Ελλαδα

Άρση μέτρων: Άνοιξαν οι εκκλησίες σήμερα Κυριακή 17 Μαΐου 2020

Με αντισηπτικά και αποστάσεις μεταξύ των πιστών, οι οποίοι πήγαν να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία - Δείτε τις πρώτες εικόνες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άνοιξαν οι εκκλησίες σήμερα, Κυριακή 17 Μαΐου 2020
Άνοιξαν οι εκκλησίες σήμερα, Κυριακή 17 Μαΐου 2020/© EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Οι εκκλησίες άνοιξαν σήμερα, Κυριακή 17 Μαΐου 2020, με πιστούς να πηγαίνουν να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία - Αντισηπτικά και αποστάσεις - Οι πρώτες εικόνες.

Τις πόρτες τους άνοιξαν οι εκκλησίες σήμερα, Κυριακή 17 Μαΐου 2020, καθώς συνεχίζεται η σταδιακή άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Οι πιστοί πήγαν να παρακολουθήσουν για πρώτη φορά έπειτα από δύο μήνες τη Θεία Λειτουργία, με τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας να εφαρμόζονται στις περισσότερες περιπτώσεις.

Έτσι στις εκκλησίες και τους ιερούς ναούς υπάρχουν αντισηπτικά, ενώ οι πιστοί -στις περισσότερες περιπτώσεις- τηρούν τις αποστάσεις μεταξύ τους. Παράλληλα, πολλές καρέκλες έχουν αφαιρεθεί, προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει σύσταση από το Υπουργείο Υγείας για χρήσης μάσκας, χωρίς όμως να είναι υποχρεωτική. Σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που καθόρισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος σε εγκύκλιο που εξέδωσε, η προσέλευση των πιστών στις κοινές λατρευτικές συναντήσεις γίνεται με βάση τους όρους που έθεσε η ειδική επιστημονική επιτροπή για την πανδημία του κορωνοϊού, με σκοπό τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

Άνοιξαν οι εκκλησίες σήμερα, Κυριακή 17 Μαΐου 2020: Άτομο στην είσοδο έβαζε αντισηπτικό στους πιστούς
Άνοιξαν οι εκκλησίες σήμερα, Κυριακή 17 Μαΐου 2020: Άτομο στην είσοδο έβαζε αντισηπτικό στους πιστούς/© EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

«Οφείλουμε ως εκκλησιαστικό σώμα να εφαρμόσουμε επ’ ακριβώς και αυτές τις συστάσεις» τονίζει χαρακτηριστικά.

Άνοιξαν οι εκκλησίες σήμερα Κυριακή 17 Μαΐου 2020 - Τα νέα μέτρα προστασίας

Σημειώνεται ότι με ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας - Θρησκευμάτων και Υγείας που θα ισχύσει έως και 5 Ιουνίου 2020, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ.

Έτσι, για παράδειγμα, σε έναν χώρο λατρείας επιφανείας 300 τ.μ. ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων είναι 30. Επιπλέον, οι παρευρισκόμενοι πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο αντίστοιχος μέγιστος αριθμός είναι 50.

Άνοιξαν οι εκκλησίες σήμερα, Κυριακή 17 Μαΐου 2020 - Αραιωμένες καρέκλες και αποστάσεις μεταξύ των πιστών
Άνοιξαν οι εκκλησίες σήμερα, Κυριακή 17 Μαΐου 2020 - Αραιωμένες καρέκλες και αποστάσεις μεταξύ των πιστών/© EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Τα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας που πρέπει να τηρούνται, αφορούν μεταξύ άλλων τη σύσταση για χρήση μάσκας, την υποχρεωτική χρήση αντισηπτικού για την υγιεινή των χεριών και το συχνό καθαρισμό των επιφανειών.

Άνοιξαν οι εκκλησίες σήμερα, Κυριακή 17 Μαΐου 2020 - Συχνός ο καθαρισμός των εικόνων
Άνοιξαν οι εκκλησίες σήμερα, Κυριακή 17 Μαΐου 2020 - Συχνός ο καθαρισμός των εικόνων/© EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Αναλυτικότερα, από σήμερα, Κυριακή 17 Μαΐου 2020, στην είσοδο των ναών υπάρχει ένα σύστημα ελεγχόμενης αναμονής πιστών. Επιπλέον:

  • Το πρόσωπο που ελέγχει στην είσοδο, όπου υπάρχουν αντισηπτικά, φοράει μάσκα και γάντια.
  • Ανοιχτά είναι τα μεγάφωνα τις ώρες της Θείας Λειτουργίας, με πολλές εκκλησίες να τα χρησιμοποιούν.
  • Τελούνται περισσότερες Θείες Λειτουργίες όπου υπάρχει η δυνατότητα για να μην υπάρξει συνωστισμός των πιστών.
  • Ο φυσικός εξαερισμός των ναών είναι υποχρεωτικός.
  • Γίνεται συχνή και σχολαστική καθαριότητα.
  • Τα Ιερά Μυστήρια τελούνται εντός του ναού, ενώ δεν γίνονται μυστήρια σε ιδιωτικούς ναούς.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ