- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο αντικαπνιστικός «εξαφάνισε» τους καπνιστές
Στο 75% των χώρων που ελέχθησαν δεν βρέθηκαν παραβάτες
Οι έλεγχοι της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας διαπιστώνουν ότι ο κόσμος σέβεται και εφαρμόζει τον αντικαπνιστικό νόμο που τέθηκε σε ισχύ στις 19 Νοεμβρίου.
Από τις 19 Νοεμβρίου έχει τεθεί σε ισχύ για άλλη μια φορά ο αντικαπνιστικός νόμος, αλλά πλέον τα στοιχεία δείχνουν ότι ο νόμος εφαρμόζεται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, ελέγχθηκαν 568 χώροι - εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, παιδότοποι, ίντερνετ καφέ, κυλικεία θεάτρων, νυχτερινά κέντρα- σε 28 πόλεις όλης της επικράτειας, από κλιμάκια των ΕΑΔ- ΕΛΑΣ.
Ο κατάλογος των πόλεων όπου διενεργήθηκαν έλεγχοι είναι ο εξής: Δ. Αθηναίων (Κολωνάκι, Πλ. Αγίας Ειρήνης ,Μοναστηράκι ), Νέα Ιωνία, Μαρούσι, Κηφισιά, Νέα Σμύρνη, Καισαριανή, Πειραιάς, Περιστέρι (κέντρο και Μπουρνάζι), Λεωφ. Συγγρού, Λεωφ. Πειραιώς, Δ. Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα, Λάρισα, Βόλος, Φάρσαλα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Πρέβεζα, Ναύπακτος, Αγρίνιο, Πάτρα, Ρίο, Πύργος, Τρίπολη, Καλαμάτα, Άργος, Ναύπλιο, Ηράκλειο, Χανιά.
Στους περισσότερους χώρους οι έλεγχοι δεν διαπίστωσαν παραβάσεις. Ειδικότερα, στο 75% των περιπτώσεων δεν καταγράφηκε καμία παράβαση. Σε 142 περιπτώσεις όμως καταγράφηκαν παραβάσεις, όπως το κάπνισμα από θαμώνες αλλά και η μη σήμανση, η ύπαρξη σταχτοδοχείων κοκ. Συνολικά, επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 21 φυσικά πρόσωπα (καπνίζοντες) γιατί κάπνιζαν σε χώρο που δεν επιτρέπονταν – το ύψος των προστίμων είναι 2.100 ευρώ. Πρόστιμα ύψους 48.000 ευρώ επιβλήθηκαν και στους υπευθύνους των ελεγχόμενων χώρων.
Από το σύνολο των 230 επιχειρήσεων που ελέγχτηκαν, στο 49% των περιπτώσεων οι υποδειχθέντες από τους υπευθύνους ως εξωτερικοί χώροι ενέπιπταν στους περιορισμούς του αντικαπνιστικού νόμου καθώς ήταν στεγασμένοι και περίκλειστοι. Στο 59 % διαπιστώθηκε είτε πλήρης απουσία είτε ελλιπής σήμανση για την απαγόρευση του καπνίσματος. Στο 35 % των καταστημάτων διαπιστώθηκε απουσία μέτρων αποτροπής του καπνίσματος (κυρίως ύπαρξη σταχτοδοχείων).
«Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, η ετοιμότητα του ελεγκτικού μηχανισμού, αλλά πάνω απ’ όλα η συμμετοχή των πολιτών κατέδειξαν, πως η ελληνική κοινωνία ωριμάζει και υποστηρίζει ενεργά τις πρωτοβουλίες ενάντια στις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος» διαπιστώνει ο διοικητής της Αρχής, κ. Άγγελος Μπίνης. «Οι πολίτες αγκάλιασαν την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας αναγνωρίζοντας τον θετικό αντίκτυπο αυτής της προσπάθειας στην καθημερινότητα. Η προστασία της δημόσιας υγείας, η διασφάλιση της ισότιμης λειτουργίας των επιχειρήσεων, η βελτίωση της κοινωνικής ευεξίας και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της χώρας και ειδικότερα του δικαιώματος των νέων, των εγκύων, των μητέρων, των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων να απολαμβάνουν την βόλτα τους απαλλαγμένοι από τις δυσάρεστες συνέπειες του παθητικού καπνίσματος είναι μόνο λίγα από τα οφέλη του αντικαπνιστικού νόμου» καταλήγει.
Πόσο χρησιμοποιείται η γραμμή 1142
Από τις 20 Νοεμβρίου τέθηκε σε λειτουργία και η τηλεφωνική γραμμή 1142, με πολλαπλό ρόλο, να ενημερώνει για τον αντικαπνιστικό νόμο, να δέχεται καταγγελίες, να κατευθύνει μέσα στο σύστημα υγείας τους καπνιστές που επιθυμούν να κόψουν το κάπνισμα.
Συνολικά μέχρι τώρα η γραμμή 1142 έχει δεχθεί 7.392 κλήσεις. Περίπου οι μισές από αυτές αφορούσαν καταγγελίες για χώρους όπου παρά την αντικαπνιστική νομοθεσία, τα σύννεφα του καπνού είναι πυκνά.
Ειδικότερα, έγιναν 3.207 καταγγελίες (ποσοστό 43,38% των κλήσεων). Περίπου 2 στις 10 τηλεφωνικές κλήσεις είχαν ως περιεχόμενο την αναζήτηση γενικών πληροφοριών για τον αντικαπνιστικό νόμο – στη γλώσσα των αριθμών πρόκειται για 1.741 κλήσεις, ποσοστό 23,55% των κλήσεων. Μικρό παραμένει ακόμη το ποσοστό εκείνων που τηλεφωνούν αναζητώντας βοήθεια για διακοπή καπνίσματος: υποβλήθηκαν 472 αιτήματα βοήθειας για διακοπή καπνίσματος (ποσοστό 6,39% επί των κλήσεων). Σε 975 τηλεφωνήματα οι πολίτες έκλεισαν τη γραμμή πριν συνομιλήσουν με εκπρόσωπο (13,19%), 438 κλήσεις δεν ολοκληρώθηκαν (5,93%) και σε 559 κλήσεις το θέμα δεν αφορούσε κάτι από τα προαναφερθέντα (7,56%).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πάνω από 200 κλήσεις στην Πυροσβεστική
Ζημιές και σε παρκαρισμένα οχήματα
Η πυρκαγιά αντιμετωπίστηκε άμεσα με τη συνδρομή ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων
Νέες βροχοπτώσεις το βράδυ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής
Στα 40.2 mm το ύψος βροχής στο Παλαιοχώρι Φθιώτιδας
Ο Γιώργος και ο Ανδρέας δύο εκ των τεσσάρων τιμητικά προσκεκλημένων
Τα έντονα καιρικά φαινόμα προκάλεσαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση
«Η εκτόνωση του φαινομένου θα είναι γρήγορη», δήλωσε ο μετεωρολόγος
Σημαντικά προβλήματα έχει προκαλέσει το ισχυρό μπουρίνι που πλήττει πολλές περιοχές της χώρας
Κατέρρευσε σκαλωσιά στον Πειραιά λόγω των ανέμων - Διεκόπη η κυκλοφορία του Τραμ
Ισχυρή καταιγίδα πλήττει αυτή την ώρα το λεκανοπέδιο - Πόσα θα διαρκέσει
Από τον καύσωνα στις καταιγίδες
Οι εικόνες μετά το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου
Ο ασθενής νοσηλεύεται με πολυοργανική ανεπάρκεια στο νοσοκομείο του νησιού
Ο Γιώργος Ξυλούρης αντιμετωπίζει νέες κατηγορίες - Δικάζεται και για απείθεια στην πρώτη κλήση του
Μετά την ανακοίνωση της ΕΚΕ για τον πόλεμο στη Γάζα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου ανακοίνωσε την αποχώρησή του, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζονται αρχές επιστημονικής αμεροληψίας και δεοντολογίας
Στο σημείο επιχειρεί ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής
Πώς ο 44χρονος στην Άνδρο την εξαπάτησε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.