Ελλαδα

Πολυτεχνείο 2019: Συλλήψεις αντί για επεισόδια και καταστροφές

Τι άλλαξε στο σχεδιασμό της ΕΛΑΣ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
poreia7.jpg
Πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου © ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Η περιφρούρηση των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο ήταν το πρώτο δυνατό κρας τεστ επί υπουργίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Η περιφρούρηση των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο ήταν το πρώτο δυνατό κρας τεστ επί υπουργίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη,  το οποίο μάλιστα αποδείχτηκε εξαιρετικά επιτυχημένο. Αποφεύχθηκαν τα εκτεταμένα επεισόδια, που συνόδευαν τα τελευταία χρόνια τις εκδηλώσεις μνήμης, αμαυρώνοντας την επέτειο, και δεν πραγματοποιήθηκαν  οι καταδρομικές επιθέσεις στο κέντρο της Αθήνας, όπου αποτελούσαν παράδοση μετά την ολοκλήρωση της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία.

poreia8.jpg
ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Τι άλλαξε στο σχεδιασμό της ΕΛΑΣ

Μετά το τέλος της ειρηνικής, αν και πολυπληθέστατης  πορείας, σημειώθηκαν μόνο κάποια περιορισμένης έντασης επεισόδια στα Εξάρχεια μεταξύ ανδρών των ΜΑΤ και κουκουλοφόρων, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις και προσαγωγές. Μάλιστα, εκδόθηκε  ανακοίνωση από την ΕΛ.ΑΣ. που ανέφερε ότι ««οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου σε διάφορες περιοχές της χώρας εξελίχθηκαν στο σύνολό τους ομαλά», καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν αισθητή την παρουσία τους, δίχως όμως να χρειαστεί να επέμβουν ουσιαστικά.

Πολυτεχνείο 2019: Προσαγωγές στα Εξάρχεια

poreia9.jpg
© INTIME NEWS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Η ΕΛΑΣ επέδειξε  αποτελεσματικότερη οργάνωση, ενώ ήταν πολύ καλά  εξοπλισμένη, απασχολώντας περισσότερους από 5.000 αστυνομικούς, αλλά και κάνοντας χρήση drones και ελικοπτέρου, προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια που θα αμαύρωναν τις εκδηλώσεις. Σημειώνεται πως για πρώτη φορά ήταν στους δρόμους και η νεοσύστατη ομάδα "Δράση" που αντικατέστησε τη "ΔΕΛΤΑ".

Επιπλέον υπήρχε αλλαγή στρατηγικής από την αστυνομία ώστε να περιοριστούν οι εστίες έντασης, με έμφαση στην πρόληψη.

Πορεία φοιτητών - Πολυτεχνείο 2019

Έτσι, κυριάρχησε εδώ και πολλές ημέρες η εκτίμηση ότι θα χρησιμοποιηθούν ως ορμητήρια ταράτσες. Οι αρμόδιες υπηρεσίες ανέπτυξαν ένα κλοιό ασφαλείας γύρω από συγκεκριμένους δρόμους, σε μία προσπάθεια να κερδίσει η Αστυνομία τον «πόλεμο της ταράτσας». Σε αυτό βοήθησε και η κατόπτευση από αέρος με τη χρήση drones της ΕΛ.ΑΣ., τα οποία συνέδραμαν στον εντοπισμό πολεμοφοδίων. 

iefimerida.gr ΜΑΤ εμπόδισαν κουκουλοφόρους να ανέβουν σε πολυκατοικία στα Εξάρχεια 17/11/2019

Επιπλέον, μέχρι τώρα, μετά τη πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, οι αστυνομικές δυνάμεις  «θυσίαζαν» τα Εξάρχεια προκειμένου να αποφύγουν  μεγάλης έκτασης καταστροφές στην υπόλοιπη Αθήνα. Οι αντιεξουσιαστές ωθούνταν στο «γήπεδό τους», όπου έσπαγαν και έκαιγαν μέχρι το πρωί σε έναν ιδιότυπο «πόλεμο» με τις δυνάμεις της ΕΛΑΣ. Εχθές τα πράγματα ήταν διαφορετικά καθώς η ΕΛΑΣ απέκλεισε τα Εξάρχεια οπότε οι γνωστοί άγνωστοι δεν μπορούσαν να κρυφτούν, κίνηση, ωστόσο, που δεν θα απέδιδε τα προσδοκόμενα, εάν δεν είχε υλοποιηθεί ένα ευρύτερο σχέδιο, στο πλαίσιο του οποίου περιλαμβάνονται οι ενέργειες που προηγήθηκαν της ημέρας του εορτασμού.

Πολυτεχνείο 2019: Η πολυκατοικία στην Στουρνάρη στα Εξάρχεια 17/11/2019

Όπως αποδεικνύεται, οι επιχειρήσεις  -εκκένωση καταλήψεων στα Εξάρχεια και ανακάλυψη «γιάφκας» στην ΑΣΟΕΕ με την ταυτόχρονη είσοδο των ΜΑΤ στη σχολή- έφεραν σε δύσκολη θέση όσους σχεδίαζαν επεισόδια με αφορμή τον εορτασμό. Μέλη της κυβέρνησης εκτιμούν ότι η επίδειξη αποφασιστικότητας τις προηγούμενες ημέρες και το μήνυμα πως αν διαπιστωθούν παράνομες πράξεις η αστυνομία θα εφαρμόσει τον νέο νόμο και θα μπει στο Πολυτεχνείο ή σε άλλες σχολές, λειτούργησαν αποτρεπτικά.

asoee1.jpg
ΑΣΟΕΕ © INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι συλλήψεις που ακολούθησαν την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα» και τα αυξημένα μέτρα της αστυνομίας κατάφεραν, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο ασφάλειας και να αποδείξουν ότι όταν υπάρχει σωστή προετοιμασία και σχέδιο, μπορούν να αποτραπούν τα εκτεταμένα επεισόδια και να περιοριστούν οι ομάδες που τα δημιουργούν.

Το επόμενο κρας τεστ  έρχεται σε τρεις εβδομάδες, στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλο κα για τον λόγο αυτόν η Αστυνομία θα παραμείνει σε επιφυλακή για, τουλάχιστον, τρεις ακόμα εβδομάδες.

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ