Ελλαδα

Συνεδριάζουν οι πρυτάνεις για «πανεπιστημιακή αστυνομία»

Έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
panepistimioupoli.jpg
Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου© EUROKINISSI

Έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων για να συζητήσουν το ζήτημα της «πανεπιστημιακής αστυνομίας» που θέλει να δημιουργήσει το υπουργείο Παιδείας

Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το μεσημέρι η Σύνοδος των Πρυτάνεων ύστερα από αίτημα της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως προκειμένου να συζητηθούν τα μέτρα αντιμετώπισης για τη βία στα Πανεπιστήμια.

Η ΠΟΣΔΕΠ, το συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστημιακών, έχει ανακοινώσει ότι συμφωνεί με τη φύλαξη των πανεπιστημίων ωστόσο θέλει το Ειδικό Σώμα να υπάγεται στις πρυτανικές αρχές και όχι στην Αστυνομία.

Η υπουργός Παιδείας αναμένεται να παρουσιάσει στους Πρυτάνεις πρόταση για τη θεσμοθέτηση βάσης για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ και θα ζητήσει την πρόταση των Πρυτάνεων από την τακτική Σύνοδο, οι εργασίες της οποίας θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή.

Για τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.) για την ασφάλεια των Πανεπιστημίων, την ελεγχόμενη είσοδο και την ενίσχυση του Ποινικού Δικαίου θα συζητήσουν σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με τους πρυτάνεις σε Σύνοδο.

Το Ειδικό Σώμα θα φυλάσσει τα κτίρια και τις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, θα έχει προανακριτικά καθήκοντα και θα κάνει συλλήψεις, αν διαπράττονται αδικήματα. Το σχέδιο που θα συζητηθεί στη Σύνοδο προβλέπει ότι η φύλαξη των Πανεπιστημίων θα γίνεται με κάρτα εισόδου και στην περίπτωση μεγάλων κάμπους που είναι πάρκα διέλευσης κοινού αυτά να παραμείνουν ανοιχτά και η φύλαξη με την είσοδο με κάρτα εισόδου να γίνεται στα κτίρια. Το νέο Σώμα θα φορά στολή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προκειμένου να είναι ευδιάκριτοι στον χώρο του Πανεπιστημίου, ωστόσο θα είναι διαφορετική από τις στολές των υπολοίπων αστυνομικών, ενδεχομένως και με διαφορά στο χρώμα, όπως προκρίνεται έως στιγμής.

Το Σώμα των ειδικά εκπαιδευμένων αστυνομικών θα υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στην ΕΛ.ΑΣ. Το νέο σώμα θα έχει την έδρα του εντός των πανεπιστημίων και θα έχει εποπτεία σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ