Ελλαδα

Δεν θα χυθεί το γάλα

Συμβιβαστική λύση με βελτιώσεις στην αρχική συμφωνία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
64199-129103.jpg

Το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά σε βελτιώσεις στην αρχική συμφωνία για το ζήτημα του γάλακτος, τις οποίες φέρεται να έχει δεχθεί η τρόικα, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε εκτόνωση της κρίσης που ανησυχεί την κυβέρνηση, πριν το πολυνομοσχέδιο φθάσει προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, με την έγκριση των εκπροσώπων των δανειστών στην αγορά θα διατίθενται δύο κατηγορίες γάλακτος: το παστεριωμένο με την υποκατηγορία «γάλα ημέρας» και το «υψηλής θερμικής επεξεργασίας» μεγαλύτερης διάρκειας. Στη συσκευασία του δεύτερου τύπου γάλακτος θα υπάρχει σχετική επισήμανση για την κατανάλωσή του ανάλογα με την ημερομηνία παστερίωσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος χαρακτήρισε κατ' αρχήν θετικό το γεγονός πως υπάρχει βούληση για την αναδιαμόρφωση της ρύθμισης για το γάλα. Ωστόσο, έκανε ορισμένες παρατηρήσεις, τις οποίες -όπως είπε- δεν μπορούμε να αγνοούμε.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρακόπουλο, «το γάλα ημέρας αποκτά νόημα αν έχει διάρκεια ζωής έως πέντε ημέρες και μπορεί έτσι να φτάσει στα μεγάλα αστικά κέντρα». «Άλλωστε», πρόσθεσε, «το γάλα που υφίσταται την πιο ήπια θερμική επεξεργασία έχει εκ των πραγμάτων διάρκεια ζωής πέντε ημέρες». «Για ποιο λόγο, λοιπόν, να περιοριστεί η διάρκεια ζωής του;», διερωτήθηκε.

Για την κατάργηση του όρου «φρέσκο» είπε ότι σε κάθε περίπτωση το παστεριωμένο γάλα δεν είναι απεριόριστης διάρκειας. Στην Ελλάδα έχει οριστεί στις πέντε ημέρες, με περιθώριο αύξησης μια μέρας αρκεί να διατηρείται η «ψυκτική αλυσίδα», καθώς το γάλα συλλέγεται από πολλά διάσπαρτα σημεία της χώρας και διακινείται μέχρι την «ΕΒΓΑ της γειτονιάς». Τον αναπληρωτή υπουργό βρίσκει σύμφωνο ο χαρακτηρισμός «υψηλής θερμικής επεξεργασίας» για το γάλα μεγαλύτερης διάρκειας, καθώς υποστηρίζει ότι ο χαρακτηρισμός «γάλα υψηλής παστερίωσης» δημιουργεί σε πολλούς καταναλωτές την ψευδαίσθηση υψηλότερης ποιότητας, ενώ είναι γνωστό ότι όσο υψηλότερη θερμική επεξεργασία υφίσταται το γάλα τόσο υποβαθμίζονται τα θρεπτικά του συστατικά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.