Ελλαδα

Νέα πνοή με τον Αυτοκινητόδρομο Ε65

Λεπτό προς λεπτό οι εργασίες για το Νότιο τμήμα, το οποίο θα παραδοθεί στο τέλος του 2021

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέα πνοή με τον Αυτοκινητόδρομο Ε65

Έργο στρατηγικής σημασίας ο Αυτοκινητόδρομος Ε65, με τις εργασίες του Νότιου τμήματος να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την κατασκευή του Νότιου τμήματος του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65), ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας μας, ο σχεδιασμός του οποίου βασίζεται σε σύγχρονα εθνικά και ευρωπαϊκά πρότυπα.

Πρόκειται για το τμήμα από την ένωση με τον αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε. (στο 203ο χλμ.) έως και τον Ανισόπεδο Κόμβο Ξυνιάδας (32,5ο χλμ. Αυτοκινητοδρόμου Ε65), το οποίο αναμένεται να παραδοθεί σε κυκλοφορία στο τέλος του 2021, αλλάζοντας σημαντικά το τοπίο της μετακίνησης, με τα οφέλη που συνεπάγονται τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

dji_0119.jpg

Δείτε το βίντεο των έργων στα 3 συνολικά εργοτάξια

«Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας – Ε65», Ιούλιος 2020

Η πρόοδος του έργου σε αριθμούς

- H συνολική πρόοδος κατασκευής ξεπερνά το 48,8%, ενώ από την αρχή του έργου έως και το 19 χλμ. έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι εργασίες ασφαλτόστρωσης. 

- Στη δίδυμη σήραγγα Όθρυος έχει ολοκληρωθεί η διάνοιξη και η προσωρινή αντιστήριξη σε 2,5 χλμ. από το σύνολο των 3 χλμ. μήκους.

- Οι γέφυρες και τα διάφορα τεχνικά παρουσιάζουν πρόοδο της τάξεως του 61,7%, τα ασφαλτικά οδοστρώματα 38,7% και οι χωματουργικές εργασίες 51,7%.

- Η συνολική διάρκεια κατασκευής του Νότιου Τμήματος είναι 36 μήνες και η παράδοση σε κυκλοφορία αναμένεται στα τέλη του 2021

dji_0066.jpg

Τα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά

 • Συνολικό μήκος: 32,5 χλμ.
 • 1 δίδυμη Σήραγγα συνολικού μήκους περίπου 3 χλμ., ανά κλάδο
 • 15 Γέφυρες
 • 5 Άνω & 6 Κάτω Διαβάσεις
 • 1 αμφίπλευρος Χώρος Στάθμευσης & Ανάπαυσης (Parking & WC)
 • 62 Κιβωτοειδείς Οχετοί και Διαβάσεις Πανίδας
 • 3 Ανισόπεδοι Κόμβοι (Λαμίας, Καρπενησίου, Ξυνιάδας)  & 2 Ημικόμβοι (Ανθήλης και Α.Θ.Ε.)
 • 1 αμφίπλευρος Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Λιανοκλάδι)
 • 1 Μετωπικός Σταθμός Διοδίων (Καρπενήσι)
 • 1 Κέντρο Ελέγχου & Συντήρησης (Λιανοκλάδι)
 • 1 Κτήριο Τροχαίας (Λιανοκλάδι)

dji_0179.jpg

Ο στρατηγικής σημασίας Αυτοκινητόδρομος Ε65

Τη μελέτη, το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη λειτουργία, την εκμετάλλευση και τη συντήρηση του έργου Παραχώρησης «Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος – Ε65», συνολικά 238 χλμ., έχει αναλάβει η Κεντρική Οδός. Ο αυτοκινητόδρομος Ε65 διαθέτει την αναγκαία χωρητικότητα ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου 2 λωρίδων κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και διασχίζει τον κάμπο της Φθιώτιδας, την οροσειρά της Όρθρυος, το Θεσσαλικό κάμπο και τον Πηνειό ποταμό περνώντας πλησίον των πόλεων Καρδίτσας, Τρικάλων, Καλαμπάκας μέχρι τους πρόποδες των Αντιχασίων, τον Ίωνα ποταμό και την οροσειρά των Χασίων για να ενωθεί τελικά με την Εγνατία Οδό στο Δρυμό της Πίνδου. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα εθνικά έργα με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για την ανάπτυξη της χώρας και της Περιφέρειας. Κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου σε νέα χάραξη και επί της ουσίας συνδέει την Ανατολική με την Δυτική Ελλάδα. Ο σχεδιασμός του βασίζεται σε σύγχρονα εθνικά και ευρωπαϊκά πρότυπα, με σεβασμό προς το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, στοχεύοντας στην ασφάλεια και άνεση των χρηστών και στην εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής εξοικονόμησης χρόνου και καυσίμων.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.