Ελλαδα

Τζέφρι Πάιατ: Η συμφωνία Λιβύης - Τουρκίας δεν βοηθά τη σταθερότητα

Ο Αμερικανός πρέσβης εκτίμησε ότι «Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν ισχυρό συμφέρον να παραμείνει η Άγκυρα "δεμένη" με τη Δύση»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζέφρι Πάιατ
Τζέφρι Πάιατ/ © INTIMENEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

«Δεν βοηθά τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης» δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.

Μήνυμα στην Τουρκία ότι η συμφωνία της με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες δεν βοηθά τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έστειλε ο Τζέφρι Πάιατ. Μιλώντας στο περιθώριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο Αμερικανός πρέσβης ανέφερε: «Αν και δεν έχουμε δει το κείμενο συμφωνίας Λιβύης - Τουρκίας υπάρχει ξεκάθαρη υποχώρηση από την κατάσταση σταθερότητας». Και πρόσθεσε: «Κάθε συμφωνία πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο».

Ο Τζέφρι Πάιατ είπε ακόμη: «Θα ήθελα να δώσω έμφαση στη μεγάλη σημασία της πρόσκλησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον στις 7 Ιανουαρίου και τη φανταστική ευκαιρία που προσφέρει για να αναδειχτεί το πόσο έχει αλλάξει η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα, δείχνει και την αμερικανική δέσμευση να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε να διασφαλίσουμε πως η Ελλάδα θα πάει μπροστά στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων αλλά και της δημιουργίας θέσεων εργασίας».

Και συμπλήρωσε: «Αλλά και για να υπογραμμίσουν οι ΗΠΑ τη δέσμευσή τους στο όραμα της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Μια χώρα που είναι εποικοδομητικός “παίκτης” σε μια ευρεία περιοχή, που εκτείνεται από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα. Μια χώρα που μοιράζεται τις ίδιες αξίες μαζί μας και μια χώρα που έπειτα από μια πολύ δύσκολη δεκαετία κινείται και πάλι προς τα εμπρός σε οικονομικό επίπεδο, με έναν τρόπο που είναι καλός για την Ελλάδα αλλά και για τις ΗΠΑ».

 Ερωτηθείς για την προκλητικότητα που επιδεικνύει η Τουρκία, ο Αμερικανός πρέσβης απάντησε:

«Πρώτον, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν κοινό, ισχυρό συμφέρον να παραμείνει η Τουρκία “δεμένη” με τη Δύση, δεμένη στο ΝΑΤΟ, δεσμευμένη στην Ευρω-ατλαντική Συμμαχία. Δεύτερον, έχουμε επανειλημμένα εκφράσει την εκτίμησή μας για τα βήματα τα οποία έχει κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του για να εξασφαλίσουν ότι τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας είναι ανοιχτά και για να καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα δεν αναζητά κλιμάκωση ούτε εντάσεις. Τέλος, θέλω να σημειώσω αναφορικά με αυτό το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης ότι δεν έχουμε δει ακόμη το κείμενο».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ