Ελλαδα

Κορωνοϊός: Οι λοιμωξιολόγοι λένε «όχι» στο άνοιγμα λιανεμπορίου

Τι θα γίνει με τα κομμωτήρια - Πότε ανακοινώνονται οι αποφάσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα με μάσκα για τον κορωνοϊό διασχίζει πεζόδρομο στο κέντρο της Αθήνας εν μέσω lockdown
Γυναίκα με μάσκα για τον κορωνοϊό διασχίζει πεζόδρομο στο κέντρο της Αθήνας εν μέσω lockdown © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν στην κυβέρνηση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο στις 14 Δεκεμβρίου, καθώς το δεύτερο κύμα κορωνοϊού επιμένει.

Οι λοιμωξιολόγοι δεν συμφωνούν να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 14 Δεκεμβρίου 2020, καθώς η μείωση των κρουσμάτων και η πίεση στο Σύστημα Υγείας δεν ήταν η αναμενόμενη εν μέσω lockdown. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συσκέψεις με κυβερνητικά στελέχη.

Οι λοιμωξιολόγοι εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι ενδεχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω διασπορά του ιού στον γενικό πληθυσμό. Με αυτά τα δεδομένα, δεν αποκλείεται την ερχόμενη εβδομάδα να ανοίξουν μόνο τα κομμωτήρια. Και για αυτές, πάντως, τις επιχειρήσεις υπάρχει προβληματισμός, καθώς είναι δύσκολο να τηρηθούν οι αποστάσεις, ενώ σε κάθε περίπτωση η χρήση μάσκας τόσο για εργαζόμενους όσο και για πελάτες θα είναι υποχρεωτική.

«Πιστεύω ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος διασποράς και στα κομμωτήρια, γιατί ερχόμαστε σε πολύ κοντινή επαφή, είναι αδύνατον να κρατηθεί η απόσταση των δύο μέτρων» είχε αναφέρει σε πρόσφατη τοποθέτησή της η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ανακοινώσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και το πότε αυτό τελικά θα γίνει, αναμένονται την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020 ή το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020 το αργότερο.

Μέχρι στιγμής οι πρώτες επιχειρήσεις που άνοιξαν μετά την επιβολή του δεύτερου lockdown για τον κορωνοϊό είναι τα εποχιακά καταστήματα με χριστουγεννιάτικα είδη, τα οποία υποδέχτηκαν τους πρώτους πελάτες τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου. 

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.677 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Στις ΜΕΘ βρίσκονται 578 διασωληνωμένοι, εκ των οποίων οι 14 ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18 - 39 ετών. Το τελευταίο 24ωρο οι νεκροί έφθασαν τους 95. Από τα 1.677 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, τα 365 επιβεβαιώθηκαν στην Αττική και τα 317 στη Θεσσαλονίκη.

Από τους 578 διασωληνωμένους οι 14 ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών
Από τους 578 διασωληνωμένους οι 14 ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών © eody.gov.gr

Τρίτη στον ημερήσιο απολογισμό μολύνσεων Covid-19 η Λάρισα με 103 νέα κρούσματα κορωνοϊού και ακολουθεί ο Έβρος με 57. Την πρώτη 5άδα κλείνει η Πέλλα με 55 και ακολουθεί η Ξάνθη στην 6η θέση με 53 νέες μολύνσεις Covid-19.

Διάγραμμα του ΕΟΔΥ που δείχνει την αύξηση των νεκρών από κορωνοϊό στην Ελλάδα | 09.12.2020
Διάγραμμα του ΕΟΔΥ που δείχνει την αύξηση των νεκρών από κορωνοϊό στην Ελλάδα | 09.12.2020 © eody.gov.gr

Δυστυχώς, το τελευταίο 24ωρο -όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα- 95 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα έχουν φθάσει στις 3.289. Οι 1.312 (39,9%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: «Καμπανάκι» Κικίλια για 9 περιοχές της χώρας - Στο «κόκκινο» οι ΜΕΘ

Ενδεικτικό της διαμορφωθείσας κατάστασης με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα είναι τα λόγια του Βασίλη Κικίλια.

Κατά τη διάρκεια της live ενημέρωσης για την πανδημία Covid-19 στην Ελλάδα και την κατάσταση στις ΜΕΘ, ο υπουργός Υγείας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για 8 νομούς της χώρας και για τη Δυτική Αττική. Αφού ξεκαθάρισε ότι υπάρχει ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων στη Δυτική Αττική, ανέφερε ότι η κάλυψη στις κλίνες ΜΕΘ πανελλαδικά έχει φθάσει το 83%, με την πληρότητα στην Αττική να αγγίζει το 77% και στη Θεσσαλονίκη το 95%.

«Η κατάσταση είναι ανησυχητική στη Δυτική Αττική, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία τις τελευταίες τρεις ημέρες είναι περίπου ίσες με τα εξιτήρια, ενώ τα περισσότερα νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους παρατηρούνται στους νομούς Πιερίας, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Φλώρινας» ανέφερε ο κ. Κικίλιας, υπογραμμίζοντας ότι έπειτα από 5 εβδομάδες lockdown η θετικότητα του ιού παραμένει αυξητική.

Και προειδοποίησε ότι πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα κατά τις ημέρες των γιορτών τα Χριστούγεννα, διαφορετικά τα πράγματα θα γίνουν εξαιρετικά δύσκολα για το Σύστημα Υγείας.

Στους 578 οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό στις ΜΕΘ
Στους 578 οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό στις ΜΕΘ © athensvoice.gr/koronoios

«Με αυτά τα ημερήσια κρούσματα, προτεραιοποιούμε σαν κοινωνία το μήνυμα των Χριστουγέννων ή υπερτερεί η ατομική αίσθηση της αντίληψής μας για τα πράγματα; Είμαστε μια κοινωνία αλληλεγγύης;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Υγείας.

Και πρόσθεσε: «Έχουμε συναίσθηση ότι έχουμε 578 διασωληνωμένους στα νοσοκομεία; Η κινητικότητα έχει επιδείξει μικρή αυξητική τάση, παρά το lockdown. Το ερώτημα που τίθεται, και είναι απλό και σκληρό, είναι το πού νοσηλεύει κανείς τους συμπολίτες του, πού μπορεί να βρει ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας, αν δυσκολέψουν τα πράγματα».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ