Ελλαδα

Σύψας: Θα ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα όπου αυτό χρειαστεί

«Βλέπω τον συνωστισμό αυτές τις ημέρες, ελπίζω οι συνέπειες να μην είναι τέτοιες που να μας αναγκάσουν να πάρουμε σκληρά μέτρα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αστυνομία
Αστυνομία πραγματοποιεί ελέγχους στην Αθήνα © EUROKINISSI

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να υπάρξει αυστηρό lockdown σε περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο», ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας.

Ακόμα πιο αυστηρά μέτρα είναι διατεθειμένη να πάρει η κυβέρνηση σε όποιες περιοχές είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένες σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, Νίκο Σύψα.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην κατάσταση στη Δυτική Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές που παραμένουν στο «κόκκινο», ο κ. Σύψας τόνισε ότι κάθε απόφαση που λαμβάνεται στηρίζεται σε επιδημιολογικά δεδομένα.

«Στη Δυτική Αττική έχει μια κάμψη στα κρούσματα, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει, γι' αυτό συνεχίζεται το σκληρό lockdown. Το Λεκανοπέδιο Αττικής γενικότερα παρακολουθείται πολύ στενά» υπογράμμισε.

Επίσης, επεσήμανε, πως στην Κάλυμνο υπήρξε ένα κοινωνικό γεγονός και έγινε διασπορά του ιού. «Δυστυχώς ο κόσμος μερικές φορές κάνει του κεφαλιού του» σχολίασε, σημειώνοντας ότι «υπάρχει πρόβλημα σε κάποιες περιοχές».

Ακόμα, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει λόγος για ιδιαίτερη παρέμβαση», επισήμανε ότι παρακολουθούμε τις περιοχές αυτές και αν χρειαστεί να δράσουμε θα δράσουμε προκαταβολικά».

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, περιοχές στις οποίες το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό είναι:

  • H Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας.
  • O δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας.
  • O δήμος Περιστερίου.
  • O δήμος Ιλίου-Αχαρνών.
  • Ο δήμος Φυλής.
  • Η Κάλυμνος.
  • Ο δήμος Ασπροπύργου.
  • Ο δήμος Ελευσίνας.
  • Ο δήμος Κοζάνης. 
  • Ο Δήμος Εορδαίας.
  • Ο Δήμος Βοΐου.

«Δεν υπάρχει περιοχή στην Ελλάδα που να είναι άνοση. Σε μια εβδομάδα τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν, είμαστε σε εύθραυστη ισορροπία. Οπουδήποτε μπορεί να γίνει έκρηξη. Εμείς θέλουμε να δράσουμε προκαταβολικά όπου χρειαστεί» τόνισε ο κ. Σύψας.

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων αλλά και τη γενικότερη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, ο κ. Σύψας ανέφερε ότι «δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να εισηγηθούμε να ανοίξουν τα σχολεία ή το λιανεμπόριο, και σε μια βδομάδα να τα ξανακλείσουμε. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι πριν κάνουμε κάποια εισήγηση στην κυβέρνηση για άνοιγμα».

«Περιμένουμε να δούμε και ποια θα είναι η επίπτωση των γιορτών. Βλέπω τον συνωστισμό αυτές τις ημέρες, ελπίζω οι συνέπειες να μην είναι τέτοιες που να μας αναγκάσουν να πάρουμε σκληρά μέτρα. Είμαστε ένα χρόνο σε πανδημία και ο κόσμος έχει κουραστεί. Ένα σκληρό lockdown ίσως φέρει την έκρηξη του κόσμου. Προσπαθούμε οι εισηγήσεις μας να έχουν μια ισορροπία και να βρούμε τη χρυσή τομή» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε, η επιτροπή ήταν ομόφωνη στο ότι θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία. Ξεκαθάρισε όμως ότι «δεν ξέρουμε την επίδραση των εορτών στην επιδημία και δεν θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία και να τα ξανακλείσουμε».

«Γι' αυτό», όπως είπε, «αποφασίσαμε ότι θα περιμένουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα αμέσως μετά τις γιορτές και θα κάνουμε εισηγήσεις στην κυβέρνηση για τα σχολεία. Θα μιλήσουμε ξανά πριν τα Θεοφάνεια».

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, στην επιτροπή ήρθε η υπουργός Παιδείας και μας παρουσίασε ένα σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων που περιλαμβάνει testing παιδιών και δασκάλων. Είναι ένα ασφαλές σχέδιο.

«Το πότε, όμως θα γίνει το άνοιγμα θα αποφασιστεί μετά την Πρωτοχρονιά. Δεν έχουμε ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις. Η επιτροπή αποτελείται από 31 επιστήμονες και κάνουμε σύνθεση απόψεων για να καταλήξουμε στη βέλτιστη λύση» σχολίασε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ