Ελλαδα

Ανταπόκριση από την Καλαμάτα: Ποιοι σκότωσαν το 5G;

Και ένα όνομα που σίγουρα θα ξανακούσουμε: Θεόδωρος Μέτσης

thanasis_lagos.jpg
Θανάσης Λαγός
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gettyimages-1173351195.jpg
Διαμαρτυρία κατά του 5G στη Χάγη © Nacho Calonge / Getty Images/ Ideal Image

5G στην Καλαμάτα και όλη η ιστορία ενός «κινήματος» που πέτυχε χάρη στην απλή αναλογική και τις «στειρώσεις».

Από την εποχή που ο Γιώργος Καματερός θεράπευε τον καρκίνο με νερό μέχρι την απόφαση που έλαβε πριν από λίγες μέρες το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας για το δίκτυο 5G, έχουν περάσει 43 ολόκληρα χρόνια. Όπως αποδεικνύεται, όμως, όχι μόνο υπάρχουν ακόμα πολίτες που πιστεύουν ό,τι να ’ναι, αλλά μπορούν πλέον, ελέω απλής αναλογικής, να καθορίσουν και την απόφαση ενός αιρετού οργάνου για ένα θέμα εθνικής σημασίας, όπως είναι η ανάπτυξη των δικτύων 5G.

Συγκεκριμένα, όπως αποδείχθηκε τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, ένας μεγάλος αριθμός πολιτών πιστεύει τη θεωρία του δρ. Θεόδωρου Μέτση, σύμφωνα με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ υπάρχει σχέδιο στείρωσης των Καλαματιανών με ακτινοβολία, προκειμένου να αλλάξει η δημογραφική σύνθεση της πόλης με την παράλληλη εγκατάσταση μεταναστών.

O κ. Μέτσης (ο οποίος δεν είναι Καλαματιανός) ήταν και ο κύριος ομιλητής σε εκδήλωση που είχε γίνει στην Καλαμάτα τον Αύγουστο και στην οποία παρέστησαν, απευθύνοντας χαιρετισμό, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες» Μανώλης Μάκαρης και η οικολόγος περιφερειακή σύμβουλος Δήμητρα Λυμπεροπούλου. Ο κ. Μάκαρης είναι γιατρός, είχε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία και ένα φεγγάρι «φλέρταρε» με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Δικηγόροι που μίλησαν στη συνεδρίαση της Δευτέρας είπαν ότι έχουν συγκεντρώσει 5.000 υπογραφές για τη διακοπή των δοκιμών του 5G.

Πολλοί από αυτούς τους οπαδούς του κ. Μέτση ήταν και στο καλαματιανό ακροατήριο του Αρτέμη Σώρρα, όταν εκείνος υποσχόταν να σώσει την ελληνική οικονομία. Σε κάθε περίπτωση, οι εν δυνάμει ψήφοι των οπαδών του κ. Μέτση δεν αφήνουν ασυγκίνητους τους περισσότερους από τους δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι τη Δευτέρα το βράδυ ψήφισαν την απόφαση διακοπής των δοκιμών για το δίκτυο 5G.

Έτσι κι αλλιώς, εξαιτίας της απλής αναλογικής, οι ευκαιριακές συμμαχίες στο Δημοτικό Συμβούλιο και οι υπερβολές υπό την πίεση του όχλου και των «συλλογικοτήτων» είναι στην ημερήσια διάταξη. Ο νεοδημοκράτης δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος διαθέτει μόνο 9 συμβούλους στο 41μελές Συμβούλιο της Καλαμάτας. Για να λάβει αποφάσεις χρειάζεται να συμμαχεί άλλοτε με τις άλλες 2 παρατάξεις που προέρχονται από τους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας και άλλοτε με τις 4 παρατάξεις της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς. Αν στο παζλ προστεθούν οι συμβουλοι του ΚΚΕ και ο πρώην χρυσαυγίτης Δημήτρης Κουκούτσης, γίνεται άμεσα κατανοητός ο κατακερματισμός της ισχύος του βουλευόμενου οργάνου.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Ας πάρουμε όμως τα γεγονότα από την αρχή. Όλα ξεκίνησαν στις 9 Σεπτεμβρίου 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση για την εγκατάσταση δικτύου 5G στην πόλη της Καλαμάτας, μεταξύ του τότε γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλη Μαγκλάρα και του τότε δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, παρουσία των εκπροσώπων της εταιρείας Wind. Την ίδια περίοδο υπογράφηκαν και οι συμβάσεις για το δίκτυο 5G της Vodafone στα Τρίκαλα και της Cosmote στο Δήμο Ζωγράφου (όπου παρευρέθηκε και ο τότε υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς).

Το δίκτυο 5G που δοκιμάζεται στην Καλαμάτα είναι της κινεζικής εταιρείας Huawei, για το οποίο έχει ενστάσεις ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καθώς θεωρεί ότι θα προκαλέσει προβλήματα κυβερνοασφάλειας στη Δύση. Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας και το ενδεχόμενο πρόβλημα κυβερνοασφάλειας, όμως, δεν απασχόλησαν καθόλου τους πολέμιους της τεχνολογίας 5G, που έστρεψαν από την αρχή τα βέλη τους σε θέματα υγείας. «Στρατοπεδεύοντας» στα κοινωνικά δίκτυα, μέσα από ομάδες στο Facebook άρχισαν να ανταλλάσσουν λινκ με αρνητικά δημοσιεύματα, όχι μόνο για το δίκτυο 5G, αλλά για όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας! Με τακτικές που θυμίζουν αυτές του αντιεμβολιαστικού κινήματος, οι ομάδες αυτές πολλαπλασίασαν τα μέλη τους, δημιουργώντας νέους «αποστόλους» για τη διάδοση των μηνυμάτων τους.

Πρέπει να αναφέρουμε εδώ ότι τα μέλη των ομάδων αυτών προέρχονται από όλα τα οικονομικά και μορφωτικά στρώματα, αν και πιο εκδηλωτικές είναι συνήθως οι χαμηλές εισοδηματικές τάξεις και τα μεσαία μορφωτικά στρώματα. Δεν λείπουν όμως και οι φανατικοί απόφοιτοι πανεπιστημίου, που περνούν γενεές δεκατέσσερις όποιον διαφωνεί με τις θεωρίες συνωμοσίας, χαρακτηρίζοντάς τον μεταξύ άλλων (όπως όλοι οι λακιστές αυτούς που διαφωνούν μαζί τους) «πουλημένο» και «πράκτορα των μεγάλων συμφερόντων». Εννοείται ότι από τα πυρά τους δεν ξέφυγε ο τοπικός Τύπος, το βήμα του οποίου βέβαια χρησιμοποιούν με μεγάλη ευκολία για να προβάλλουν τις απόψεις τους.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ... ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Στη συνέχεια του «αγώνα» κατά του 5G, οι πολέμιοι του δικτύου όρισαν νομικούς εκπροσώπους και διοργάνωσαν ενημερωτικές εκδηλώσεις, όπως εκείνη στις 2 Αυγούστου στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, με κεντρικό ομιλητή τον δρ. Θεόδωρο Μέτση.

Στις 25 Σεπτεμβρίου, πολίτες συνοδευόμενοι από τη δικηγόρο Φρίντα Λαμπρινούδη ζήτησαν ακρόαση από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας. Εχοντας συγκεντρώσει 1.500 υπογραφές κατά του δικτύου 5G, κατήγγειλαν τον Δήμο Καλαμάτας επειδή είχε υπογράψει τη συμφωνία με τη Wind.

ΤΟ «ΔΟΓΜΑ ΜΕΤΣΗ»

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου διαβάστηκαν αποσπάσματα επιστολής του Θεόδωρου Μέτση -η οποία διανεμήθηκε και στους δημοσιογράφους- που αναφέρει: «Χιλιάδες συγγράμματα έχουν δημοσιευτεί για τις πολλαπλές επιπτώσεις της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας στον άνθρωπο αλλά και στα ζώα, τα έντομα και τα φυτά και η βιβλιογραφία παραμένει ανεξάντλητη και τεκμηριωμένη χωρίς να αφήνει αμφιβολίες για τις καταστροφικές επιπτώσεις ακτινοβολίας με τεχνολογία 2G, 3G και 4G».

Σε άλλο σημείο της επιστολής σημειώνεται: «Η χώρα μας βρίσκεται υπό καθεστώς υπογεννητικότητας εδώ και μερικά χρόνια ενώ παράλληλα γίνεται και αθρόα προσέλευση μεταναστών. Μέσα σε αυτή τη δραματική συγκυρία η εφαρμογή υψηλών επιπέδων ακτινοβολίας, βάσει της διεθνούς βιβλιογραφίας, θα μπορεί να “στειρώσει” τον Καλαματιανό πολίτη και να δώσει πλέον των λοιπών δυσμενών επιπτώσεων και τη χαριστική βολή στην πόλη σας και να συμβάλει γενικότερα στο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας».

Και η επιστολή καταλήγει με έκκληση προς τους δημοτικούς συμβούλους: «Σήμερα έχετε μία ιστορική ευκαιρία να διαφυλάξετε τη δημόσια υγεία στην περιοχή σας, την ποιότητα ζωής του πολίτη της Καλαμάτας και ακόμα πιο σημαντικό τη βιωσιμότητα της επόμενης γενιάς αλλά ίσως και μια γενιάς που ενδεχομένως ελέω 5G να μη γεννηθεί ποτέ».

Κλείνοντας αξίζει να αναφέρουμε ότι, ακόμα και μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ακολούθησε τα πρώτα σχετικά ρεπορτάζ, καμία παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έχει καταγγείλει τις θεωρίες συνωμοσίας, ενώ έγινε προσπάθεια από δημοτικούς συμβούλους να αποδοθούν ευθύνες στην εφημερίδα «Ελευθερία» και στον γράφοντα προσωπικά, επειδή αποκαλύψαμε την επιστολή Μέτση για το σχέδιο... στείρωσης των Καλαματιανών. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ