού. Χρειάζεται μάσκες, αποστάσεις, υγιεινή των χεριών και αντισηπτικά. Πρέπει να προσέχουμε πολύ στους κλειστούς χώρους, στα μαγαζιά, στα σούπερ μάρκετ, στις δημόσιες υπηρεσίες, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Να διαφυλάξουμε την προσπάθεια που έχουμε κάνει όλοι. Πρέπει όλοι μαζί, στην εστίαση, στο λιανεμπόριο, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, να τηρούμε τα μέτρα».

 

 

«Υπάρχει αισιοδοξία. Όταν ξεκινήσαμε με 50 εμβολιασμούς υγειονομικών την ημέρα και σήμερα θα φτάσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς σε μία ημέρα και ξεπερνάμε το ένα εκατ. εμβολιασμένους και με τις δύο δόσεις. Μέσα στον Μάιο θα κάνουμε 2,3 εκατ. εμβολιασμούς και θα έχουμε φτάσει συνολικά τα 5 εκατ. εμβολιασμούς. Αρχές Ιουλίου, εφόσον έρθουν τα προγραμματισμένα εμβόλια, να μπορούν όλοι οι ενήλικες να εμβολιαστούν» τόνισε ακόμη.

«Συνιστώ σε όλους τους πολίτες, να μιλήσουμε με τις οικογένειες εκείνων που έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ, ή που έχασαν ανθρώπους τους. Αυτή η πανδημία έχει αφήσει σκληρό αποτύπωμα» σημείωσε ο κ. Κικίλιας, μιλώντας για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ