Ελλαδα

Πανελλαδικές 2020: Εισαγωγή σε ΑΕΙ σχεδόν με λευκή κόλλα

Μαθηματικός με μέσο όρο βαθμολογίας 3 και φυσικός με 5 σε αντίστοιχα τμήματα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πανελλαδικές εξετάσεις
Πανελλαδικές εξετάσεις © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Συνολικά γύρω στα 25.000 άτομα θα μπουν στα ΑΕΙ με βαθμούς κάτω από τη βαθμολογική βάση

Η σχολή με τη χαμηλότερη βάση εισαγωγής, στις Πανελλαδικές του 2020, είναι το τμήμα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου «Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος» στο Καρπενήσι με βάση εισαγωγής τα 625 μόρια. 

Τρία τμήματα δέχονται εισακτέους φέτος με μόρια κάτω των 1.000 και συγκεκριμένα τα τμήματα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στο Καρπενήσι με βάση τα 625 μόρια, Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής στο Μεσολόγγι με βάση 875 και Περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο με βάση 900 μόρια.

Κατά τα άλλα, μαθηματικό με βάση 3.125 μόρια (λίγο περισσότερο δηλαδή από το 3 κάτω από τη βάση) θα έχουμε φέτος στο Μαθηματικό τμήμα της Σάμου και φυσικό με βάση 5.800 μόρια στο Φυσικό τμήμα της Καβάλας, σε μια ιστορική πτώση των καθηγητικών σχολών της χώρας.

Βάσεις εισαγωγής ΓΕΛ ΝΕΟ-ΗΜΕΡΗΣΙΑ - ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2020

Συνολικά γύρω στα 25.000 άτομα θα μπουν στα ΑΕΙ με βαθμούς κάτω από τη βαθμολογική βάση (σε 184 τμήματα), ενώ στο 2ο επιστημονικό πεδίο εισάγοντα όλοι.

Τμήματα με βάση κάτω του... 1.000

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό, είναι το γεγονός ότι φέτος τρία τμήματα έχουν βάση κάτων των 1.000 μορίων. Πρόκειτα για τα τμήματα:

- Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με έδρα στο Καρπενήσι. Βάση εισαγωγής 2020: 625.

- Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής, του Πανεπιστημίου Πατρών, με έδρα το Μεσολόγγι. Πτώση: Βάση εισαγωγής 2020: 875.

- Περιβάλλοντος, του Ιόνιου Πανεπιστημίου, με έδρα τη Ζάκυνθο. Βάση εισαγωγής 2020: 900.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πέρσι, η χαμηλότερη βάση εισαγωγής ήταν 4.016 (Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, στη Θεσσαλονίκη).

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος 81.413 υποψήφιοι, ενώ το 2019 εισήχθησαν 80.696.

Η κ. Κεραμέως έδωσε στη δημοσιότητα επιπλέον στατιστικά στοιχεία των φετινών Πανελλαδικών πέραν του ποσοστού των επιτυχόντων. Αναλυτικότερα, όπως είπε, εκ των υποψηφίων που πέτυχαν στις φετινές Πανελλαδικές, το 53,39% είναι κορίτσια και το 46,61% είναι αγόρια. Επίσης, στην πρώτη τους προτίμηση πέρασε το 22,14% των υποψηφίων.

Σε γενικές γραμμές, η. κ. Κεραμέως ανέφερε ότι σημειώθηκε πτώση των βάσεων στις ανθρωπιστικές, τις ιατρικές και τις θετικές σπουδές, ενώ στις οικονομικές υπήρξε άνοδος της τάξεως περίπου του 20%.

Επίσης, όπως ανέφερε η υπουργός, το 42% των τμημάτων έχει βάση εισαγωγής κάτω των 10.000 μορίων, για όσους έδωσαν με το νέο σύστημα από τα ΓΕΛ, με το αντίστοιχο ποσοστό τμημάτων για όσους έδωσαν με το νέο σύστημα από τα ΕΠΑΛ να είναι στο 30%. Γενικότερα, όπως είπε η υπουργός, το 32% των υποψηφίων των ΓΕΛ είχε επιτυχία με λιγότερα από 10.000 μόρια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ είναι 25%.

Όπως επΙσήμανε η κ. Κεραμέως, η πτώση των βάσεων (νέο σύστημα) οφείλεται, πρώτον, στην απουσία συντελεστών βαρύτητας, που συνεπάγεται ότι όλα τα μαθήματα είναι ισοβαρή στη διαμόρφωση των μορίων και , δεύτερον, στο γεγονός ότι για πρώτη φορά φέτος συνεξετάστηκαν τα μαθήματα της Έκθεσης και της Λογοτεχνίας και υπήρξαν χαμηλά αποτελέσματα.

Πίνακας με τα στατιστικά των επιτυχόντων

panelladikes-pinakas.jpg

 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ