Ελλαδα

Γαργαλιάνος: Η αποφόρτιση του συστήματος μπορεί να πάρει 10 μέρες

«Θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο παραμονής στο εστιατόριο κατόπιν ραντεβού»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από νοσοκομείο
Στιγμιότυπο από νοσοκομείο © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Παναγιώτης Γαργαλιάνος: Τι δήλωσε για τη μείωση του R, το άνοιγμα των σχολείων και το συγκεκριμένο ωράριο στην εστίαση.

O πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμωξιολόγων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, μίλησε στον ΣΚΑΪ για τη σημασία της μείωσης του R που βρίσκεται κάτω από το 1, αλλά και για το χρόνο αποφόρτισης του συστήματος. 

Όπως ανέφερε ο κ. Γαργαλιάνος, μέχρι την Παρασκευή θα ξέρουμε πως έχουν εξελιχθεί τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι. «Το R0 έχει μεγάλη σημασία αλλά από την στιγμή που πέφτει ο ρυθμός αναπαραγωγής μέχρι να εισπράξουμε λιγότερους θανάτους, νοσηλείες, διασωληνωμένους  περνάει ένα χρονικό διάστημα και σήμερα που μιλάμε μπαίνουν άνθρωποι στο νοσοκομείο και αυτοί μπορεί να διασωληνωθούν, που σημαίνει ότι η αποφόρτιση του συστήματος μπορεί να πάρει και 10 ημέρες ακόμα.»

Παράλληλα, δήλωσε πως υπάρχει μία σχετική βελτίωση, όμως, το ΕΣΥ πιέζεται ακόμη. «Επομένως ναι μεν είναι μια αισιόδοξη νότα αλλά δεν μπορούμε ακόμα να μιλάμε για οτιδήποτε χωρίς να δούμε να αποσυμπιέζεται το σύστημα σε σημαντικό βαθμό»

Ο κ. Γαργαλιάνος αναφέρθηκε και στο άνοιγμα των σχολείων, όπου όπως υποστήριξε αναμένονται στοιχεία που αφορούν την κινητικότητα γύρω από τα δημοτικά σχολεία, που ήταν και ο λόγος για το κλείσιμό τους. «Αν δούμε ότι είναι ικανοποιητικά θα ξεκινήσουν όσον τον δυνατόν συντομότερα».  Όπως πρόσθεσε ο ίδιος θα γίνει σύγκριση των στοιχειών πριν το lockdown και μετά το lockdown.

Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στο άνοιγμα της εστίασης επεσήμανε πως αν ανοίξει θα ανοίξει με αυστηρούς κανόνες ενώ πρότεινε ένα νέο τρόπο ανοίγματος: «Επιτέλους ας κάνουμε κάτι που κάνουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο παραμονής στο εστιατόριο κατόπιν ραντεβού αυτό θα δείχνει την κινητικότητα και θα έχουν κέρδος οι καταστηματάρχες ενώ θα υπάρχει και μεγαλύτερη ασφάλεια» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ειδήσεις Βραδινό Δελτίο | Π. Γαργαλιάνος: Αποφόρτιση του συστήματος μετά από 10 μέρες | 30/11/2020

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ