- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Παντρεύτηκες; Δεν χρειάζεται να πας στην Εφορία για να το δηλώσεις
Τι αλλάζει και για όσους χωρίζουν ή υπογράφουν σύμφωνο συμβίωσης
Νέα δεδομένα: Δήλωση γάμου, διαζυγίου ή συμφώνου συμβίωσης χωρίς επίσκεψη στην Εφορία.
Δεν είναι απαραίτητη πλέον η επίσκεψη στην Εφορία για τους φορολογούμενους που παντρεύονται, χωρίζουν ή υπογράφουν σύμφωνο συμβίωσης. Μέχρι σήμερα, λόγω της επιτυχούς διασύνδεσης του Φορολογικού Μητρώου της ΑΑΔΕ με το Μητρώο Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών έχουν γίνει 7.100 αυτόματες ενημερώσεις στο Φορολογικό Μητρώο για ληξιαρχικά γεγονότα, που εγγράφηκαν στα Ληξιαρχεία από τις αρχές Δεκεμβρίου 2019, εξοικονομώντας χρόνο για τους φορολογούμενους και διοικητικό κόστος για την ΑΑΔΕ.
Πρόκειται για τα ληξιαρχικά γεγονότα γάμου, διαζυγίου, της σύναψης και της λύσης συμφώνου συμβίωσης, για τα οποία οι πολίτες δεν χρειάζεται πλέον να επισκεφθούν την Δ.Ο.Υ τους για την υποβολή δήλωσης μεταβολής στο Φορολογικό Μητρώο, καθώς αυτό ενημερώνεται αυτόματα, μέσω διασύνδεσης με το Μητρώο Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών.
Η διασύνδεση λειτουργεί με την άντληση των στοιχείων των ληξιαρχικών γεγονότων γάμου, λύσης γάμου, σύναψης ή λύσης συμφώνου συμβίωσης από το Μητρώο Πολιτών. Ειδικότερα μέσω της διασύνδεσης ενημερώνονται άμεσα τα στοιχεία του Φορολογικού Μητρώου, που αφορούν στην οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου και στα στοιχεία σχέσης του (είδος σχέσης, ημερομηνία γάμου, λύσης γάμου, σύναψης ή λύσης συμφώνου συμβίωσης, κατά περίπτωση). Για μεταβολές, που καταχωρήθηκαν αυτόματα στα στοιχεία του, ο φορολογούμενος πρέπει να αναμένει ενημέρωση με μήνυμα μέσω TAXISnet την επόμενη Τρίτη της εβδομάδας, που συνέβη το ληξιαρχικό γεγονός. Για παράδειγμα, στην περίτπωση γάμου, που θα καταχωρηθεί στο Ληξιαρχείο την εβδομάδα 22/02 - 28/02 η αυτόματη ενημέρωση του Φορολογικού Μητρώου θα γίνει την Τρίτη 03/03.
Οπως εξηγούν πηγές της ΑΑΔΕ ο φορολογούμενος δεν θα λάβει μήνυμα μέσω TAXISnet μόνο στην περίπτωση που, εξαιτίας προβλημάτων στην ταυτοποίηση των δεδομένων, δεν ενημερωθεί αυτόματα το Φορολογικό Μητρώο ως προς τα ανωτέρω στοιχεία.Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οφείλει να μεταβεί στη Δ.Ο.Υ. για να υποβάλλει τη σχετική δήλωση και τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά.
Στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η αυτόματη ενημέρωση, είτε γιατί είχε προηγηθεί άλλος γάμος/ διαζύγιο, που δεν είχε δηλωθεί, είτε γιατί είχε δηλωθεί με διαφορετική ημερομηνία της τρέχουσας ενημέρωσης, είτε γιατί δεν ταυτοποιήθηκαν τα προσωπικά στοιχεία του φορολογούμενου με αυτά του Μητρώου Πολιτών, η Α.Α.Δ.Ε. θα προβαίνει σε έλεγχο του φυσικού αρχείου και, σε περίπτωση λανθασμένης καταχώρησης, αυτή θα διορθώνεται, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η ενημέρωση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βελτιώνεται το σκηνικό - O υδράργυρος θα αγγίξει τους 28 βαθμούς στα ηπειρωτικά
Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για τα μέτρα προληπτικής πυροπροστασίας
Η ιστορία ενός σταθμού που όλοι περιμένουν να μεταφερθεί, αλλά που εξακολουθεί να μένει εκεί όπου τον ξέρουν όλοι
Χιλιάδες μαθητές διεκδικούν μια θέση - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία
Αναλυτικά οι τροποποιήσεις στις Γραμμές 6 και 7 έως τις 30 Απριλίου
Αστάθεια σε Κρήτη και Δωδεκάνησα - Φυσιολογικές θερμοκρασίες στην υπόλοιπη Ελλάδα
Πότε θα τη δούμε στον ανοιξιάτικο ουρανό
Η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα έχει δημιουργήσει αναστάτωση στην περιοχή
Ένα παγκοσμίου βεληνεκούς έργο που ενσωματώνει τη σύγχρονη τεχνολογία
Για ποια πάρκα πρόκειται
Αύριο η επίσκεψη από Μητσοτάκη - Μακρόν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.