Ελλαδα

Έκαψαν την αποθήκη αλληλεγγύης στη Χίο;

Η Τζένη Καλιπόζη, εκπαιδευτικός σε δύο δημοτικά στη Χίο και ενεργό μέλος πρωτοβουλίας κατοίκων, μιλά για το περιστατικό εν αναμονή του επίσημου πορίσματος

4669-35224.jpg
Τάκης Σκριβάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
apothiki_1.jpg
© Τζένη Καλιπόζη

Η εκπαιδευτικός Τζένη Καλιπόζη μιλά για την πυρκαγιά σε αποθήκη αλληλεγγύης στη Χίο.

«Εμπρησμός στην αποθήκη αλληλεγγύης στη Χίο». Πόρισμα επίσημο δεν έχει βγει ακόμη, βέβαια, το γεγονός συνέβη τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, αλλά οι ενδείξεις εκεί οδηγούν και η ουσία είναι ότι η αποθήκη κάηκε ολοσχερώς. Την είχαν δημιουργήσει στις αρχές του 2015 κάτοικοι της Χίου, μαζεύοντας ρούχα, παπούτσια, καροτσάκια για παιδιά, είδη υγιεινής, για τους πρόσφυγες και μετανάστες, για το γηροκομείο του νησιού, τις φυλακές, το ψυχιατρείο, τη μαιευτική κλινική. Η Τζένη Καλιπόζη, εκπαιδευτικός σε δύο δημοτικά στη Χίο και ενεργό μέλος αυτής της πρωτοβουλίας κατοίκων, περιγράφει στην ATHENS VOICE τι έγινε.

Τι συνέβη σήμερα; Τι έγινε;  
Νωρίς το πρωί διάβασα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε τοπικά μέσα ότι κάηκε μια αποθήκη στη Χίο. Όταν είδα τις φωτογραφίες κατάλαβα ότι ήταν η δική μας αποθήκη. Μάλιστα, στον πάνω όροφο έμενε ο ιδιοκτήτης του κτιρίου με τη γυναίκα του, οι οποίοι κινδύνευσαν.

Πείτε μας δυο λόγια για την αποθήκη.
Όταν ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια, το 2015, ήμασταν μόνο ντόπιοι. Συγκεντρώναμε ρούχα, παπούτσια, καρότσια για παιδιά, είδη υγιεινής, και τα μοιράζαμε εμείς οι ίδιοι στα camps που υπήρχαν γύρω από την πόλη. Όταν δημιουργήθηκε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ΒΙΑΛ αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε με ξένες οργανώσεις, να τους δίνουμε δηλαδή τα είδη που συγκεντρώναμε προκειμένου να τα μοιράζουν εκείνοι, γιατί στο κέντρο δεν μπορεί να μπει οποιοσδήποτε. Επίσης, δίναμε πράγματα στα κρατητήρια της Χίου, στις φυλακές, στο γηροκομείο, στο ψυχιατρικό τμήμα του νοσοκομείου, στη μαιευτική κλινική.

Ήταν εμπρησμός;
Από μια πρώτη ανεπίσημη ενημέρωση που είχαμε, οι ενδείξεις αυτό λένε, ότι ήταν εμπρησμός. Σίγουροι, όμως, θα είμαστε όταν βγει το επίσημο πόρισμα. Στο χώρο, άλλωστε, ούτε ρεύμα δεν υπήρχε, κι εμείς το πρωί πηγαίναμε, δεν μπορούσε να πιάσει φωτιά από μόνη της.

Τι κλίμα επικρατεί στη Χίο απέναντι στους αλληλέγγυους;
Είναι κάπως επιθετικό, υπάρχει μια αντιπάθεια. Δεν ξέρω τι νομίζουν μερικοί, ότι στηρίζουμε τους πρόσφυγες εναντίον των Ελλήνων, ότι θέλουμε να κάνουμε κακό στη χώρα μας, δεν ξέρω πώς το βλέπουν.

Ο κόσμος που ασχολείται με την αλληλεγγύη είναι αρκετός;
Θα έλεγα ότι έχει μειωθεί. Είναι πολλοί που βλέπουν θετικά τέτοιες προσπάθειες, που γράφουν για παράδειγμα τη γνώμη τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσοι όμως ασχολούνται ενεργά είναι λίγοι.

Διαβάζουμε ότι κάποιοι κάτοικοι έχουν αποκλείσει το δρόμο προς τη ΒΙΑΛ. Τι συμβαίνει εκεί;
Ναι, είναι κάποιοι κάτοικοι από τους Χαλκειούς, οι οποίοι έχουνε κλείσει το δρόμο. Απ’ ό,τι μάθαμε, με το ζόρι άφησαν γύρω στις 12.30 να περάσει η τροφοδοσία, μέχρι τότε οι «φιλοξενούμενοι» δεν είχαν φαγητό και νερό. Έχουν αποκλείσει το δρόμο για να μη μεταφερθούν στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ οι άνθρωποι που αφίχθησαν αυτές τις ημέρες στο νησί και δεν αφήνουν κανέναν να περάσει, ούτε τους εργαζόμενους στην υπηρεσία ασύλου.

Γράψατε στα social media ότι η αλληλεγγύη στη Χίο δέχτηκε σήμερα ένα μεγάλο πλήγμα.
Oι περισσότερες δωρεές στην αποθήκη ήταν από ντόπιους κατοίκους που θέλησαν να βοηθήσουν καταπονημένους ανθρώπoυς. Πώς είναι δυνατόν να μας επιτίθενται επειδή απλά βοηθάμε φτωχούς ανθρώπους και παιδιά; Εάν δεν βρεθούν οι ένοχοι θα περάσει το μήνυμα ότι η αλληλεγγύη τιμωρείται. Αυτό για μας είναι τραγικό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ